Pátek: Aféra z dílny StB a Franz naštvaný na Zemana

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 1. 2013 1:30
Páteční dění z 2. kola prezidentské volby jsme sledovali v online reportáži
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První den druhého kola přímé volby prezidenta skončil. Volit se začne zase v sobotu od 8:00. O přízeň voličů bojují Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg.

Volby negativně poznamenala aféra s protizákonným inzerátem proti Karlu Schwarzenbergovi. Otiskl ho nejčtenější český deník Blesk v první den druhého kola prezidentské volby. Objevil se v něm nepravdivý argument jeho protivníka Miloše Zemana, že Schwarzenberga podporuje zástupce sudetských Němců Bernd Posselt.

Zadavatelem inzerce je advokát Vladimír Zavadil, někdejší důstojník Státní bezpečnosti, jenž se dobře zná s několika vlivnými lidmi blízkými ČSSD - lobbistou Miroslavem Janstou či s podnikatelem Antonínem Charouzem.

Kromě toho materiál obsahuje i další nepravdy, jako že Schwarzenberg "připravuje půdu pro vrácení majetku potomkům válečných zločinců". Inzerát navíc neobsahuje žádné informace o zadavateli, což je nezákonné.

Miloš Zeman i jeho strana SPOZ se od inzerátu distancovali. Nicméně s fámou o Posseltovi přišel právě Zeman, stejně jako s překroucenými výroky o Benešových dekretech. Ostatně i sám Zavadil hájil výroky z inzerátu s tím, že je slyšel v debatě České televize 17. ledna. Čili jinými slovy, Miloš Zeman je zdrojem těchto výroků.

Karel Schwarzenberg již podal trestní oznámení. Inzerce je podle něj a jeho právníků porušením volebního zákona, ale naplňuje i trestný čin šíření poplašné zprávy.

V pátečním tisku se objevila i další sporná inzerce, inzerát s heslem "Volte Zemana", pod kterým jsou umístěny fotografie vyřazených kandidátů z prvního kola Jana Fischera a Vladimíra Franze. Ti ovšem nikdy voliče nevyzvali, aby Zemana volili. Franz se proti této manipulaci ostře ohradil. Manipulování s vlastním jménem se nelíbí ani Janu Švejnarovi, jehož zase Zeman uvedl v poslední debatě coby svého koně do bankovní rady, ačkoliv s ním nikdy před tím o tom nehovořil.

Volební zmocněnec Miloše Zemana Vratislav Mynář zase podal podnět Státní volební komisi, obává se, zda volby budou regulérní. Existuje podle něj podezření, že jsou voličské průkazy zneužívány. Podle Mynáře totiž existuje podezření, že někteří lidé si pořizují kopie těchto průkazů a hodlají na ně volit v různých volebních komisích.

Spíše kuriózní je pak skutečnost, že Karel Schwarzenberg hodil omylem do urny hlasovací lístek bez obálky, jeho hlas je tudíž neplatný.

Zpravodajský server iDnes přináší video, které dle deníku dokládá další významnou lež Miloše Zemana. Ten v prezidentských debatách opakovaně tvrdil, že se od Miroslava Šloufa dávno odstřihnul, že s ním nespolupracuje a že Šlouf není v jeho týmu. Jenže český turista natočil před Vánocemi 2012 ve Vídni Miloše Zemana na vánočních trzích před vídeňskou radnicí v doprovodu jeho tajemníka Jaroslava Hlinovského. Na dalším záběru je pak tamtéž Hlinovský spolu s Miroslavem Šloufem. Mluvčí Zemanova štábu redaktorům iDnes potvrdila, že se Zemanem natáčeli ve Vídni 10. prosince 2012  předvolební záběry.

Zemanova mluvčí Hana Burianová se pak serveru pokoušela tvrdit, že Šlouf neměl se Zemanovou návštěvou nic společného.

Miloš Zeman volí ve 2. kole prezidentské volby.
Miloš Zeman volí ve 2. kole prezidentské volby. | Foto: Reuters

Volební místnosti se uzavřely ve 22:00, znovu budou otevřeny v sobotu od 08:00 do 14:00. Mezitím už kvůli časovému posunu začal druhý volební den na americkém kontinentu, kde se volilo už ve čtvrtek. O zvolení prezidenta mají velký zájem i Češi v cizině. V severní Americe byl jen v první den volebního finále o polovinu vyšší zájem lidí než před dvěma týdny při prvním kole.

