Paroubkův průzkum: 56 % lidí je s pádem vlády spokojeno

Eliška Bártová Eliška Bártová
29. 3. 2009 12:55
Předseda ČSSD žádá odchod Langera. Topolánek to odmítl
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli dopoledne představil průzkum veřejného mínění, který si nechal zpracovat u společnosti STEM.

Během tří dnů oslovili tazatelé 1065 respondentů s otázkami spojenými s pádem vlády Mirka Topolánka. Z výsledků vyplývá, že 56 % oslovených lidí je s vyjádřením nedůvěry vládě spokojeno.

Ještě o čtyři procenta více lidí nechce, aby byl sestavením vlády pověřen znovu Topolánek. Z průzkumu zároveň vyplývá, že 62 % respondentů si přeje vládu odborníků.

Nadpoloviční většina oslovených lidí také souhlasí s důvody odvolání vlády.

Paroubek přednesl výsledky výzkumu strategicky hodinu před začátkem diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce, kam byl jako hlavní host pozván právě předseda ODS Mirek Topolánek.

Předseda ČSSD také stanovil podmínky pro dokončení vlády Topolánka po dobu předsednictví EU. Kromě odchodu Ivana Langera z postu ministra žádá také odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

"Oba dva se zásadní měrou podíleli na devastaci justice a policejních složek," uvedl Paroubek. Podle průzkumu STEMu se pro odchod Langera z vlády vyjádřilo 62 % respondentů.

Topolánek: Langer doslouží se mnou

Mirek Topolánek však v pořadu ČT Paroubkovy požadavky záhy odmítl: "Na žádné podmínky Jiřího Paroubka nebudu přistupovat," uvedl premiér v demisi. "Nechápu požadavek na odvolání ministra, který je v demisi. Ivan Langer zcela jistě doslouží ve vládě se mnou."

Paroubek na to ovšem vzápětí reagoval vystupňováním tlaku: "Pokud by Langer nebyl z vlády odvolán, pak bychom byli rádi, aby vláda skončila rychle, během 2-3 týdnů," uvedl šéf ČSSD v souběžně vysílaném pořadu TV Prima Partie.

"Poté by nastoupila vláda odborníků. Mám na mysli už konkrétní jména, kdo by se mohl stát premiérem. Ale chci, aby to bylo na základě dohody stran," dodal.

Další Paroubkovy podmínky

Jednání vlády o demisi: Mirek Topolánek
Jednání vlády o demisi: Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

"ČSSD je připravena podpořit variantu, že vláda Mirka Topolánka dokončí podstatnou část předsedání EU," uvedl předtím Paroubek na své tiskové konferenci v Lidovém domě.

"Ale za podmínek že Mirek Topolánek přehodnotí své projevy v zahraničí. Trapnosti a výbuchy silácké vulgarity na mezinárodní politické scéně, jako jsou vyjádření typu cesta do pekel, jsou naprosto nepřijatelné a poškozují mezinárodní pověst České republiky," dodal.

Sám Topolánek kauzu "cesty do pekel" označil ve svém televizním vystoupení za uměle vytvořenou. Svým projevem v Evropském parlamentu prý nemínil planě kritizovat americkou administrativu, ale naopak konstruktivně upozornit na nebezpečí, která se skrývají v protekcionistickém přístupu k řešení nynější finanční krize.

Kromě těchto podmínek žádá Paroubek, aby vláda v demisi přestala s kriminalizací hejtmanů, a aby došlo k vytvoření pracovní skupiny z obou stran pro boj proti krizi.

Pokud premiér v demisi na podmínky přistoupí, umožní mu ČSSD dokončit "větší část" předsednictví EU. "Po jeho ukončení bude ČSSD prosazovat vládu odborníků, úřednické vlády, která dovede zemi k předčasným volbám na podzim tohoto roku," říká Paroubek. "Předložíme návrh zákona, který zkrátí funkční období poslanecké sněmovny, aby mohly být volby v říjnu nebo listopadu."

 

Právě se děje

Další zprávy