Paroubek vyzval Ratha a Haška k odchodu ze sněmovny

Markéta Chaloupská, mch
8. 11. 2008 13:38
Učinil tak na zasedání ÚVV ČSSD v Praze
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje.
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek nepřímo vyzval své stranické kolegy Davida Ratha a Michala Haška, aby složili poslanecké mandáty a plně se věnovali práci v nových funkcích krajských hejtmanů.

"Především musí (Rath s Haškem) vybudovat pozici strany v krajích," řekl Paroubek na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD v Praze.

Rath by měl vést Středočeský kraj, který byl tradičně považován za pravicový. Tento týden se dohodl s komunisty, aby v kraji tolerovali menšinovou jednobarevnou vládu ČSSD.

Dosavadní předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek by měl vést Jihomoravský kraj, kde vystřídá lidovce Stanislava Juránka.

Rath dříve opakovaně řekl, že se po třech měsících rozhodne, zda zvládne vykonávat obě dvě funkce.

Hašek serveru České noviny sdělil, že je připraven se do konce roku vzdát poslaneckého mandátu i opustit post předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

Volby do EP? Získáme až čtyřicet procent 

Na zasedání stranického grémia Paroubek také řekl, že by v příštích volbách, kterými budou za půl roku volby do Evropského parlamentu, měla sociální demokracie získat až dvě pětiny hlasů.

"Naším cílem by nemělo být nic jiného než volební výsledek někde mezi 35 až 40 procenty. Ale pokud nebudeme mít silnou kandidátku a silná programová témata, skončíme v poli poražených," myslí si Paroubek.

Foto: Aktuálně.cz

Sociální demokraté mají dosud jen dva europoslance - bývalého odborového předáka Richarda Falbra a bývalého mluvčího vlády Libora Roučka.

Kandidaturu za sociální demokracii do Evropského parlamentu pravděpodobně nepřijme bývalý premiér a současný eurokomisař Vladimír Špidla.

"Uvažovali jsme o tom, ale Vladimír Špidla zatím - a pravděpodobně to bude definitivní - takovou nabídku nepřijímá," řekl dnes novinářům po jednání místopředseda strany Milan Urban.

Špidla zastává post eurokomisaře od roku 2004.

Žádná další opoziční smlouva

Paroubek na sjezdu také hovořil o tom, že je třeba bojovat s důsledky světové finanční krize, s nezaměstnaností a za zvýšení životní úrovně.

S vládními stranami bude spolupracovat v některých oblastech, ale jen proto, aby Česko úspěšně zvládlo předsednictví EU.

"To neznamená žádnou opoziční smlouvu, žádnou toleranci vlády, to prostě znamená jenom politiku k ochraně přirozených zájmů země," řekl Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy