Paroubka platí nejmocnější kmotři ODS, zaútočil Rath

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
20. 10. 2011 14:30
Nová strana Lev 21 je projektem pravice, tvrdí někdejší Paroubkův blízký spolupracovník
Jiří Paroubek a David Rath
Jiří Paroubek a David Rath | Foto: Jan Langer

Praha - Někdejší blízký spojenec Jiřího Paroubka v ČSSD David Rath tvrdí, že existují informace, že Paroubkova nová strana je placena kmotry ODS.

Jeho projekt Lev 21 je podle něj po zemanovcích další akcí pravice, jak snížit sociální demokracii volební zisk.

"Je spousta informací o tom, že část financiérů projektu Jiřího Paroubka jsou ti nejmocnější kmotři ODS," tvrdí středočeský hejtman v rozhovoru pro týdeník Instinkt.

Žádné důkazy ale Rath nepředkládá. "Čerpám ze zpráv medií o Janouškově (Roman Janoušek je považován za šedou emininci ODS v Praze a přítele exprimátora Pavla Béma - pozn. redakce) vlastnictví budovy, kde má strana sídlo a z toho, co se po Praze šíří," řekl Aktuálně.cz hejtman.

"Nemám ABL, abych sbíral důkazy. To ať dělá Bárta," dodal Rath v narážce na lídra Věcí veřejných.

Paroubek: Bojí se mě, tak pomlouvají

Sám Paroubek zatím o financování nové strany příliš hovořit nechce. Řekl pouze, že sponzory jsou Jaroslav Andres, který je zároveň tajemníkem ČSNS 2005, a jeho spolupracovník Petr Benda.

Pro Aktuálně.cz Paroubek v reakci na Rathova slova prohlásil, že sponzory zveřejní stejně jako ČSSD v termínech daných zákonem. "Zatím jsou sponzory pánové Andres a Benda," zopakoval.

"Chápu, že se sociální demokraté toho projektu bojí, proto ho pomlouvají. O žádných kmotrech ODS nevím," dodal k Rathovým výrokům.

"Mohl být senátorem, ale Škromach byl proti"

Pro Paroubkův odchod z ČSSD Rath pochopení nemá.

"Je chyba, že to udělat, tříští síly. Obávám se, že ve volbách do Poslanecké sněmovny nezíská dost hlasů, aby se tam dostal. Takže to bude stejné jako u Zemanovy strany - ztráta hlasů pro levici," prohlásil v rozhovoru.

Podle hejtmana ale zároveň udělalo chybu i vedení sociálních demokratů, když mu nenabídlo adekvátní pozici.

"Pár týdnů po jeho rezignaci se na předsednictvu probíralo, jestli má kandidovat do Senátu a zda se má stát jakýmsi naším neformálním lídrem v těchto volbách. Velmi jsem to prosazoval. Ale, bohužel, lidé jako Zdeněk Škromach se proti tomu razantně postavili," tvrdí Rath. 

"A dnes vidíte, co za tím bylo, Zdeněk Škromach si brousil zuby na předsedu nebo místopředsedu Senátu a nechtěl tam mít nějakou další konkurenci. Kdyby ten můj návrh tehdy prošel, tak by Jiří Paroubek byl teď nejspíš místopředsedou, nebo možná i předsedou Senátu a nemuseli jsme řešit problém s jeho novou stranou," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy