Paroubkovi chybí další poslanec. 13. důchody v ohrožení

Martina Machová Martina Machová
22. 1. 2010 10:20
Vlastimil Aubrecht je v nemocnici. Jeho nepřítomnost může ČSSD zkomplikovat její plány ve sněmovně
Jiří Paroubek by raději, kdyby jeho popslanec mohl operaci odložit
Jiří Paroubek by raději, kdyby jeho popslanec mohl operaci odložit | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek přišel před klíčovým jednáním poslanecké sněmovny, které začíná příští týden v úterý, o další hlas.

Po Kostovi Dimitrovovi, který před nedávnem odešel k zemanovcům, se bude muset obejít i bez teplického poslance za ČSSD Vlastimila Aubrechta.

Ten totiž ve čtvrtek nastoupil do nemocnice a již v dnes jej čeká operace. Aktuálně.cz to potvrdila jeho manželka.

"Podle lékařů by měl v nemocnici zůstat nejméně do konce příštího týdne. Pokud nedojde k dalším komplikacím," upřesnila Martina Aubrechtová-Havlová.

Aubrecht trpí dlouhodobě onemocněním ledvin. V tomto případě se ale nejedná o plánovanou hospitalizaci, ale náhlé obtíže.
Sněmovna má přitom na programu hned několik zákonů z dílny ČSSD, kde může právě Aubrechtův hlas sociálním demokratům chybět.

A uvědomuje si to i předseda socialistů Jiří Paroubek. "Určitě by to byl problém, když se hlasy budou sčítat," připustil.

Vlastimil Aubrecht bude chybět nejméně do konce příštího týdne
Vlastimil Aubrecht bude chybět nejméně do konce příštího týdne | Foto: Martina Machová

Trable s hlasy

"Pokud je pan Aubrecht v ohrožení života, tak to je pochopitelné a toleratovatelné, pokud se ta hospitalizace dá odložit, tak určitě předseda poslaneckého klubu se na něj obrátí, aby celý výkon posunul o 14 dní," dodal.

Šéf socialistů bude například potřebovat sílu 101 hlasů v případě zákona o krajském referendu, který vrátil poslancům Senát. Zákon z pera ČSSD vznikl v souvislosti s diskuzí o umístění amerického radaru v Brdech.

Sociální demokraté si bez Kosty Dimitrova mohli být jisti jen 70 hlasy. Bez Vlastimila Aubrechta je to dokonce jen 69. Spolu se zelenými a komunisty, kteří normu také podporují, tak dají dohromady 99 hlasů.

Záležet tedy bude na lidovcích, u kterých není podpora prozatím jistá, a na nezařazených poslancích a poslankyních. Bývalí poslanci za ODS jako Juraj Raninec hlasovali proti, stejně jako poslanci hlásící se k TOP 09.

Někdejší zelená poslankyně Věra Jakubková naopak krajské referendum podpořila. Rozhodnout by tak mohl hlas druhé zelené rebelky Olgy Zubové, která při jeho hlasování nehlasovala vůbec.

Zákony, na které by se nedostalo

Aubrechtův hlas ale může chybět i jinak. Může totiž rozhodnout o zařazení či nezařazení zákona na jednání sněmovny. ČSSD má totiž připraveno několik svých zákonů, které prozatím na programu poslanců chybí a o jejich dodatečném hlasování se musí teprve hlasovat.

Pro jejich prosazení je potřeba nadpoloviční většiny přítomných zákonodárců a tedy půjde o každá hlas.

Ještě zásadnější potíže by musela ČSSD řešit v případě, že Vlastimil Aubrecht zůstane v nemocnici i další týden, což není až tak nepravděpodobné.

Ohroženy by tak byly sociálně demokratické zákony, které by se ocitly ve třetím, tedy závěrečném čtení.  Propadnout by tak mohla i vlajková loď ČSSD jako jsou 13. důchody a poplatky.

 

Právě se děje

Další zprávy