Volební účast v Praze 6 se po pátečním uzavření volebních místností zastavila na 50 procentech. Jen pro srovnání - v prvním kole tu byla po pátku účast za první den voleb 45%. Mluvčí šesté pražské části Adam Halmoši připojuje jednu zajímavost: Volit Karla Schwarzenberga tu lidé mohli také v roce 2004, kdy zde kandidoval do Senátu. Tehdy měl ještě jako povolání na kandidátce zapsáno "lesní hospodář, podnikatel a správce památek". "Nakonec zde v listopadu 2004 zvítězil," dodává Halmoši.

Možnost vybrat z těchto dvou kandidátů prezidenta České republiky využilo v pátek v Otrokovicích zatím 42,7% voličů z celkových 15 175. Je to více než před čtrnácti dny, to přišlo v první den k volbám 41,2% voličů. Pro druhé kolo prezidentských voleb bylo v Otrokovicích vydáno celkem 182 voličských průkazů, což je o rovnou stovku více, než v prvním kole této volby. 

"Nejvyšší volební účast zaznamenal okrseková volební komise č. 7 v Základní škole T. G. Masaryka, volební účast zde byla 53,1%. V této komisi byla také provedena kontrola Krajského úřadu Zlínského kraje, která neshledala žádné nedostatky," dodává tisková mluvčí Otrokovic Lenka Krupková.

V Havlíčkově Brodě se členům jedné z volebních komisí nezdál jeden z voličských průkazů, pokládali ho za falešný. Podle tajemníka havlíčkobrodské radnice Václava Stejskala se na něm nedalo po navlhčení rozmazat razítko, pouze údaje napsané propisovacím perem. Proto byl průkaz nakonec uznán. Podezřelý byl komisařům také další průkaz v nedaleké obci, i jeho majitel ale odvolil. Oba průkazy budou zřejmě ještě zkoumány.

Instrukci důkladněji zkoumat pravost voličských průkazů dostaly volební komise od ministerstva vnitra. Případné falšování voličských průkazů by podle mluvčího vnitra mohlo být považováno za trestný čin maření přípravy a průběhu voleb.

V Ústeckém kraji měli voliči o souboj Miloše Zemana (SPOZ) a Karla Schwarzenberga (TOP 09) větší zájem než o první kolo prezidentských voleb. Někde páteční účast dokonce překonala celkovou před dvěma týdny. V rekreačních oblastech v Krušných horách volí lidé i na voličské průkazy. V prvním kole byla v regionu druhá nejnižší účast v Česku, volit přišlo pouze 52,66 procenta lidí.

V centru Ústí nad Labem přišlo k dnešním 21:00 už odhadem 45 procent voličů. "Zájem je obrovský. Už dnes jme překonali celkovou účast z prvního kola," řekla ČTK členka volební komise v okrsku, který měl v prvním kole volební účast 40 procent.

Ústečtí volební komisaři předvídají nadprůměrnou volební účast. "Hodně lidí přišlo hned po otevření. Čekáme, že víc lidí přijde ještě v sobotu," řekla členka volební komise v ústecké čtvrti Skřivánek. Hlasování provází debaty ještě ve volebních místnostech. "Někteří hlasitě prezentují svůj názor a občas tak dochází ke konfrontacím přímo před námi," podotkla komisařka.

Foto: Vojtěch Marek

V Modravě a v Horské Kvildě na Šumavě museli volební komisaři narychlo doplnit zásoby hlasovacích lístků kvůli lyžařům, kteří přišli hlasovat s voličskými průkazy. "Nakonec to bylo opravdu o fous," řekl předseda volební komise v Horské Kvildě Pavel Buršík. K 20:30 zde z 55 místních zapsaných voličů hlasovalo 24 lidí, dalších 105 přišlo s průkazy. Na Modravě ve stejném termínu odvolilo 25 z 65 místních, 151 lidí pak s průkazy.

Pražané mají o druhé kolo prezidentských voleb velký zájem. Před mnohými volebními místnostmi se tvořily fronty ještě před jejich otevřením. V 20:00 hlásili volební komisaři mírně větší účast, než byla před 14 dny při prvním kole hlasování. Mnohde už dorazila skoro polovina registrovaných voličů. Prezidenta už odvolili téměř všichni pacienti v nemocnici Bulovka, kteří se předem zapsali na seznam voličů.

Na druhém nádvoří Pražského hradu, kde je volební místnost pro asi 700 registrovaných voličů, hlásili k 20:00 skoro šedesátiprocentní účast. "Chodí ale opravdu hodně lidí s voličskými průkazy, což nám účast hodně zvedá. Objektivní účast je asi 46 procent," řekl člen volební komise Jiří Veselý.

Polovina registrovaných voličů už přišla v Praze 8 - Kobylisích, z Bohnic hlásí účast 45 procent. Vyšší než při minulém hlasování je účast také v Praze 6 nebo 1, kde byla k 20:00 účast 46 procent. "Máme nyní asi o pět procent vyšší účast než při prvním kole," uvedla zástupkyně volebního štábu Prahy 1.

Ve středočeských městech přišlo volit od 35 do 45 procent voličů. Nejvíce v Kutné Hoře a Nymburku, nejméně v Kladně. I tam ale byla účast vyšší než před dvěma týdny. Podobně jako v Karlovarském kraji, kde účast také přesáhla zatím jen třiceti procentní hranici. I v Moravskoslezském kraji zatím volilo v průměru mezi 30 a 35 procenty lidí, což je podle Jana Berouska z krajského úřadu o něco méně v porovnání s prvním kolem. V Českém Těšíně ale naopak přišlo volit nyní více lidí.

Třetinová byla účast ve Zlíně, stejně jako v prvním kole. Ve Vsetíně ale byla vyšší a blížila se k dvoupětinové hranici. Podobně v Olomouckém kraji se pohybovala pod tímto limitem, kterého naopak dosáhla v Plzeňském kraji. Přes dvě pětiny voličů přišly hlasovat v Jihomoravském kraji. Ve vojenském újezdu Březina, kde žijí jen tři voliči, přišlo i díky voličským průkazům hlasovat zatím už 15 lidí.

Své rozhodnutí nejít k volbám nezměnila jedna z prezidentských kandidátek Táňa Fischerová. Setrvala také na rozhodnutí, že nepodpoří žádného kandidáta, neboť žádné řešení už podle ní není dobré. Na svých facebookových stránkách nicméně zveřejnila prohlášení, v niěmž se pozastavuje nad rozdělením národa volbou a vzrůstrajícími vášněmi. Domnívá se, že "bylo několik kandidátů, kteří byli dobře volitelní a  takovéto reakce by nevzbudili".

Atmosféra se prý zahustila "díky agresivitě Miloše Zemana, který opustil formu, kterou si zvolil pro první kolo voleb a ukazuje svou skutečnou nemilosrdnou tvář člověka  arogantního, který bude vždy ponižovat druhé a využívat všeho ve svůj prospěch". Zlobí se i na Václava Klause, jenž dle jejích slov "opět porušuje nadstranickost a vstupuje do kampaně v rozporu s dobrými mravy".

Vyzývá nyní především k toleranci. "Jinak nakonec po této volbě zůstane bojiště poseté mrtvolami a rány, které jsme si způsobili, se budou hojit dlouhá léta. Naším hlavním úkolem je teď nedopustit vítězství vášní a netolerance," dodává Táňa Fischerová.

"Tímto se hluboce omlouváme prezidentskému kandidátu Karlu Schwarzenbergovi i všem občanům České republiky za to, že bylo zneužito našich služeb v oblasti nákupu mediálního prostoru, uvedla mediální agentura Mindshare ve svém prohlášení. Sdělila dále, že bylo zneužito jejích služeb. Inzerci prý objednala agentura IMAGE CZ, která Mindshare neoznámila, že se jedná o inzerci namířenou proti jednomu z prezidentských kandidátů. "Obsah inzerátu byl pak dodán zadavatelem přímo do vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, což je postup obvyklý u všech více než 50 klientů agentury Mindshare," píše Mindshare.

