Pavla Topolánková kandiduje do Senátu

ČTK, Dom.
14. 8. 2006 15:24
Praha - Manželka možného budoucího premiéra je na kandidátce nové politické strany Politika 21.
Pavla Topolánková
Pavla Topolánková | Foto: Ludvík Hradilek

A šéfa ODS to překvapilo, přiznal dnes v parlamentu. Bránit jí však v politické kariéře nehodlá.

"Moje manželka je moderní a nezávislá žena. Rozhodla se sama. Mě to překvapilo, dozvěděl jsem se to teprve včera," přiznal ke kandidatuře manželky Mirek Topolánek. "Manželka se teď stává mým politickým soupeřem," připustil.

Kromě Pavly Topolánkové kandidují v řadách Politiky 21 do horní komory parlamentu ještě další známé tváře.

Jsou mezi nimi zpěvák Martin Maxa, moderátorka Mirka Čejková či předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková.

Manželka současného předsedy ODS zkušenosti s prací v Senátu má. Když byl senátorem její manžel, dělala mu asistentku.

Politika 21, kterou založila europoslankyně Jana Bobošíková, postaví do senátních voleb 12 kandidátů. Z toho je sedm žen.

"Do Senátu kandidují osobnosti, za kterými jsou prokazatelné profesionální výsledky. Kandidáti nejsou svazováni členstvím ve straně," řekla dnes novinářům Bobošíková.

Politika 21 tvrdí, že bude reprezentovat politiku nového století a že bude opozicí k současným parlamentním stranám. Podle Bobošíkové současná "garnitura" je "myšlenkově vyprázdněna" a neodpovídá českým zájmům v EU. Senátní kandidáti dnes vesměs uváděli, že jsou současnou politickou situací v zemi frustrováni nebo znechuceni, proto chtějí do parlamentu.

"Je to platforma pro ty, kteří by neměli šanci se přes stranické sekretariáty dostat na kandidátky," řekla Bobošíková, kterou do Evropského parlamentu nominovalo politické hnutí Nezávislí. Později se s tímto hnutím rozešla a v parlamentu je mezi nezařazenými europoslanci.

Do podzimních senátních voleb Politika 21 vyšle také lékaře Roma Kostřicu a Ladislava Pilku, který stál u narození prvního dítěte ze zkumavky v Česku, či advokáta Miroslava Kříženeckého.

 

Právě se děje

Další zprávy