Paroubek začal stavět zeď proti ODS

Sabina Slonková, Petr Holub
22. 10. 2006 14:00
Senát - Kandidáti ODS postoupili ve 26 z 27 obvodů do druhého kola senátních voleb. ČSSD vyhlásila poplach. Uvnitř: Předpověď výsledku 2. kola

První kolo senátních voleb nepřineslo zvrat do nerozhodnuté volební partie, během níž se politici nejsou schopni dohodnout na žádné pevné vládě. Druhé kolo ale napoví více. Mimo jiné bude testem koaličního potenciálu sociální demokracie.

Favorizovaná ODS si zatím vedla podle očekávání - její kandidáti postupují do druhého kola v 26 z 27 obvodů, kde se volí. Ve dvanácti z nich se v příštím týdnu utkají občanští demokraté s kandidáty ČSSD.

ČSSD: Děsíme se modré totality

Předseda ČSSD Jiří Paroubek už začal s přípravou.

Foto: Ludvík Hradilek

"Jsme ochotni podpořit všechny kandidáty všech politických stran proti kandidátu Občanské demokratické strany," řekl v Lidovém domě s tím, že se "děsí nástupu modré totality ODS".

"Naším cílem není získat ústavní většinu s ODS, naším cílem je, aby ODS měla v Senátu co nejmíň křesel," prohlásil Paroubek, který očekává pro své stranické kandidáty zisk pěti až devíti postů.

Langer: Nenávist ho zaslepila

Lídra ODS a odstupujícího premiéra Mirka Topolánka Paroubkův postoj nepřekvapil. "Je to nesmyslné a hysterické a patří to k rétorice Paroubka," řekl.

"Je to důkaz, že nenávist ho už úplně zaslepila. Může mi to být jenom líto," reagoval místopředseda ODS Ivan Langer.

Do souboje o podporu v druhém kole jde přitom lépe vyzbrojená ODS. A to díky drtivému vítězství v komunálních volbách. Ovládla prakticky všechny radnice ve velkých městech a má na narozdíl od ČSSD co nabídnout menším stranám: místa ve vedení radnic.

JAK DOPADNE 2. KOLO VOLEB ZA TÝDEN?
(přečtěte si předpověď AKTUÁLNĚ.CZ)

Foto: Aktuálně.cz
Souboje I. - západní část České republiky
Foto: Aktuálně.cz
Souboje II. - východní část České republiky

Podle dosavadních nesmiřitelných postojů politických rivalů z ODS a ČSSD nelze čekat, že přetrvají koalice těchto stran, kde to nebude nezbytně nutné. Z třiceti velkých měst přitom velké koalice ovládají osmnáct radnic.

Zelení a lidovci vyčkávají

Zelení a lidovci se tak zatím k Paroubkově záměru staví rezervovaně. Nikdo z nich veřejně neřekl, že by podpořili kandidáta ČSSD proti soupeři z ODS.

"Uvidíme, ale my k tomu asi ani nebudeme mít důvod. Lidé budou sami vědět, koho volit," sdělil Aktuálně.cz předseda Strany Zelených Martin Bursík. 

Mluvčí lidovců Ondřej Jakob zase říká: "Je to záležitost ČSSD. Žádné doporučení voličům dávat nebudeme."

Obě strany spolu s komunisty patří k poraženým. KDU-ČSL i KSČM udržely ve hře o Senát méně lidí než před dvěma lety, Strana zelených nepotvrdila svůj nástup z voleb do Sněmovny a nemusí mít ve druhém kole žádného kandidáta.

Topolánek coby šéf ODS posílil

Na rozdíl od debat o nové vládě jedno je už nyní jisté.

Mirek Topolánek.
Mirek Topolánek. | Foto: Ludvík Hradilek

Dosavadní volební výsledky upevnily pozici Mirka Topolánky coby předsedy ODS. Pokud i v druhém kole senátních voleb uspějí občanští demokraté, nelze od listopadového kongresu ODS očekávat jakékoli výraznější změny dosavadního kursu.

Bude tedy platit: předčasné volby za každou cenu a koalice s ČSSD za žádnou cenu.

Ani Paroubek se ale zatím nemusí před spolustraníky omlouvat. Do druhého kola senátních voleb postoupilo čtyřikrát víc sociálních demokratů než před čtyřmi lety. Na velkých radnicích bude víc zastupitelů za ČSSD než dosud. Ze svého požadavku na premiérskou nominaci tak nemá důvod slevovat.

 

Právě se děje

Další zprávy