Paroubek osaměl. Pro přestup roku mu zůstal jen Šlégr

Martina Machová Martina Machová
23. 9. 2011 12:00
Podle většiny poslanců ČSSD by pak v případě odchodu měl složit i poslanecký mandát
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud expředseda ČSSD Jiří Paroubek skutečně odejde ze sociální demokracie k národním socialistům, jak už několik měsíců naznačuje, nebude poslanci sociální demokracie následován.

Přestože se ve sněmovním zákulisí hovoří o jakési Paroubkově skupině čítající šest nebo sedm poslaneckých hlav, anketa redakce Aktuálně.cz mezi zákonodárci ČSSD ukázala opak.

Možnost, že odjedou s bývalým lídrem, poslanci odmítli. Všichni, až na jednoho - bývalého hokejistu ze severních Čech Jiřího Šlégra.

Hrdina nemá odpověď

Reportéři Aktuálně.cz se v osobních rozhovorech nebo přes e-maily poslanců za sociální demokracii dotázali, zda by se svým expředsedou odešli do jiné politické strany, zda by měli případní odpadlíci vrátit poslaneckých mandát a jak by se případný odchod či setrvání promítl do dalšího života partaje.

Odpovědi na první otázku byly jednoznačné a zdrženlivý byl v odpovědi i zmíněný Jiří Šlégr. Deníku Aktuálně.cz řekl, že on sám se stejně jako Paroubek ještě nerozhodl.

"Až se rozhodne on, pak teprve bude řada ne mně. Odpověď na to, jestli bych ho následoval, ještě nemám," uvedl.

V rozhovoru pro rádio Impuls však ještě před několika dny prohlásil na téma politických "přeběhlíků", že by si dovedl přestavit více než jen ty, o kterých se v zákulisí hovoří.

"Když budeme sledovat Poslaneckou sněmovnu, jednotlivé strany, tak jak v ODS, tak ve Věcech veřejných nejsou úplně ve všem ve shodě. Dovedl bych si představit, že se někteří lidé k panu Paroubkovi připojí, protože si myslí, že je to dobrý politik," uvedl během rozhlasového rozhovoru.

Poslanec Jiří Šlégr.
Poslanec Jiří Šlégr. | Foto: Ludvík Hradilek

54 z 56 říká ČSNS 2005 ne

Vyjma Šlégra pak z 56 oslovených poslanců sociálnědemokratického klubu 54 jasně odpovědělo, že se na politické přestupy nechystají.

Nadpoloviční většina (přesně 31) pak uvedla, že by Jiří Paroubek měl opustit sněmovnu, pokud z ČSSD odejde. Stejně se už při prvních zmínkách o přestupu vyslovili lídři ČSSD.

Naopak středočeský hejtman David Rath či lídr socialistů ve středních Čechách Richard Dolejš míní, že by případný přestup neměl být pro složení mandátu důvodem.

Uškodí nám i sobě

Poslanci ČSSD se většinově shodují, že odchod Jiřího Paroubka stranu poškodí. Nejčastěji se svěřili s obavou, že by Paroubek odvedl své nynější straně část voličů a že by jeho odchod poškodil ČSSD i v očích veřejnosti.

Mnozí k tomu přidávají příklad Miloše Zemana, který podle analytiků volební hlasy odčerpal sociálním demokratům v posledních volbách se svojí Stranou práv občanů - Zemanovci.

Sjezd ČSSD v Brně.
Sjezd ČSSD v Brně. | Foto: Ludvík Hradilek

Poslanci jedním dechem přidávají, že přestup by uškodil i Paroubkovi. "Uškodí hlavně sobě a sociální demokracii nepomůže," míní jihomoravský poslanec Ladislav Skopal.

Názor, že strana je v současnosti tak silná, že ji odchod expředsedy nemůže poškodit, je v menšině. A hlasy, že pro stranu to bude pozitivum, protože Paroubkova politika stála za neúspěchem ČSSD v posledních parlamentních volbách, už jsou spíše ojedinělé.

Přejme mu post

Pokud Paroubek nakonec v sociální demokracii zůstane, jeho kolegové by si pro něj přáli "významnou a důstojnou roli". Jak konkrétně by měla vypadat, ale nikdo z oslovených neví. Značná část zákonodárců pak zodpovězení této otázky delegovala na své stranické vedení.

Stranou rezonuje i názor, že současné Paroubkovo postavení není v žádném případě špatné - je místopředsedou vlivného rozpočtového výboru. Zejména jeho příznivci vidí jako promarněnou šanci jeho absenci v Sobotkově stínové vládě.

Co se týče funkce v rámci strany, zde vidí jako jedinou možnost opětovné získání podpory od stranické základny.

"Svým způsobem by měl začít znovu z nové pozice, oslovit voliče i straníky, získat podporu. Tu Jiří Paroubek v poslední době ztratil," uvedl Václav Klučka.

 

Právě se děje

Další zprávy