Pozastavuje se také nad tím, že bývá obvyklé, že pokud vydavatel zjistí jakýkoliv problém s obsahem inzerce, kontaktuje buď zadavatele, nebo přímo mediální agenturu. "To v tomto případě Ringier Axel Springer z nám neznámých důvodů neudělal," konstatuje agentura a dodává, že chce podniknout veškeré kroky na ochranu svého dobrého jména.

"Byl to omyl, přiznávám. Nedlouho předtím jsem se dozvěděl o lživých a anonymních inzerátech v Blesku. To mě popravdě rozčílilo. Když tady máme o jeden hlas méně, o to více je potřeba jít k volbám. O to bych chtěl poprosit. Dejte pozor, abyste to nespletli jako já. Každý hlas rozhoduje," reagoval na Facebooku Karel Schwarzenberg na svou roztržitost během volby.

Tým Karla Schwarzenberga pak reagoval v duchu grafiky reklamní kampaně  a zveřejnil "bublinu" a v ní "inzerát": "Hledá se jeden hlas. Zn.: Za Karla".

Na tuto kuriozitu reagují i fanoušci Miloše Zemana. Na facebookových stránkách "Zeman na Hrad" uživatel Milan Mosnák napsal: "Pro všechny příznivce KS - volte přesně tak jako on."

Karel Schwarzenberg při volbě: do urny dává žlutý hlasovací lístek, správnou obálku drží v druhé ruce.
Karel Schwarzenberg při volbě: do urny dává žlutý hlasovací lístek, správnou obálku drží v druhé ruce. | Foto: CPA Eduard Erben

V Praha 6 ve druhém kole prezidentských voleb byla k 20. hodině volební účast 46 %. Pro srovnání - v prvním kole byla účast za MČ Praha 6 k 20. hodině 44%, informuje Adam Halmoši, tiskový mluvčí ÚMČ Praha 6.

"Ještě větší volební účast  a ještě masivnější zájem o návštěvu s přenosnou volební urnou. Takové je prozatím druhé kolo první přímé volby prezidenta v Českém Těšíně. K 18. hodině byla průměrná volební  účast vypočítaná z 23 českotěšínských okrsků 28,7 procent. Pro srovnání, ve stejnou dobu před dvěma týdny odvolilo 26,7 procent oprávněných.  Členové komisí se opravdu nezastaví a hodně jich vyráží do terénu za lidmi, kteří si nechtějí nechat volby ujít, ale současně jsou imobilní, přestárlí  a v tomto klouzavém zimním počasí se bojí vydat na cestu do své volební místnosti," informuje tisková mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

"Volební okrsek Praha - Suchdol, ZŠ Mikoláše Alše: podle komise je volební účast mimořádně vysoká, a to i ve srovnání s 1. kolem," hlásí reportér Aktuálně.cz.

Schwarzenbergův tým večer vyzval vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, aby sporný inzerát v Blesku už nevyšel. Mluvčí vydavatelství řekla, že byl objednán jen na čtvrtek a pátek. Inzerce je oddělena od redakce, dodala.

Své osobní znechucení ze "špinavých metod" týmu Zemana dnes na internetu vyjádřil šéfredaktor Blesku Pavel Šafr. Na Facebook napsal, že útok, který označil za "tragickou a zlou" politiku, poškodil ČR v zahraničí a zasel nenávist v národě. Požádal, aby lidé rozlišovali redakční práci a placenou inzerci, do níž redakce nesmí zasahovat. Osobně prý nesouhlasí s žádnou z "pomluv a lží", které Zemanovi sympatizanti používají a zveřejňují v placených inzerátech. Morální odpovědnost za neetický obsah podle něj nese vydavatel.

Velký zájem provází první den druhého kola přímé volby prezidenta v Libereckém kraji. Volí i lidé, kteří první kolo vynechali. "Byl jsem po revoluci u každých voleb. Nešel jsem jen na první kolo prezidentských před 14 dny, nebyl tam žádný kandidát, který by byl můj. Už tehdy jsem byl ale rozhodnut, že půjdu na druhé kolo a budu volit menší zlo," uvedl trafikant z centra Liberce.

Reakce uživatele na Twitteru: "Kníže prohraje o jeden hlas, to by byl výsledek, který patří do této země."

