Paroubek vyjednával s Topolánkem. Dohoda je možná

Petr Holub, Martina Macková, a
11. 11. 2008 19:27
Je to o mně, beze mě, tvrdí předseda sněmovny Vlček
Mirek Topolánek během jednání v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.
Mirek Topolánek během jednání v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokraté jednají s ODS o spolupráci v době českého předsednictví EU. Pozítří by se mohlo vedení socialistů bavit i o tom, zda se Jiří Paroubek stane předsedou sněmovny.

ODS chce po opozici především klid zbraní. Sociální demokraté s komunisty už několikrát úspěšně vyvolali hlasování o nedůvěře vládě. Topolánkův kabinet ho ovšem vždy ustál.

Premiér Mirek Topolánek také po ČSSD chce podporu důležitých zákonů a schválení smlouvy o umístění amerického radaru v Brdech.

Televizní nabídka

Vyjednávání největších politických stran odstartoval v neděli sám předseda vlády. V České televizi uvedl, že by hlasoval pro Paroubka jako předsedu sněmovny, aby se posílila odpovědnost opozice pro období, kdy bude Česko předsednickou zemí.

Paroubek původně obratem funkci, o kterou kdysi usiloval, odmítl, ale dnes už připustil dohodu.

Dokonce i to, že by bylo podepsáno jakési příměří. Vše by se mělo dojednat během dvou týdnů. "Buď to bude, nebo to nebude. Chceme se domluvit na principech pro předsednictví. O funkce ale jde až v poslední řadě," řekl a odpoledne už jednal s předsedou ODS.

Lisabonská podmínka...

Paroubek už křeslo předsedy sněmovny vehementně neodmítá. Naopak otevřeně říká, kudy by se dohoda velkých stran mohla ubírat.

Za klid na práci pro Topolánkův trojkoaliční tým ČSSD mimo jiné chce, aby byla do konce roku schválena Lisabonská smlouva.

"Lisabon je klíčová věc. Je nepředstavitelné předsedat EU a nemít ratifikovanou smlouvu," řekl deníku Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Topolánek jde do jednání s tím, že ratifikace smlouvy by se měla odložit až na jaro.

... a chceme euro

Další věcí, kterou budou sociální demokraté prosazovat, je jednání o zavedení eura.

To doposud ODS včetně prezidenta Václava Klause odmítá

Foto: Ludvík Hradilek

"K firmám bychom se měli chovat fér a říct, jak to s eurem bude. Zda vůbec, případně kdy bude zavedeno. Ale záleží na tom, jestli má k tomu vůbec koalice odvahu," říká argument socialistů už citovaný Škromach.

Paroubek za Vlčka

Aby se Paroubek mohl stát předsedou sněmovny a třetím nejvyšším ústavním činitelem, musel by z tohoto místa odejít jeho kolega z ČSSD Miloslav Vlček. Ten byl po volbách zvolen, protože Paroubkovo zvolení zablokovala koalice.

"Tato výměna visí ve vzduchu už od voleb. Pokud se na tom ČSSD shodne, koalice by s tím asi nemusela mít problém," řekl dnes předseda lidovců Jiří Čunek.

"Je to spíš symbolické a škoda, že to po volbách nešlo rovnou. O tom, že je v čele sněmovny kolega Vlček přechodně už teď nemůže být ani řeč. Teď bude výměna působit drsně," řekl Aktuálně.cz Škromach.

Nenechá si přikazovat

Miloslav Vlček
Miloslav Vlček | Foto: Ludvík Hradilek

Podle nepotvrzených informací ze zákulisí sněmovny by Vlček za místo předseda sněmovny mohl dostat post předsedy významného - rozpočtového - výboru. On ale rozhořčeně dohady odmítá.

"Já to tady taky slyším, ale nikdo se se mnou o tom nebavil, vadí mi to," řekl Aktuálně.cz Miloslav Vlček.

Tvrdí, že s předáním křesla stranickému šéfovi by neměl potíže. "Vždy jsem říkal, že s tím nemám problém a já svoje slovo neměním. Ale příkazy poslouchat nebudu, musí za mnou někdo přijít a musíme se o tom pobavit," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy