Paroubek pohrozil: Vláda může padnout do 14 dnů

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá, Jan Červenka, tsc
11. 10. 2008 13:35
Má se tak stát před druhým kolem senátních voleb
Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Sociální demokraté chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě už před druhým kolem senátních voleb. Šéf ČSSD Jiří Paroubek zopakoval hrozbu premiéru Topolánkovi v rozhovoru pro rádio Impuls.

"Bude to určitě mezi prvním a druhým kolem senátních voleb, vládní koalice může vzít jed na to, že to tak uděláme," uvedl předseda nejsilnější opoziční strany. Druhé kolo senátních voleb má proběhnout 24. října.

"Samozřejmě, že nám záleží na senátních volbách, záleží nám však také na tom, aby vláda Mirka Topolánka skončila, abychom si řekli také své," řekl Paroubek.

Podle aktuálního průzkumu agentury Median by nyní volby do Poslanecké sněmovny vyhrála právě opoziční ČSSD. Získala by 34,8 procenta hlasů.

Paroubek už dříve uvedl, že chce vládu svrhnout po 21. říjnu. Naznačil, že by tentokrát pokus mohl být díky několika poslancům z vládního tábora úspěšný. "Myslím, že to budou chtít i rozumně uvažující koaliční poslanci," řekl Aktuálně.cz tento týden předseda ČSSD.

Jako o možných "Paroubkových hlasech" se mluví o poslankyních Strany zelených Olze Zubové a Věře Jakubkové či o lidovci Ludvíku Hovorkovi. Rebelové z klubu ODS se nechali slyšet, že proti vládě hlasovat nebudou.

Paroubek: Vláda nezvládne krizi

Podle Jiřího Paroubka něj je důvodem pro svržení vlády i nastupující ekonomická krize. Varoval předtím, že vláda není kompetentní.

Vlivem světové krize zpomalí česká ekonomika v příštím roce až pod tři procenta, kabinet Mirka Topolánka však na to prý nedokáže reagovat.

"Vláda má navíc čtvrtinovou podporu veřejnosti. Důvěra však je nezbytná v případě, že dojde k vážnějším problémům," prohlásil Paroubek.

ČSSD se v tomto volebním období pokoušela vyslovit vládě nedůvěru už několikrát. Nikdy zatím neuspěla.

 

Právě se děje

Další zprávy