"Tachov hlásí přibližně stejnou volbení účast jako při minulém kole - už kolem půl páté přišlo k urnám v jednom z okrsků 20,3 %. Hostouň potom kolem půl sedmé hlásila asi 25% účast, v okrsku určeném pro její okolní obce prý až kolem 30 %. Účast je tu vyšší než před prvním kolem," sděluje reportér Aktuálně.cz

Vladimír Zavadil, jenž si zaplatil protizákonnou inzerci proti Karlu Schwarzenbergovi, se za komunistického režimu podílel na potlačování protikomunistických demonstrací, sdělil server Lidovky.cz. "Například na několika záběrech z demonstrace 28. října 1988 z Václavského náměstí je Zavadil vidět, jak spolu s dalšími kolegy v civilu vynáší z davu demonstranta. Když na Zavadilu minulost přišli před lety novináři, účast na demonstrancíh nepopíral," píše server. Ten také zobrazil "pavouka" desítek firem, v nichž Zavadil figuruje.

Zadavetel protizákonné inzerce proti Schwarzenbergovi advokát Vladimír Zavadil je někdejší důstojník Státní bezpečnosti, jenž se dobře zná s několika vlivnými lidmi blízkými ČSSD - lobbistou Miroslavem Janstou či s vlivným podnikatelem Antonínem Charouzem. Ve stejné sekci u StB jak on pracoval i jeden ze sponzorů SPOZ Jaroslav Ženíšek, který Zemanovcům v roce 2010 přispěl 13, 5 tisíci korunami.

Více čtěte zde

"Ve volebním okrsku č. 3 v Aši registrují o zhruba třetinu nižší volební účast, než před dvěma týdny. Volit navíc chodí zejména voliči starší 40 let," hlásí zpravodaj Aktuálně.cz.

Vyšší účast registrovaly volební komise i v Jihomoravském a Zlínském kraji, kde úvodní rozstřel vyhrál Zeman. Naopak v Moravskoslezském kraji se účast pohybovala jen mezi deseti a 15 procenty, uvedl Jan Berousek z krajského úřadu. V centru Ústí nad Labem přišlo hlasovat asi 30 procent voličů, v okrajových částech byl ale zájem mnohem nižší. Stejně tak v Karlovarském kraji, kde také vyhrál Zeman, byla účast vysoká ve velkých městech, na venkově na voliče spíš čekali.

Pětinová účast byla například v Jihlavě, srovnatelný zájem s prvním kolem byl v Libereckém, Jihočeském nebo Olomouckém kraji. Menší, asi desetiprocentní zájem byl o volby v některých místech Pardubického a Královéhradeckého kraje. Vyvažoval to ale vysoký zájem o hlasování v horských střediscích, kde kromě místních přišly hlasovat desítky lyžařů. V Loučné pod Klínovcem podle členky místní komise přišlo za dvě hodiny volit asi 20 lidí, ale žádný z 80 místních voličů. Stejně tak na Šumavě čelily volební komise náporu lyžařů, například na Modravě dokonce docházely hlasovací lístky.

V Čimelicích na Písecku, kde vyrůstal Schwarzenberg, přišlo k urnám přibližně 30 procent voličů. "Zájem je tu vyšší než při prvním kole," řekla členka komise. Podobně v Lánech na Kladensku, kde je letní sídlo prezidentů, jen za první půlhodinu odevzdala hlas téměř desetina voličů a před volební místností se tvořily fronty. V Novém Veselí na Žďársku, kde má chalupu Zeman, odevzdalo za dvě hodiny svůj hlas kolem 18 procent voličů.

Foto: Ludvík Hradilek

Zájem o finále prezidentských voleb je podle odhadu volebních komisařů zatím srovnatelný s prvním kolem. Někde, například ve velkých městech, je i mnohem vyšší. Hlasovat přišla do 16:30 v průměru asi pětina voličů. Při zachování dosavadního trendu by si tak hlavu státu mezi Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem měli přijít vybrat i ti, kdo v prvním kole dali hlas jiným kandidátům.

V Praze se účast dvě hodiny po otevření volebních místností pohybovala kolem 20 procent. Třeba v Kobylisích se vyšplhala až ke 30 procentům, v Praze 11 byla ale na 18 procentech. Větší zájem než v prvním kole zaznamenali volební komisaři ve středních Čechách, kde první kolo také vyhrál Schwarzenberg. Například v Kolíně do 16:00 odevzdalo svůj hlas 23 procent lidí, jen o málo nižší byla v Kutné Hoře.

Serveru Aktuálně.cz se podařilo zjistit, že pomlouvačnou inzerci, jež napadá kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga, chtěl zadavatel protlačit i do regionálních deníků vydavatelství Vltava-Labe-Press. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil ředitel inzerce Daniel Pečenka s tím, že kontrakt odmítli. JUDr. Vladimír Zavadil Aktuálně.cz potvrdil, že je zadavatelem. "Domnívám se, že výroky nejsou pomlouvačné, ale byly řečeny dne 17. 1. 2013 v televizní debatě na ČT1. Nikoho jsem nechtěl ani nechci poškozovat," napsal redakci Aktuálně.cz.

Více čtěte zde

Prezident Václav Klaus nepřímo potvrdil, že napsal soukromou sms, v níž hovořil o tom, že emigruje, když se stane prezidentem Karel Schwarzenberg. Klaus na dotaz novinářů řekl, že adresátce sms důvěřoval. Zklamalo ho prý, že soukromou zprávu zveřejnila. "Osobu, která to předala médiím, jsem vždycky měl rád a důvěřoval jsem tomuto člověku, rodu ženského, abych dodal jedinou věc. To, že se sníží k něčemu takovému, na to já nemám žádný komentář," řekl Klaus novinářům před volební místností v pražských Kobylisích poté, co přišel volit ve druhém kole prezidentské volby.

Zneužit Milošem Zemanem si přijde i prestižní ekonom Jan Švejnar, jenž dlouho prezidentskou kandidaturu zvažoval. Zeman v jedné z předvolebních debat zmínil Švejnara jako člověka, kterého by nominoval do bankovní rady České národní banky. "O ničem takovém neuvažuji, před debatou jsem s ním nic takového nedohadoval," podotkl v USA působící ekonom, který v nynějších prezidentských volbách dal hlas Zemanovu soupeři Karlu Schwarzenbergovi.

Schwarzenberg ke svému omylu při volbě poznamenal, že jeho chyba by alespoň mohla mobilizovat jeho příznivce, aby skutečně volit přišli, podpořili jej a jeho chybějící hlas nahradili. Zopakoval rovněž vzhledem k inzerátu překrucujícím výroky o Benešových dekretech, že "ničí majetek v ČR není a ani v budoucnu nebude ohrožen" a že se nikdy nezastal jediného válečného zločince. "Je to nehorázná lež. Je to proti mému celoživotnímu přesvědčení," dodal.

Karel Schwarzenebrg ve volební místnosti
Karel Schwarzenebrg ve volební místnosti | Foto: CPA Eduard Erben

V Aši už lidé volit skoro nechodí. V hospodě, která je asi 150 metrů od volební místnosti, sleduje skupinka radši hokej. "Volit asi nepůjdu, protože nechci dát hlas ani jednomu kandidatovi," přiznal 42letý muž. Další muž, jenž s ním seděl u stolu, přiznal: "Volil jsem Karla."

Prezidentskou volbu si na nejznámějším moravském poutním místě ve Velehradě na Slovácku nenechaly ujít ani členky Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje. Oslovené řeholnice se jednomyslně shodly na podpoře vicepremiéra a předsedy vládní TOP 09 Karla Schwarzenberga, který ve Velehradě vyhrál již první kolo. Obec však byla pouze jednou ze čtyř na Uherskohradišťsku, kde kníže triumfoval.

Podle generální představené kongregace Václavy Dudové sestry v prvním kole volby vybíraly mezi více kandidáty. "Teď si myslím, že to budou směřovat k tomu pravicovému. Oceňujeme takovou tu jeho slušnost a celkový životní postoj," řekla Dudová. "Bližší je nám kandidát, který se neuchází o přízeň komunistů. I jeho způsob vystupování, vyjadřování a reprezentace je určitě o něčem jiném než pana Zemana. Také jeho morální kredit je určitě výš než druhého kandidáta. Byť každý z nich má chyby," uvedla sestra Kateřina.

