Peake navrhla zrušit udílení prezidentských amnestií

ČTK ČTK
5. 6. 2013 14:52
Jedná se podle ní o monarchistický přežitek. Politici z jiných stran s ní nesouhlasí
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) navrhla vyškrtnout z ústavy prezidentovu pravomoc udělovat amnestii. Jde podle ní o monarchistický přežitek, který zhoršuje postavení poškozených lidí.

Poslanci z jiných stran se k její ústavní novele stavějí spíše odmítavě. K prosazení předlohy by byl v Parlamentu nutný souhlas nejméně třípětinové většiny zákonodárců.

"V demokratickém právním státě se jeví jako nepřípustné, aby rozhodnutí o aktu amnestie, které je vždy rozsáhlým zásahem do účelu a cílů trestního práva, bylo svěřeno fakticky dvěma osobám," uvedla Peake v důvodové zprávě. Amnestii spolupodepisuje premiér.

Peake: Amnestie by mohl schvalovat Parlament

Ústavní novela má podle vicepremiérky také rozproudit odbornou debatu o tom, jak by bylo možné amnestii udílet jinak. Peake dává ke zvážení, zda by tento akt nemohl být vyhlašován zákonem. Schvaloval by ji tedy Parlament.

"Nepodporuji tento návrh (ústavní novelu), omezil bych možnost amnestie na určité kategorie trestných činů," řekl šéf sněmovního ústavně-právního výboru Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové).

Omezení by bylo podle něho možné také pro abolice, tedy zastavení trestních stíhání. Tato část se setkala s největší kritikou u novoroční amnestie bývalého prezidenta Václava Klause.

"Potřebujeme nástroj, jak všeobecným způsobem řešit určité trestné jednání a jeho následky," soudí Polčák. Dodal ale, že stejný názor jako Peake má místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

"Pokládám to za omyl," uvedl na adresu vicepremiérčiny předlohy předseda poslanců ODS a Polčákův předchůdce v čele výboru Marek Benda. Zkritizoval postup, kdy se na každý exces reaguje legislativní změnou. "Odmítám se tímto způsobem ústavou zabývat," dodal.

Za nekoncepční označil ústavní novelu místopředseda výboru Jan Chvojka (ČSSD). "Proč milosti ano, rehabilitace ano, ale amnestie ne? K jakýmkoli úpravám ústavy by mělo docházet velmi zřídka a po široké diskusi," řekl.

Chvojka: Udílení amnestie zdiskreditoval Klaus

Amnestie je podle něho tradiční prezidentovo právo, které je prý ale zcela zdiskreditované po Klausově amnestii, kterou podepsal premiér Petr Nečas (ODS).

"Je tedy možné, že taková úprava projde," dodal Chvojka, který současně ocenil postoj nového prezidenta Miloše Zemana. Ten už dříve uvedl, že pravomoc udělit amnestii nevyužije.

Podle dalšího místopředsedy výboru Stanislava Grospiče (KSČM) by bylo možné rozumět debatě na toto téma po Klausově amnestii.

"Ze strany Karolíny Peake a její samozvané platformy LIDEM to považuji za velice účelový populismus," řekl.

Vicepremiérčinu předlohu nejprve musí posoudit vláda. Rozhodne o ní Parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy