Paroubek přiznal, že zvažuje kandidaturu na Hrad

Red Dom, ČTK
22. 4. 2007 15:18
Příští rok nepostaví ČSSD proti Klausovi straníka
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek připustil možnost, že by v budoucnu kandidoval na funkci prezidenta republiky.

"Teď o tom neuvažuji. Umím si ale představit, že pokud bych byl úspěšným politikem, mohl bych se někdy v budoucnu o tuto funkci ucházet," řekl v diskusním pořadu Nedělní partie televize Prima.

Paroubek si myslí, že v uplynulých dvou letech byl v politice úspěšný, neví ale, jak se mu povede v dalších pěti až sedmi letech. "Kdybych nebyl úspěšný, tak budu chodit třeba na ryby a taky se nic nestane," konstatoval.

Proti Klausovi nepůjde sociální demokrat

Protikandidátem Václava Klause pro nadcházející prezidentské volby v příštím roce nebude podle Paroubka za jeho stranu sociální demokrat. "Nám jde o to, abychom našli takového kandidáta, který se přibližuje formátu Václava Klause, člověka, který se chová nadstranicky a který je přesvědčeným Evropanem a který má také cit v sociálních otázkách," vypočetl Paroubek.

Foto: Aktuálně.cz

Pokud jde o výběr vhodného prezidentského kandidáta, bude podle šéfa ČSSD záležet především na shodě se Stranou zelených a KDU-ČSL. "A já s napětím čekám také na jejich návrhy," uvedl Paroubek na Primě. 

Klausův protikandidát musí být podle něj přijatelný prakticky pro čtyři politické strany a ještě pro nezávislé senátory. "Nám nejde v tuto chvíli o konkrétního člověka, ale o člověka, který bude schopen Václava Klause porazit. A to musí být velmi silný politik," zdůraznil Paroubek v televizi. 

Buzková? Jen pro přímou volbu

Na dotaz moderátora Paroubek vyloučil, že by oním kandidátem mohla být bývalá ministryně školství a sociální demokratka Petra Buzková. Podle něj by ale Buzková mohla být dobrým kandidátem v přímé prezidentské volbě.

"Pokud bychom šli do přímé volby a ona měla zájem, tak bych o takové političce uvažoval," dodal předseda ČSSD s tím, že sám je pro to, aby se prezident v budoucnu již volil přímo.

 

Právě se děje

Další zprávy