Končící prezident Václav Klaus vhodil do urny svůj hlas v druhém kole první přímé volby hlavy státu. K volbám dorazil se svou snachou a vnukem. Bezprostředně po volbě novinářům neprozradil, komu svůj hlas dal. Ve finále prezidentské volby však jednoznačně stál za Milošem Zemanem.

"Nebudu vám prozrazovat, koho jsem volil, ale vy to možná tušíte. Volil jsem toho, o kom si myslím, že bude přínosem pro tuto zemi, pro český stát," řekl novinářům Klaus.

Na ZŠ v Aši zatím chodí jen malý počet voličů. "Dal jsem hlas Zemanovi, protože mě přesvědčil svou razantní kampaní. Navíc jsem mu dal hlas už v prvním kole," řekl reportérovi Aktuálně.cz 63letý muž. K voličským urnám v Aši přišli i lidé, kteří podle svých slov nebyli volit 20 let. "Jsem už z té politiky znechucená," prohlásila Jitka Moudrá, která přiznala, že volila Miloše Zemana.

Mezi staršími voliči v Aši se však objevují  i příznivci Karla, jedna z nich měla na bundě dokonce dvě placky s textem "Volím Karla". "Přišla jsem splnit občanskou povinnost, jsem ale jeho velká fanynka," řekla.

Alena Hanáková je jediným členem vlády, který volí v zahraničí - ministryně kultury o půlnoci našeho času odevzdá svůj hlas v jihokorejském Soulu. Spolu s ministryní kultury budou v této vzdálené destinaci hlasovat v historicky první přímé volbě prezidenta také další členové české delegace, která byla na týdenních jednáních o vzájemné kulturní výměně v jihokorejských městech Soul a Pusan.

Záběr z voleb v Kroměříži.
Záběr z voleb v Kroměříži. | Foto: Karel Toman

Českou delegaci tvořili vyjma reprezentantů ministerstva kultury a velvyslance v Korejské republice Jaroslava Olši také ředitel Národní galerie Vladimír Rösel a ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Alena Hanáková je teprve druhou českou ministryní kultury, která Korejskou republiku od navázání diplomatických styků v roce 1990 navštívila (před 12 lety byl v KR ministr Pavel Dostál).

Druhého kola prezidentských voleb se dnes odpoledne zúčastnil vítěz prvního kola Miloš Zeman (SPOZ). Do základní školy Brdičkova v Praze 13 ho doprovodila manželka Ivana a dcera Kateřina.

Volební tým prezidentského kandidáta Miloše Zemana uvedl, že má informace, podle nichž si lidé kopírují voličské průkazy a prý na ně hodlají volit v různých okrscích. Mohli by narušit regulérnost prezidentského finále, napsal v podnětu ministerstvu vnitra Zemanův zmocněnec Vratislav Mynář.

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg, jehož hlas je neplatný, protože hodil do volební urny hlasovací lístek bez obálky, potvrdil svůj omyl.

"Do očí mi blejskali a to nesnáším, vždycky mne po tom bolí oči," vysvětlil pětasedmdesátiletý kandidát. Situaci označil za omyl. "Stává se, kdybych si zlomil nohu, bylo by to horší," podotkl. S úsměvem pak poznamenal, že by bylo "blbé", kdyby s Milošem Zemanem prohrál o jeden hlas.

Vězni v Olomouckém kraji projevili značný zájem i o druhé kolo prezidentských voleb. Podle zástupců káznic hodlají vhodit hlas svému kandidátovi především ti, kteří si nenechali ujít už první kolo. V Mírově na Šumpersku, kde sídlí jedna z nejstřeženějších věznic v zemi, tvořili voliči vězni v prvním kole bezmála polovinu všech mírovských voličů. Vliv tak měli i na konečný výsledek za obec Mírov, kde po Zemanovi a Schwarzenbergovi obsadil třetí místo výtvarník Vladimír Franz, který budil pozornost také svým tetováním.

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg hodil do urny hlasovací lístek bez obálky, vyplývá to z fotek ve volební místnosti. Jeho hlas je tak neplatný.

Ve speciálně zřízeném konzulárním jednatelství na základně Shank v afghánské provincii Lógar začalo dnes odpoledne místního času druhé kolo volby českého prezidenta. Spolurozhodovat o osobě hlavy státu - a o svém vrchním veliteli - má možnost 235 příslušníků lógarského Provinčního rekonstrukčního týmu a rovněž členové Poradního a výcvikového týmu ze sousední provincie Vardak.

