Paroubkův server Vaše Věc chce vydat Ďuričkovu knihu

Martina Machová Martina Machová
14. 1. 2011 18:15
Chce dokázat, že koupě práv nebylo "držhubné", a že se Paroubek knihy nebojí
Jiří Paroubek při startu Vaší věci
Jiří Paroubek při startu Vaší věci | Foto: Jan Langer

Praha - Server Vaše Věc, který založil expředseda ČSSD Jiří Paroubek, chce zveřejnit knihu Bohumíra Ďurička Kočkoviny.

Ta má údajně poodhalovat zákulisí financování politických stran, včetně sociální demokracie, a Ďuričkovy vztahy s někdejším šéfem Lidového domu.

Šéfredaktor serveru a bývalý vedoucí tiskového oddělení ČSSD Ondřej Macura to oznámil s tím, že se obrátil na majitele práv společnost Gitero Estates, jestli by bylo možné knihu zveřejnit na jím vedeném serveru.

Podle Macury se ale Vaše Věc nechystá práva odkoupit. Jejich cena se podle Mf Dnes, která o Ďuričkově obchodu informovala, pohybují v řádu milionů.

"Takové finanční prostředky nemáme," řekl Macura Aktuálně.cz. Jak by mohla dohoda vypadat, nechtěl předjímat. "Zatím jsem jen poslal panu Kotrbovi dopisem žádost, zda by to bylo možné," upřesnil.

Práva ke knize měla být vykoupena před sněmovními volbami, aby se tak předešlo skandálu, jenž by mohl poškodit Jiřího Paroubka i sociální demokracii.

Sám Paroubek tvrdil, že o ničem takovém nevěděl.

Gitero Estates patří právníku Jakubu Kotrbovi, mimo jiné partnerovi v advokátní kanceláři, kde působí i vlivný a velmi bohatý právník Miroslav Jansta. Ten pracuje mimo jiné pro ČSSD a dříve také osobně pro Paroubka.

Bohumír Ďuričko si nyní odpykává 12,5 letý trest za vraždu Václava Kočky mladšího, kterého postřelil v restauraci Monarch krátce po křtu Paroubkovy knihy.

 

Právě se děje

Další zprávy