Paroubek vypověděl kancelář v ČSSD. Příští sídlo ČSNS?

Martina Machová Martina Machová
25. 9. 2011 15:38
Stěhuje se v době, kdy naznačuje, že by mohl zcela ukončit i členství v ČSSD
Jiří Paroubek na křtu svého webu.
Jiří Paroubek na křtu svého webu. | Foto: Jan Langer

Praha/Ústí nad Labem - Expředseda ČSSD Jiří Paroubek vypověděl nájemní smlouvu pro svou poslaneckou kancelář v budově sociální demokracie Ústí nad Labem.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdily nezávisle na sobě hned tři zdroje z vedení sociální demokracie. Výpověď z kanceláří vlastněných Lidovým domem podal k 21. září, věci si ovšem podle dostupných informací ještě neodstěhoval.

Paroubek mlčí

Poslední údaj, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, uvádí, že za Paroubkovu kancelář platí Poslanecká sněmovna 22 200 korun. Jde o odpověď tiskového oddělení Poslanecké sněmovny z jara 2010. Později média uváděla, že Paroubek platí v Ústí nad Labem za kancelář 27 200 tisíc.

V daném regionu jde o maximum, které může poslanec od státu na prostory získat. Ze zákona má nárok na kancelář ve statutárním městě za 22 tisíc a na pronájem nábytku za 5,2 tisíce měsíčně.

Kam se stěhuje, není v současnosti zřejmé. Paroubek na zaslanou SMS, ve které se ho redakce dotázala, proč a kam se stěhuje, neodpověděl.

Čekání na ČSNS

Expředseda ČSSD v současnosti lavíruje mezi setrváním v sociální demokracii a odchodu k mimoparlamentní ČSNS 2005.

Oficiální rozhodnutí zatím nepadlo, představitelé národních socialistů ovšem tvrdí, že Paroubek se rozhodne do konce září. Podle MF Dnes pak předseda jejich ústecké krajské buňky Jaroslav Andres zažádal vedení ČSNS 2005, aby Paroubka podpořili na lídra severočeské krajské kandidátky a aby se stal předsedou celé partaje.

O politickém "přestupu roku" by se pak podle informací z vedení národních socialistů mělo rozhodnout na jejich ústřední radě, která proběhne 8. října. Současně s tím pak chtějí špičky ČSNS 2005 rozhodnout o konání sjezdu, na kterém by případně mohl Paroubek usednout v čele strany.

Již nyní se spekuluje, že oním termínem má být symbolicky 28. říjen, tedy den vzniku samostatného Československa.

 

Právě se děje

Další zprávy