Paroubkův kmotr přežil. ČSSD se odstřihává od rybářů

Martina Machová Martina Machová
14. 6. 2010 23:40
Na protest proti Bendovi rezignoval místopředseda ústecké organizace
Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Předseda ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda uhájil svou pozici v čele strany. Nakonec se o jeho setrvání v čele severočeské organizace vůbec nehlasovalo.

Po čtyřapůlhodinovém jednání se špičky nejsilnější krajské organizace v rámci sociální demokracie dohodly, že pouze zkontrolují průběh čtvrteční litoměřické schůze a odstřihnou od partaje zkompromitované exčleny, kteří jsou podezřelí z účelových náborů pro mocenské hry uvnitř ČSSD.

"Zadání celého krajského výkonného výboru je se plně distancovat od praktik pana Horáčka, pana Vrby a pana Bergera, které krajský výkonný výbor odsoudil," řekla novinářům po skončení jednání hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

"Zároveň ukládá všem místním organizacím v rámci celého ústeckého kraje se distancovat od těchto praktik. V případě porušení pak dojde k tomu, že budou některé místní organizace zrušeny," dodala.

Na veškeré podrobnější informace z jednání bylo uvaleno embargo. To ale mnozí straníci přesto nedodržovali. Aktuálně.cz tak upozornili, že jeden z místopředsedů na protest rezignoval.

"Myslím si, že si musím předsedy vážit a to nebylo splněno. Pan předseda dlouhodobě ví o těchto praktikách a neřeší to. Pro mě není přijatelné dál mu pomáhat v předsednictvu," potvrdil svůj odchod z funkce vlivný ústecký sociální demokrat Arno Fišera. V krajském výkonném výboru však zůstává.

Ke stejnému kroku se zprvu podle informací Aktuálně.cz rozhodl i další místopředseda a Bendův nejhlasitější oponent Jaroslav Foldyna. Ten ale svou rezignaci vzal zpět. Ani on s průběhem jednání nebyl zcela spokojen.

Neprošlo mu hlasování o přeregistraci členské základny v celém kraji. "Navrhnu to ústřednímu výkonnému výboru," avizoval. Ten zasedá v sobotu v Praze.

ČSSD v Ústeckém kraji, za který kandidoval do poslanecké sněmovny i expředseda Jiří Paroubek, dlouhodobě patří k nejproblematičtějším organizacím v rámci ČSSD.

Vše eskalovalo právě na čtvrteční litoměřické schůzi místní buňky v restauraci Koliba, kde došlo k pokusu o hromadný nábor mladých lidí. Deník Aktuálně.cz popsal dění v podrobné reportáži.

Účastníci vypověděli, že byli pro vstup do strany motivováni tři sta korunami. Podobná pozvánka se objevila i na sociální síti Facebook.

Vše probíhalo právě za asistence Tomáše Horáčka. Ačkoli tvrdil, že nic neorganizuje, v rukou držel štos vyplněných přihlášek do strany. Náboru se účastnil i další z jmenovaných, bývalý zastupitel za ČSSD v Ústí nad Labem Martin Berger.

Třetí z mužů, kterého se mají socialisté v Ústeckém kraji vyvarovat, je Karel Vrba. Ten musel opustit stranu poté, co deník Aktuálně.cz odhalil, že se jedná o několikrát trestaného násilníka. Přesto zajišťoval bezpečnost na předvolebních mítincích strany. Novinářům ale tvrdil, že je sympatizant.

 

Právě se děje

Další zprávy