Paroubek podepsal: volby budou 2., 3. 6.

Simona Holecová
31. 1. 2006 14:25
Praha - Prezident Václav Klaus řekl, kdy budou volby do Poslanecké sněmovny. Týden před fotbalovým šampionátem - v pátek 2. června a v sobotu 3. června.
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Pan prezident v pondělí toto rozhodnutí postoupil ke kontrasignaci předsedovi vlády," prohlásil bez dalších podrobností mluvčí Hradu Petr Hájek.

Premiér Jiří Paroubek dnes termín voleb podepsal.

Paroubek: Před fotbalem to bude lepší, lidé se budou více soustředit

Termín se mu zdá výhodnější než následující víkend, kdy by se hlasování krylo se zahájením mistrovství světa ve fotbale.

"Myslím si, že se spíše přikloním k názoru mít to v termínu druhého, třetího června," řekl Paroubek ČTK po setkání se šéfem organizačního štábu fotbalového šampionátu Franzem Beckenbauerem.

Zdá se mu, že je lepší uspořádat volby ještě před vypuknutím jedné z nejvýznamnějších sportovních událostí, na níž nebude chybět ani česká reprezentace. #reklama

"Je to výhodnější před tím fotbalem, tak aby se lidé mohli plně soustředit na rozhodnutí o budoucnosti země," soudí premiér.

Včera ještě Paroubek neměl jasno

A to proto, že Klaus s premiérem termín nijak nekonzultoval, což se Paroubka dotklo.

"Svůj" termín voleb pak prezident zveřejnil jen den poté, co Paroubek v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce prohlásil, že by si přál, aby klíčové parlamentní volby proběhly ve druhém červnovém týdnu.

Toto datum ovšem nedoporučili experti na výzkum veřejného mínění. A to s poukazem na začátek tolik očekávaného fotbalového mistrovství v Německu, které bude po šestnácti letech s českou účastí.

K volebním urnám by totiž mohlo přijít znovu méně lidí: část by se prostě neodpoutala od obrazovek, část jich na zápasy do Německa vyrazí.

Účast ovlivňuje i počasí

Tato obava není neopodstatněná - povolební šetření v minulých letech prokázala, že na volební účasti se podepisují i takové "banality", jako je třeba počasí. Pokud je krásně, lidé zkrátka odjedou na chaty a chalupy a k urnám nedorazí.

Foto: Aktuálně.cz

Paroubek obavu o voličskou účast neměl: "Nemyslím si, že by to mohlo sehrát takovou roli."

Naopak - šampionát mohly politické strany využít právě v době vrcholící kampaně.

"Kdyby se kampaň vedla v národním duchu, dovedu si třeba představit, jak činovníci politických stran ukazují na svůj vztah k fotbalu a k fotbalovým hvězdám. Oni by fotbal semleli i ve volbách," řekl před časem Hospodářským novinám sociolog Jan Hartl. "Samozřejmě, že někdo by to dělal vkusně a někdo nevkusně, někdo by na fotbalu vydělal a někdo ztratil," dodal.

Strany ušetří

Prezidentovo rozhodnutí uspořádat volby z kraje června každopádně uleví stranickým pokladnám.

Jednotlivé strany si totiž nebudou muset prodlužovat pronájem reklamních ploch s předvolebními agitkami. Postačí jim, pokud zaplatí za květen; krátce před volbami pak už je stejně kampaň zakázána.

Dva měsíce na kandidátky

Pokud premiér termín stvrdí, politické strany a hnutí budou muset seznamy svých kandidátů odevzdat nejpozději v úterý 28. března, tedy v souladu s volebním zákonem 66 dnů před zahájením sněmovních voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy