Paroubek: Zřeknu se šance být premiér

Simona Holecová
9. 11. 2006 17:08
Praha - Paroubek znovu vyzval ODS, ať s ČSSD jedná o vládě. Sám je ochoten učinit krok, který v důsledku znamená rezignaci na šanci být premiérem.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Chci znovu zopakovat, že jsme připraveni s ODS diskutovat celospolečensky přijatelný program nové vlády," řekl Paroubek. "Já - jako předseda ČSSD - jsem připraven v krátkém čase přijmout kandidaturu na předsedu Poslanecké sněmovny, protože si myslím, že by to mohlo prolomit ledy."

Jedinou podmínkou tohoto kroku podle Paroubka je, aby ODS začala se sociálními demokraty skutečně jednat. "Ke kandidatuře můžu přistoupit, jakmile uvidím seriozní přístup od ODS. Ten zatím nevidím," uvedl předseda ČSSD.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

ČTĚTE VÍCE:

Jiří Paroubek oznámil, že očekává vyjednavače ODS. Jeho strana je - za jistých okolností - ochotna podpořit časově omezený menšinový kabinet občanských demokratů. "Jsme ale připraveni jednat i o jiném řešení," řekl. Takovým řešením by mohl být vznik obdoby opoziční smlouvy: "Spíše by šlo o dohodu o nějakém řešení výjimečné situace, která nastala a která by byla známa veřejnosti."

Sněmovnu nyní - dočasně - vede sociální demokrat Miroslav Vlček. Ten byla ale zvolen jen proto, že slíbil se svého křesla vzdát, pokud se nepodaří vytvořit vládu na druhý pokus. Pak je totiž šéf poslanců tím, kdo vybírá kandidáta pro pokus třetí. Pravicové strany se bály, že by Vlček vybral právě Paroubka.

Jako šéf sněmovny by Paroubek nemohl pověřit sám sebe.

Uděláme ústupky, slíbila ČSSD

Sociální demokracie upozornila, že chce hledat schůdné řešení politické situace. "Vedení sociální demokracie je ochotno dělat věcné i programové ústupky a nést důsledky takového řešení. To jsem řekl už včera. Teď toto tvrzení zesilujeme, protože jsme přesvědčeni, že trpělivost veřejnosti je u konce. A že po šesti měsících povolebního vyjednávání je nutné soustředit se na řešení věcných problémů," dodal Paroubek.

Paroubkovo večerní vystoupení následovalo po dni, kdy špičky ODS vysílaly testovací "balónky". Během jediného dne přišel od občanských demokratů vzkaz, že strana je ochotna sestavit menšinovou vládu, kterou by tolerovala ČSSD. A vzápětí, že toto řešení nepřipadá v úvahu.

"Tato silná slova jsou zřejmě určitým výsledkem politického boje před kongresem ODS a nemohu to nazvat jinak než slovní pyrotechnikou," komentoval protichůdné informace od občanských demokratů Paroubek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    Politici si přes média posílají vzkazy

    Dvě nejsilnější strany si před ostrými jednáními o další vládě na dálku vzkazují své postoje. Vzkazy si posílají i politici uvnitř těchto stran.

 

 

Právě se děje

Další zprávy