Peake funkci nezískala. Dostal ji ale výbor, který vede

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 1. 2012 16:37
Výbor pro boj s korupcí bude koordinovat reformy státního zastupitelství a policie
Vicepremiérka Karolína Peake (VV)
Vicepremiérka Karolína Peake (VV) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda nevyhověla návrhu vicepremiérky Karolíny Peake (VV), která chtěla, aby ji kabinet pověřil koordinováním reformy policie a státního zastupitelství a vedením k tomu zřízené pracovní skupiny.

Koordinováním reforem vláda svěřila svému výboru pro boj s korupcí. I v jeho čele ovšem stojí Peake.

Jeho členy jsou mimo jiné ministři, kterým se návrh vicepremiérky nelíbil - šéf resortu vnitra Jan Kubice, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) nebo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Tato agenda bude svěřena vládnímu výboru pro potírání korupce," řekl ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS). Podle něj koalice "ke svému prospěchu" nalezla řešení v podobě diskusní platformy, kde se dají jednotlivé záměry projednat.

Ministerstvo spravedlnosti s původním návrhem nesouhlasilo

Vláda se prý pak už zabývá předem dohodnutým výsledkem. Nečas podotkl, že stejně se postupovalo třeba u reformy důchodů či u církevního majetku.

Peake ve středu svůj záměr na zřízení koordinační skupiny zdůvodnila tím, že téma je aktuální a obě reformy mají postupovat paralelně. Navíc u policie i při Nejvyšším státním zastupitelství mají vzniknout protikorupční útvary, dodala.

O návrhu vicepremiérky začal kabinet jednat už minulý týden, debatu ale kvůli neshodám přerušil a rozhodnutí odsunul na středu.

S původním návrhem nesouhlasilo například ministerstvo spravedlnosti. Šéfka Pospíšilova kabinetu Veronika Ludvíková k tomu minulý týden například uvedla, že zřízení pracovní skupiny podle ministerstva nemá důvod a není jasné, o čem by měla pracovní skupina debatovat.

"Reforma státního zastupitelství byla již navíc vydiskutována na odborné koaliční skupině a věcný záměr nového zákona o státním zastupitelství byl experty ministerstva spravedlnosti dokončen," uvedla Ludvíková. "Vyslovuji se zásadně proti," reagoval zase podle MF Dnes Kubice.

Plán na zřízení koaliční pracovní skupiny pro reformu justice a státních zastupitelství Věci veřejné prosadily v polovině loňského roku do dodatku koaliční smlouvy. O pracovní skupině k reformě policie se dokument nezmiňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy