Paroubek: Vláda nejpozději do tří měsíců padne

Veronika Suchá, Kateřina Eliášová
15. 6. 2007 12:33
První příležitost k tomu bude ve středu kvůli Čunkovi
Ministr Jiří Čunek se nakonec dostal až mezi demonstranty.
Ministr Jiří Čunek se nakonec dostal až mezi demonstranty. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Pokud nepadne vláda ve středu kvůli Čunkovi, padne do tří měsíců z jiného důvodu. Tak se pro ČTK vyjádřil předseda opozičních sociálních demokratů Jiří Paroubek poté, co dnes sociální demokracie prosadila na středu hlasování o nedůvěře vládě.

Vedl ji k tomu fakt, že koalice znemožnila poslancům projednávat aféru Jiřího Čunka.  

"Pro nás je primární ani ne tak výsledek politického střetnutí, jako to střetnutí samo. My v diskusi poukážeme na všechny základní chyby této vlády, zejména na kauzu Čunek," uvedl Paroubek. Jaká síla ale vládu sesadí, když opozice zatím dpostatek hlasů nemá, ale neuvedl. 

Odpověď byla rychlá - poslanecký klub ČSSD předložil žádost o další schůzi, na které se nebude hlasovat o Čunkovi, ale rovnou o celé vládě. ČSSD od svého úmyslu vyvolat toto hlasování  upustí jen v případě, že Čunek dobrovolně odstoupí, nebo že ho Topolánek sám odvolá.

"Vyzývám Jiřího Čunka k rezignaci, pokud to neudělá, vyzývám premiéra Mirka Topolánka, aby Čunka odvolal. A pokud tak premiér neučiní, tak poslanecký klub ČSSD má dostatek podpisů k tomu, aby vyvolal hlasování o nedůveře," uvedl po neúspěšném hlasování šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Stejná jednání s koaličními poslanci naznačil i Paroubek.

Premiér ovšem už dřív řekl, že Čunka odvolá až v případě, že bude obžalován. A Jiří Čunek dnes znovu zopakoval, že rezignovat nehodlá.

O osudu vlády se tedy nakonec bude hlasovat, původní čtvrteční termín padl, protože premiér je na služební cestě v Bruselu. Šéf sněmovny Miloslav Vlček tedy stanovil termín hlasování o nedůvěře Topolánkovu kabinetu na středu na devátou ráno.

Opozice nemá sílu vládu sesadit  

ČSSD ale nemá ani ve spolupráci s KSČM dost poslanců, aby byla schopná vládu sesadit. Bez takzvaných přeběhlíků Miloše Melčáka a Michala Pohanky disponuje 98 hlasy, potřebovali by ale nadpoloviční většinu, tedy 101 hlasů.

Šéf sociálně demokratických poslanců Hašek nicméně dnes naznačil, že by se k levici mohl v hlasování proti vládě připojit i některý z koaličních poslanců. Jména neuvedl. Šéfové klubů ODS, zelených a lidovců odmítli, že by někdo z koaličních poslanců vládu potopil.

Poprvé adresoval výhružku vládě zhruba před měsícem předseda ČSSD  Jiří Paroubek. Řekl tehdy, že hlasovat se bude, pokud žalobce Čunka obžaluje a on neodstoupí z vlády.

Koalice se na Čunka zlobí

Koalice dnes Čunka znovu podržela, premiér se ale na svého ministra zlobí. Čunek totiž v rozpravě před hlasováním vystoupil, a to přesto, že mu to klub KDU-ČSL nedoporučil.

"Mlčel jsem dlouho, ale teď jsem se rozhodl promluvit a vysvětlit, proč jsem neodstoupil," hájil své vystoupení Čunek. Podle premiéra byla jeho řeč před poslanci nešťastná.

Čunek totiž začal detailně rozebírat historii svých sporů s klíčovou svědkyní v jeho kauze, jeho bývalou sekretářkou Marcelou Urbanovou. Podle něj se mu Urbanová mstí. Před poslanci Čunek přečetl dopis advokáta sekretářky, který mu napsal výhružný dopis ještě předtím, než aféry kolem něj vůbec vypukly.

"Nejdříve chtěli úpravu platu, potom tam byl sexuální podtext a nakonec jsem byl upozorněn, že pokud se zachovám, jak chtějí, tak budu mít klid," uvedl Čunek.

"Pokládám vystoupení Jiřího Čunka za velmi nešťastné. Domnívám se, že přesně tímto vystupováním dochází k politizaci toho problému a teprve teď dochází ke skutečnému nátlaku na orgány činné v trestním řízení a na státní zastupitelství. Obávám se, že se stal krok, který se stát neměl," zhodnotil Čunkovu veřejnou obhajobu premiér Mirek Topolánek.

"To bylo krajně nešťastné, nemělo to vůbec zaznít ve sněmovně, to se doopravdy nepovedlo, vytkl jsem mu to," řekl novinářům předseda zelených Martin Bursík.

Sám Čunek večer po jednání celostátní konference KDU-ČSL připustil, že jeho vystoupení ve Sněmovně nebylo šťastné. "Delegáti mi ho tady nevyčítali," řekl Čunek. "Ale sám vím, že takový projev tam nepatří," dodal.

Opozice si zašla na kávu a chlebíček

Čunkovým vystoupením byla rozladěna i opozice. Během jeho řeči odešli poslanci ČSSD ze sálu.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek označil výroky vicepremiéra za útok na svědkyni i na nezávislost soudu a za politickou chybu. "A jestli pro nic jiného, tak z těchto důvodů by pan Čunek neměl sedět dál ve vládě," řekl Paroubek.

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek vyzval Čunka k rezignaci
Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek vyzval Čunka k rezignaci | Foto: Ondřej Besperát

Premiér Mirek Topolánek si chce s Jiřím Čunkem o jeho výstupu ve sněmovně  ještě promluvit. Podle kuloárů ho čeká studená sprcha. Topolánka jeho vystoupení skutečně viditělně rozladilo. Také zelení se po skončení schůze tvářili rozpačitě.

Kritika se na jeho hlavu snese pravděpodobně už odpoledne, v Kramářově vile se kvůli euroústavě a summitu EU sejdou lídři koaličních stran.

Státní zástupci kritizují poslance

Unie státních zástupců dnes kritizovala politiky za jejich chování v případu Čunka. Vyzvala je, aby vyšetřování přestali komentovat. "Unie státních zástupců České republiky je hluboce znepokojena absurdními hrami rozehrávanými politickými silami v souvislosti s trestním stíháním místopředsedy vlády Jiřího Čunka," napsali žalobci.  

Čunek čelí již několik měsíců podezření z přijetí úplatku. Nejvyšší státní zastupitelství (NZS) případ minulý týden odebralo přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělilo ho státnímu zástupci z Jihlavy. Vyměnil se i hlavní vyšetřovatel.

 

Právě se děje

Další zprávy