Paroubkův účet za restart: dva miliony za dva měsíce

Martina Machová Martina Machová
2. 4. 2012 16:40
Oproti roku 2010 se pak nedařilo získávat sponzory dalšímu bývalému lídrovi ČSSD Zemanovi
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový politický začátek expředsedy ČSSD v dresu nové politické strany LEV-21 Jiřího Paroubka v roce 2011 stál 1,8 milionu korun.

Vyplývá to z výroční zprávy jeho strany, kterou spolu s ostatními zveřejnila Poslanecká sněmovna.

Na provoz z toho šlo 1,68 milionu korun, 141 tisíc vyplatil svým čtyřem zaměstnancům. Na sponzorských darech získal Paroubkův LEV 673,2 tisíc korun, o trochu méně mu poslali straníci na členských příspěvcích - 597,5 tisíc korun. Celkově se pak bývalému předsedovi socialistů podařilo získat 1,27 milionu korun.

To vše pak za dva měsíce fungování nové partaje. Podle výroční zprávy totiž byla zaregistrována a začala vést účetnictví 1. listopadu 2011.

Rozpor mezi výdaji a příjmy v řádu statisíců pak podle mluvčího LEV21 Tomáše Sazimy vznikl tím, že do výdajů jsou započítané i faktury, které měly datom spaltnosti až v letošním roce. "Jedná se řídově právě o šestset tisíc korun," uvedl.

Prvenství mezi sponzory si stejně jako v dobách Paroubkova působení v ČSSD drží jeho přítel Petr Benda. Straně poslal 100 tisíc korun jako peněžitý příspěvek, dalších 483 tisíc korun dal jako nepeněžitý dar - místo strany zaplatil výlohy na pořádání stranického sjezdu v Obecním domě.

Druhým velkým sponzorem je podle oficiální výroční zprávy ústřední tajemník národních socialistů - a to jak původní ČSNS2005, tak pozdějšího LEV21 - Jaroslav Andres. Ten sponzorsky půjčil své straně prostory, jež si sám rovněž pronajímá, v hodnotě 60 tisíc korun. Paroubek tak novou základnu našel v pražské Radlické ulici.

Tento nově opravený dům spustil hned v úvodu Paroubkova politického znovuzrození vzbudil nejvíce spekulací. Andres si jej totiž pronajal od společnosti Eukaryota, kterou podle serveru Česká pozice ovládaná lobbista Roman Janoušek, blízký přítel někdejšího primátora Prahy Pavla Béma. 

Zeman bez sponzorů

Oproti volebnímu roku 2010 se pak nedařilo získávat sponzory dalšímu bývalému lídrovi sociálních demokratů Miloši Zemanovi.

Straně práv občanů - Zemanovci, kterým dělá čestného předsedu, dárci přisypali jen 911 tisíc korun. O rok předtím přitom do kasy SPOZ padaly od sponzorů milionové částky - celkově od dárců Zemanovci dostali 37,4 milionu korun.

Letos podle výroční zprávy nebyli tentokrát štědří ani tradiční straničtí sponzoři. Zemanův přítel a jeho někdejší šéfporadce na úřadu vlády Miroslav Šlouf dal straně loni 100 tisíc korun, rok před tím to přitom byl milion.

Stejně tak český zástupce ruské ropné společnosti Lukoil Martin Nejedlý, jež působí jako místopředseda SPOZ Martin Nejedlý. Loni dal Zemanovcům 200 tisíc korun. Ve volebním roce to bylo 700 tisíc korun.

Hlavním příjmem SPOZu tak pro rok 2011 byl státní příspěvek na provoz strany, který se vypočítává z posledního volebního výsledku v parlamentních volbách. Zemanovci atakovali těsně hranici pěti procent, mají tak nárok na 8,8 milionů korun ze státní kasy.

Celkově pak příjmy Strany práv občanů v loňském roce činily 10,2 milionů korun, výdaje - zejména na provozní a na výplaty zaměstnanců pak 9,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy