Paroubek rozjel šou na ledě. Pro lidi a mocipány severu

Martina Machová Martina Machová
2. 3. 2010 19:07
Reportáž z rozjezdu volební kampaně ČSSD v severních Čechách
Foto: Ludvík Hradilek

Most - "Minule tady po něm házeli vajíčka. Trefili i mne. A teď tohle," s obdivem hledí na rozlehlou arénu ČSSD mladá maminka s kočárkem ověšeným oranžovými balonky se znakem sociálních demokratů.

Dnes to na vajíčkovou střelnici nevypadá. Ve vzduchu voní pečené klobásy, parkoviště za mosteckým Priorem zoranžovělo od růží, balónků a pivních kelímků. Pod plachtami provizorní hokejové haly na umělém ledu krouží děti od drobotiny po teenagery.

Předvolební hokejová šou Jiřího Paroubka s Jiřím Šlégrem začne každým okamžikem. V provizorní hale není téměř k hnutí.

"A teď poprosím Jiřího Šlégra, aby sundal bundu hokejového klubu Litvínov, a předseda strany Jiří Paroubek mu navlékne dres ČSSD!" křičí do mikrofonu moderátor mítinku.

V plánu je Šlégrova hokejová škola. V zásobě je ještě vystoupení bývalé kandidátky místní ČSSD do parlamentu a hvězdy seriálu Pojišťovna štěstí Kateřiny Brožové a diskotéka. Hokejová ČSSD aréna zůstane v Mostě až do středy.

"Volební kampaň nemusí být jen o politice, může být i zábavná," hřímá z podia předseda strany Jiří Paroubek. O politice se přijede pobavit do Mostu příště. Přesto už dnes děkuje za podporu.

Foto: Ludvík Hradilek

Paroubek pro lidi

Sám je ve sportovním, na modré vestě září nápis "Czech". Přesto nepůsobí na podiu příliš uvolněně. Brusle si tentokrát sám nenasadí.

Jeho fanoušci se tlačí pro podpisy. Zájem je veliký a sociálnědemokratický předseda se začíná lehce usmívat.

"Přišli jsme hlavně kvůli panu Paroubkovi. Je takovej pro lidi," míchá plastovou lžičkou předvolební kávu Milada Prantlová. Led a bruslení je pro ni až druhořadou záležitostí, která potěší. ČSSD prý volí odjakživa. Pokyvuje i její společnice.

Druhou superstar oranžového odpoledne je bezpochyby "zlatý hoch" z Nagana Jiří Šlégr. "Jooooo!" burácí dav v provizorní hale při vyslovení jména slavného hokejisty.

Provizorní aréna je obsypaná dětmi i dospělými. Z bruslení jsou bez výjimky nadšení.

Foto: Ludvík Hradilek

Usměvavá ČSSD

"Neříkají ti Guma?," povzbuzuje mladého hokejistu po prudké ráně na branku sportovní legenda. Přezdívka patří samotnému Šlégrovi. Bere puk a střílí. "Takhle pálil Guma dřív," předvádí známý útok.

Ostatní kandidáti se musí spokojit s vlažným potleskem, pokud vůbec nějakým. "Toho nemusím," zamručí do ucha svého souseda asi padesátník při představování kandidáta za okres Most Josefa Tancoše. "To je zloděj," odpoví mu druhý při vystoupení předsedy ČSSD v Ústeckém kraji Petra Bendy.

O tom, proč konkrétně nemají místní stranické bosse v lásce, mluvit nechtějí. Tváří se tajemně. Prý to tady ví každý.

A ta druhá...

Podobně se v severních Čechách šeptalo, že krajský místopředseda ČSSD Karel Vrba je násilník. V jeho případě pak vyšlo najevo, že někdejší sociální demokrat byl skutečně odsouzen za násilí a korupci.

Ze strany odešel, ale na mosteckém mítinku chybět nemohl. Na chvíli se zastavil u stánku s klobásami, jinak se v jásavé záplavě oranžové držel v pozadí. Jen při projevech svých bývalých lídrů s partou vizuálně podobných mužů přistoupil blíže k pódiu. A pečlivě poslouchal.

Vymahač dluhů, člen ČSSD Havelka (v popředí), s náměstkem hejtmana Koudou
Vymahač dluhů, člen ČSSD Havelka (v popředí), s náměstkem hejtmana Koudou | Foto: Ludvík Hradilek

"A támhle to je Havelka a Kouda, jó, těm se žije, ti tu vládnou," ukazuje na další vysoké funkcionáře ČSSD pan Jaroslav. Na mítink se přišel spíš jen podívat. "To, co tu je, není demokracie. Budu volit raději komunisty," zlobí se. Je v důchodu.

Sám od sebe začne vyprávět historky plné násilí o litvínovském členu ČSSD Kamilu Havelkovi, jenž má blízko k místnímu podsvětí. "Zmlátil člověka do bezvědomí," tvrdí o dlouholetém vymahači dluhů. Prý to viděl na vlastní oči. Podobné zkazky slyšíte na Mostecku často.


Zatímco Havelka nebyl za žádné násilnosti odsouzen, jeho společník a přítel z vymahačské firmy Martin Macháček byl odsouzen za ublížení na zdraví.

Havelka je dnes ve vedení městské společnosti Sportas spravující litvínovská sportoviště a v komisi města pro péči o obyvatelstvo.

"Sport je prevence proti kriminalitě. Nikdo nechce, aby se děti jen tak potulovaly po ulicích," hlásá právě z pódia dvojka ústecké kandidátky Jiří Šlégr.

 

Právě se děje

Další zprávy