Paroubka znervóznila schůzka Topolánka se Zemanem

Petr Holub
6. 8. 2008 19:48
Analýza: Zákulisí schůzek organizovaných Šloufem
Jiří Paroubek má grafy velmi rád. Obzvlášť, když zaznamenávají proměny veřejného mínění směrem k ČSSD.
Jiří Paroubek má grafy velmi rád. Obzvlášť, když zaznamenávají proměny veřejného mínění směrem k ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ačkoli nejvyšší vedení ČSSD tvrdí, že různé aktivity Miloše Zemana nemohou stranu nijak poškodit ani oslabit, stal se někdejší předseda a premiér hlavním tématem středečního stranického grémia.

Podle informací Aktuálně.cz se hovořilo o schůzce Zemana s premiérem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek se svými lidmi považují aktivity Miloše Zemana a jeho exporadce Miroslava Šloufa za reálné riziko před krajskými volbami i před jarní přímou volbou předsedy ČSSD.

Nemohli se minout

Schůzku se Zemanem, o které poprvé informoval Týden.cz, Topolánek ostře popřel. Avšak i členové vedení ODS připouštějí logickou námitku, že dva špičkoví lobbisté, jakými jsou Šlouf a Topolánkův spolupracovník Marek Dalík, se nemohou v malé České republice minout.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Otázkou tedy je, jestli chce Topolánek se Zemanem a Šloufem skutečně spolupracovat při lovení dalších sociálnědemokratických hlasů ve sněmovně a jestli o tom s nimi jednal, i když se přitom nedali vyfotit.

Dohodou se Zemanem přitom může Topolánek zabít hned několik much.

Tři jednou ranou

Počátkem září se uskuteční volební sjezd Strany zelených. Ten může odhlasovat odchod z vlády a premiér by pak musel zelené hlasy nahradit dalšími přeběhlíky z ČSSD. Tady může být cenným pomocníkem právě Šlouf, který před měsícem sdělil Hospodářským novinám, že ví o dalších 10 až 15 nespokojených sociálnědemokratických poslancích.

ODS také zaostává před krajskými volbami za sociálními demokraty v preferencích. Letos se už v průzkumech STEM dvakrát ukázalo, že popularitě ČSSD škodí, když se některý z jejích poslanců se stranou rozejde.

Největší opoziční strana přišla o tři nebo čtyři procenta po únorovém odchodu Evžena Snítilého i po červnové dezerci Petra Wolfa. Další přeběhlík může ohrozit volební výsledek ČSSD.

Topolánkovi by také pomohlo, kdyby Zeman účinně podpořil některého z Paroubkových konkurentů, který se vynoří při jarních volbách předsedy ČSSD. Ten bude poprvé volen přímo všemi straníky.

Na závěr je vhodné sestavenou partaj něčím tzv. "okořenit". Ti, kdo už odešli na oběd, jsou rychle povoláni zpět, neboť na recepci se již -jako host- zapisuje Miloš Zeman!
Na závěr je vhodné sestavenou partaj něčím tzv. "okořenit". Ti, kdo už odešli na oběd, jsou rychle povoláni zpět, neboť na recepci se již -jako host- zapisuje Miloš Zeman! | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bývalý premiér navíc za svou pomoc Topolánkovi nemusí příliš žádat. Kromě neurčitého slibu podpory v prezidentské volbě 2013 může chtít nejvýš splnit svou hlavní politickou vizi, totiž většinové volby do sněmovny, které by vymazaly menší strany. 

Jak semknout stranu

Údajná schůzka Zemana s Topolánkem však nemusí Paroubkovi pouze připomínat nová rizika. Může pro něj být šancí, jak získat politické body hlavně uvnitř vlastní strany.

Setkání Zemana a Šloufa s Topolánkem není jen temným spiknutím, ale hlavně zradou levicových ideálů.

Připomínkou Zemanovy zrady pak může Paroubek před volbami stranu mobilizovat. Pokud navíc sociální demokraté přes všechny „zemanovské překážky" v krajských volbách uspějí, Paroubek prakticky vymaže konkurenty, kteří by se chtěli o Zemana opírat v jarní volbě předsedy ČSSD.

Není důvod ke zradě

Hrát kartou spiknutí se může sociálním demokratům vyplatit i z toho důvodu, že ODS má málo času i příležitostí k případnému získání opozičních poslanců.

Všichni čtyři dosavadní přeběhlíci z ČSSD se mohli odvolávat na své svědomí a nesnesitelný teror předsedy Paroubka, který nerespektuje jejich názory.

Melčák s Pohankou odešli, protože chtěli ukončit povolební bezvládí a podpořit alespoň nějakou vládu. Snítilý byl přesvědčen o tom, že Klaus bude dobrý prezident, a Wolf zase o tom, že pro obranu země je radar v Brdech nezbytný. 

Vláda zatím nemá pro mimořádnou schůzi sněmovny v srpnu připraven žádný kontroverzní materiál, na kterém by se mohl některý ze sociálních demokratů se svým klubem rozejít. Až v září může Topolánek předložit k prvnímu čtení smlouvu o radaru.    

 

Právě se děje

Další zprávy