Peake nebude kandidovat na předsedkyni Věcí veřejných

Domácí Domácí
31. 3. 2011 11:38
Karolína Peake byla asi jedinou vážnou konkurencí pro dva hlavní adepty - Johna a Bártu

Praha - Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake nebude v nadcházející volbě kandidovat na předsedkyni strany.

Oznámila to ve čtvrtek v tiskovém prohlášení. Souboj o křeslo předsedy VV se tak zřejmě odehraje hlavně mezi dosavadním šéfem strany Radkem Johnem a ministrem dopravy Vítem Bártou, který je často označován za faktického lídra strany.

Peake uvedla, že díky silné podpoře ve straně kandidaturu vážně zvažovala, nakonec se ale prý rozhodla nechat volbu mezi dvěma ministry za VV.

"Radka Johna i Víta Bártu považuji za velmi silné kandidáty, jejichž postavení ve vládě by mělo být podpořeno i silnou pozicí uvnitř strany. Budu velmi ráda součástí týmu kteréhokoliv z nich," uvedla. Peake v posledních týdnech získala mezi spolustraníky poměrně silnou podporu a byla zřejmě jedinou kandidátkou, která měla reálné šance s Johnem a Bártou ve volbě soupeřit.

Předsedu VV zvolí registrovaní příznivci strany v internetovém hlasování. Dříve Peake hovořila o tom, že nebude kandidovat, pokud bude John své křeslo obhajovat. Nominace na předsedu mohli podávat místní organizace a členové grémia do středy.

Peake uvedla, že získala 21 nominací. "Právě tyto nominace a silná podpora mne nejvíce zviklaly v mém předchozím záměru nekandidovat," uvedla. Po "bezesné noci a zralé úvaze" se ale prý rozhodla, že se volby nezúčastní.

Místopředsedkyně VV a předsedkyně ústavně právního výboru dodala, že se chce nadále "v první linii" podílet na směřování VV. Soustředit se prý chce na budování strany v regionech před krajskými volbami.

Mluvčí VV krátce před uzavřením nominací na předsedu strany uvedl, že je nominováno asi deset lidí. Reálné šance na zvolení nicméně asi mají jen John a Bárta. Rada Věcí veřejných po skončení nominace zvolí až šest kandidátů, kteří postoupí do přímé volby předsedy strany. Osmnáctičlenná rada má na rozhodnutí čas až do 18. dubna. Véčkaři by měli lídra strany zvolit během května.

 

Právě se děje

Další zprávy