Paroubek se navezl do komunistů i do Havla

Domácí Domácí
15. 11. 2009 11:21
Komunisté by o Listopadu měli mlčet, nebo se alespoň omluvit, napsal
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ostře pustil do komunistů. Jeho terčem se stalo páteční prohlášení KSČM k 20. výročí sametové revoluce.

"Pokud se vrátíme do roku 1946 a k tomu, s jakým programem tehdejší KSČ zvítězila ve volbách, měli by představitelé její pokračovatelky o nesplněných slibech raději mlčet. Její vláda trvala celých 40 let a dodnes se musíme vyrovnávat s tímto negativním dědictvím," napsal v prohlášení, které Lidový dům rozeslal do médií.

"Očekával bych proto od KSČM buď mlčení, což by odpovídalo politickému pragmatismu současného vedení KSČM, anebo alespoň odvahu v podobě omluvy. Nikoliv ovšem cynismus tohoto prohlášení."

Komunisté koncem pracovního týdne kritizovali polistopadový vývoj. Někdejšího prezidenta Václava Havla označili za lháře.

"Zatímco většina společnosti měla nejasné představy o podobě budoucího vývoje v tehdejším Československu, měl právě Václav Havel představy zcela jasné, jen je vědomě lidem neříkal," obvinili ho. Bez odezvy nenechali ani naše členství v NATO či Evropské unii.

ODS zdecimovala zemi. A my to napravíme

Ani Jiří Paroubek neopomněl zkritizovat uplynulé dvě dekády.

"Země za vlád ODS utrpěla hospodářské ztráty, v rámci privatizace došlo k rozkradení majetku, a za Topolánkovy vlády triumfovala justiční mafie a politická korupce," tvrdí první muž sociální demokracie.

Mírný políček Havlovi si ovšem neodpustil ani on. "Václav Havel pronesl včera na konferenci k 17. listopadu: ´Lidé bděte´. Já s ohledem na stav naší politické scény a jako předseda ČSSD říkám spíše: ´Lidé přemýšlejte´."

Foto: Simona Holecová
Dokument:
Prohlášení Jiřího Paroubka ke stanovisku KSČM

Paroubek zopakoval, že chce příští rok vyhrát parlamentní volby. "A opět se jako v roce 1998 chopit nápravy věcí veřejných."

Sociální demokraté přitom nevylučují povolební spolupráci s komunisty. V některých krajích společně od loňského podzimu vládnou a přední politici ČSSD se podle vlastních slov nebrání ani případné spolupráci na celostátní úrovni.

Naposledy s takovým prohlášením přišel středočeský hejtman David Rath. "Chovají se předvídavě a nejdou do podrazů a intrik," nešetřil Rath slovy chvály v rozhovoru pro časopis Týden. A menšinovou vládu ČSSD a KSČM by rád viděl i na celostátní úrovni v případě, že by volby vyhrála sociální demokracie.

 

Právě se děje

Další zprávy