Stejně jako v prvním kole před 14 dny, i tentokrát byla volební místnost z bezpečnostních důvodů umístěna v budově se zesílenou ochranou před raketami. Volební komisi tvoří zástupci českého velvyslanectví v Kábulu a vojáci Provinčního rekonstrukčního týmu, informoval  mluvčí jednotky PRT major Jindřich Plescher.

Bývalý premiér a favorit podle sázkových kanceláří Miloš Zeman již odvolil se svou dcerou Kateřinou a manželkou Ivanou v pražských Stodůlkách. Komu dala trojice hlas, je zřejmé, přestože svoji volbu veřejně nekomentovali.

Foto: Vojtěch Marek

Hudební skladatel a vyřazený prezidentský kandidát Vladimír Franz se ohradil proti tomu, že ho Miloš Zeman využil ve své inzertní kampani před finále přímé volby prezidenta. Svým voličům prý Zemana nedoporučil, pouze řekl, že osobně mu dá svůj hlas. V dnešním tisku se objevil inzerát s heslem Volte Zemana, pod kterým jsou umístěny fotografie vyřazených kandidátů z prvního kola Jana Fischera a Vladimíra Franze.

Prezidentští finalisté Miloš Zeman i vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jejich štáby se podle premiéra Petra Nečase zasloužili o poněkud hysterický průběh kampaně, který rozdělil společnost. Úkolem vítěze bude podle něho situaci uklidnit. Nečas také potvrdil, že volil Schwarzenberga.

Kampaň podle Nečase způsobila mnoho příkopů, které se budou jen těžko zasypávat. "Oba dva aktéři skutečně vyhrotili kampaň podle mého názoru naprosto nezdravě, a nikoli ku prospěchu české společnosti," uvedl Nečas.

První volební den v Česku začal podobně jako při prvním kole v době, kdy kvůli časovému posunu například na zastupitelských úřadech v Austrálii už skončil. Na americkém kontinentu, kde se začalo volit ve čtvrtek, se naopak připravují na zahájení druhého volebního dne. Ve Spojených státech a v Kanadě přišlo první den hlasovat přes 320 lidí. Účast byla vyšší než před dvěma týdny, kdy k úvodnímu rozstřelu na severoamerickém kontinentu přišly dvě stovky lidí.

Mezi první návštěvníky volebních místností budou hned po jejich otevření patřit Karel Schwarzenberg, premiér a předseda ODS Petr Nečas nebo předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Za hodinu by měl mít odvoleno také Zeman. Mezi dnešní voliče mají patřit i prezident Václav Klaus nebo předsedové obou komor Parlamentu.

"Schwarzenberg v posledních týdnech udělal tolik neprozřetelných kroků a dopustil se tolika nepromyšlených výroků, že udělal dost pro to, aby o můj hlas přišel. (...) Ale nyní to se skřípěním zubů prázdnou obálkou neskončí. Budu volit Karla Schwarzenberga," prohlásil premiér Petr Nečas o prvním místopředsedovi vlády.

Nejčtenější český deník Blesk v první den druhého kola prezidentské volby otiskl inzerát namířený proti Karlu Schwarzenbergovi. Objevil se v něm nepravdivý argument jeho protivníka Miloše Zemana, že Schwarzenberga podporuje zástupce sudetských Němců Bernd Posselt. Stejný inzerát vyšel i ve čtvrtek. Zeman se od reklamy v Blesku distancoval.

První kolo prezidentských voleb rozdělilo republiku. Za posledních několik let ekonomické krize navíc voliči v některých regionech změnili své politické preference.

Ve volbě Karla Schwarzenberga či Miloše Zemana se prohloubila názorová propast mezi Čechami a Moravou, mezi velkými městy a venkovem a zmiňovaná nová dělicí čára vznikla uvnitř měst.

Miloš Zeman i Karel Schwarzenberg v poslední debatě opět neříkali pouze pravdu. Zeman vylepšil ekonomické výsledky vlastní vlády, Schwarzenberg si protiřečil ohledně kauzy Jiřího Čunka.

 

Právě se děje

Další zprávy