Paroubek: Rozpustíme sněmovnu a volit můžeme 31. října

Domácí Domácí
27. 3. 2009 15:25
Předseda ČSSD jednal s prezidentem Václavem Klausem
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Den poté, co převzal z rukou premiéra Mirka Topolánka demisi vlády, odstartoval prezident Václav Klaus jednání s představiteli parlamentních stran.

"Setkání proběhla v konstruktivním duchu," zhodnotil dosavadní schůzky Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Jako první přišel na Pražský hrad předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Bylo to velmi konstruktivní jednání," řekl po zhruba hodinové schůzce.

Podle vlastních slov prezidentovi nastínil, jak si řešení situace po pádu vlády představuje ČSSD. "V řadě věcí jsme si rozuměli," zhodnotil jednání. Ještě dnes chce začít vyjednávat s představiteli ODS, KDU-ČSL a komunistů.

Přehledně:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Paroubek: Langer musí jít okamžitě

Požadavky, se kterými na jednání půjde, odmítl uvést. Prozradil pouze, že bude požadovat okamžitý odchod ministra vnitra Ivana Langera z kabinetu. Nejvyšší státní zastupitelství by rovněž měla opustit Renata Vesecká. Vládu by pak toleroval do konce předsednictví. Po zbytek období by měla Českou republiku vést úřednická vláda.

I z Hradu zaznívají slova o řešení, které by bylo založeno na "částečné restrukturalizaci vlády" a souhlasu sněmovny s takovým kabinetem.

Prezidentská kancelář tak nepřímo naznačuje, že by sestavením vlády mohl být opět pověřen Mirek Topolánek. Nezbytná by ovšem byla i dohoda o termínu voleb do sněmovny.

Paroubek uvedl, že straničtí experti už začali zpracovávat návrh ústavního zákona, který zkrátí mandát současné sněmovny a umožní tak konání předčasných voleb. "Mohly by proběhnout do 31. října," naznačil.

Dřívější termín podle něj není reálný. "S ohledem nejen na vyhlášení voleb, ale i Český statistický úřad, to lze provést nejdříve v říjnu," odůvodnil svůj návrh.

Končící premiér Mirek Topolánek přitom navrhuje, aby lidé šli k volebním urnám ještě v létě. "Nejrozumnější krok je co nejrychlejší uspořádání voleb. V současné situaci je to nejlepší řešení pro všechny občany České republiky," řekl místopředseda vlády Petr Nečas.

Čunek: Klaus chce dohodu, třeba duhovou koalici

Paroubka na Hradě vystřídal lidovecký předseda Jiří Čunek. "Pan prezident má teď pravomoc rozhodnout jakkoliv, ale dává přednost dohodě politických stran," řekl po schůzce.

"Chce nám dát prostor, abychom tuto situaci vyřešili," dodal. Čunek naznačil, že by vládní krizi podle něj mohla vyřešit i tzv. duhová koalice, tedy zapojení nynějších vládních stran a opoziční ČSSD. "Není možné udělat dohodu jen na koaličním půdorysu, musí do ní být zapojena i sociální demokracie."

Sám lidovecký předseda dříve řekl, že by byl rád, aby současný kabinet dokončil české předsednictví a pokračoval v boji s ekonomickou krizí.

 

Právě se děje

Další zprávy