Paroubkův expert na Svitavsku propadl

Karolína Šafránková
22. 10. 2006 15:55
Svitavy - Místopředseda bývalé vlády sociální demokracie Jiří Havel propadl v senátních volbách. Na Svitavsku voliči podpořili populární pravicové starosty Miroslava Popelku z ODS a lidovce Václava Koukala.

To, že člověk z Prahy je pro senátní volby ve venkovských obvodech špatnou volbou, potvrdila nepřímo i mluvčí sociální demokracie Květa Kočová. "Jiří Havel šel do senátních voleb z beznadějné pozice, kdy proti němu stáli dva populární starostové. Své třetí místo ale nevnímá jako neúspěch," okomentovala porážku kandidáta sociální demokracie tisková mluvčí ČSSD Květa Kočová.

Za druhým Václavem Koukalem zaostal Jiří Havel o více než deset procent.

Popelkova jízda

Havlův handicap je patrný už z toho, jak jeho vítězní soupeři vedli kampaň.

Miroslav Popelka získal v prvním kole 38,05 procenta hlasů.
Miroslav Popelka získal v prvním kole 38,05 procenta hlasů. | Foto: čtk

Starosta Poličky za ODS Miroslav Popelka objel celý volební obvod a nechal se vyfotografovat před dopravní značkou s názvem každé vesnice nebo města, kde kandidoval. Mnoho lidí tak ocenilo jeho zájem o komunální politiku.

Na většině volebních materiálů nezveřejňoval logo ani název strany, za kterou do Senátu kandiduje. "Má to jediný důvod. Chceme jednoznačně demonstrovat oprávněnost volebního hesla ,mým volebním programem je zájem tohoto kraje´. Jsem přesvědčen, že Senát musí být tím, čím je v mnoha evropských zemích, tedy především rozumným a vyváženým hlasem všech regionů," říká Popelka. 

Řada voličů ocenila, že se prezentuje jako někdo, kdo "má rád tento kraj," jak zněl jeho volební slogan.

Být místní je základ

Také kandidát KDU-ČSL, starosta Svitav Václav Koukal, uspěl díky aktivnímu působení v místní politice.

"Občané volili toho, koho znají. Zkušenost z komunální politiky hrála také důležitou roli. Lidé upřednostňují místní politiky před těmi, kteří kandidují odjinud, jako právě pan  Havel," uvedl Koukal.   

Jiří Havel sice také vedl intenzivní volební kampaň, ale neměl na ni moc času.  "O jeho kandidatuře se rozhodlo až v červenci. Kampaň byla zahájena pozdě," uvedl bývalý tajemník Krajského výboru ČSSD na Pardubicku Libor Hradil.

Jiří Havel neuspěl. Volilo ho 17,18 procenta voličů.
Jiří Havel neuspěl. Volilo ho 17,18 procenta voličů. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle manažerky volební kampaně sociální demokracie na Svitavsku Jarmily Mastíkové měli možná voliči obavy, že by za ně nebojoval kandidát odjinud tak jako místní. "Senátor za tento volební obvod pocházel vždy dosud z regionu," uvedla.

Neúspěch stvrdili voliči ČSSD

Nejenom regionální zázemí vyneslo starosty Poličky a Svitav k vítězství v prvním kole senátních voleb. Za prohrou Jiřího Havla stáli také voliči sociální demokracie.

Politolog Lubomír Kopeček uvedl, že hlavní příčinou neúspěchu Jiřího Havla byla pravděpodobně nadprůměrná podpora místních starostů v jejich působištích. To znamená, že většina občanů Svitav a Poličky volila své starosty.

Jiří Havel stejně jako řada dalších kandidátů sociální demokracie utrpěl podle Kopečka tím, že voliči ČSSD nechodí moc často k volbám druhého řádu, tzn. k senátním a komunálním volbám.

 

Právě se děje

Další zprávy