Paroubek s Klausem probral 13. důchod i termín voleb

Domácí Domácí
13. 1. 2010 14:06
Předseda ČSSD přišel s protikrizovou strategií. Odhalí ji příští týden
Jiří Paroubek tři dny po pádu vlády na konzultacích u prezidenta Klause.
Jiří Paroubek tři dny po pádu vlády na konzultacích u prezidenta Klause. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus uzavřel sérii novoročních obědů.

Jako poslední přišel na Pražský hrad předseda ČSSD Jiří Paroubek, který hlavu státu mimo jiné seznámil s protikrizovou strategií jeho strany.

Ta zahrnuje například audity provozních nákladů ministerstev a vypisování veřejných zakázek na internetu. "Dají se tak ušetřit stamiliony korun," je přesvědčen šéf Lidového domu. Dodal, že vše představí po mezinárodní konferenci, která je naplánována na 21. ledna.

Řeč došla i na plány ČSSD pro nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny. Sociální demokraté chtějí například vyplacení 13. důchodů nebo omezení zdravotnických poplatků. "Třinácté důchody rozpočet nezatíží, jelikož by byly vyplaceny z dividend ČEZ," tvrdí Paroubek.

Ani omezení poplatků, které by ČSSD ráda prosadila společně s komunisty a lidovci, by se podle něj státních financí nijak nedotklo. "Šlo by z rozpočtů zdravotních pojišťoven," vysvětlil.

Politici hovořili i o termínu voleb. "Dával bych přednost jinému termínu, ale není to věc, kterou bych považoval za zásadní," reagoval Jiří Paroubek. "Je to věc prezidenta a vlády," dodal. Prezident chce, aby Češi zvolili nové složení sněmovny poslední víkend v květnu.

 

Právě se děje

Další zprávy