Paroubek on line: O rozchodu s manželkou i o reformě

red dom
9. 8. 2007 11:56
Předseda sociální demokracie v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz
Jiří Paroubek přijel na golfový turnaj na Karlštejn se svojí přítelkyní Petrou Kováčovou.
Jiří Paroubek přijel na golfový turnaj na Karlštejn se svojí přítelkyní Petrou Kováčovou. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Paroubek vstupuje do dalšího klíčového období. V politice i v osobním životě. V parlamentu se příští týden začne projednávat vládní reforma veřejných financí, státní zástupce zbavil obvinění Jiřího Čunka, což se jeho ČSSD vůbec nelíbí, a do třetice se objevila zpráva o tom, kdo vynesl tzv. Kubiceho zprávu.

Jenže Jiří Paroubek musí také zvládnout svůj rodinný problém - rozvod.

Předseda ČSSD odpovídal na otázky vás, čtenářů Aktuálně.cz, z golfového hřiště na Karlštejně.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:19Autor: Dr. Sam

Otázka: Dobrý den,
V jedné ze svých reakcí na aféru Čunek z tohoto týdne jste ze znovu přihlásil ke svému loňskému povolebnímu projevu, za který jste se pak omluvil. Proč jste se tenkrát omlouval, když si za svými slovy stojíte. Děkuji

Jiří Paroubek: Ten projev byl předčasný a použil jsem příliš ostrých výrazových prostředků. Předčasný byl v tom, že jsem nemohl prokázat to, že Kubiceho zpráva byla prefabrikována, to, že tuto tzv. zprávu vynesli konkrétní poslanci a nemohl jsem prokázat ani to, že pánové Vidím a Langer byli v kontaktu s vedením policejního útvaru UOOZ. Dnes všechno toto je prokázáno. Kromě toho, z Kubiceho zprávy se neprokázalo z drbů, které v ní byli uvedeny, aby účelově destruovaly pozici SOC-DEM těsně před volbami, nic. Připomínám, že pan plukovník Kubice trvdil ve své zprávě, že jsem pedofilní organizátor vražd a majitel zahraničních kont, na které plynou černé peníze. Neprokázalo se ani to, že by někdo s ČSSD ovlivňoval projednávání politických kauz. Buďto je vední UOOZ paranoidní nebo jednalo ve prospěch jedné politické strany, resp. proti sociální demokracii. Ani hlavní trumf UOOZ pseudoaféra biolíh nebyla potvrzena. Nikdo nebyl obviněn, resp. nikdo nebyl obžalován. Já jsem předvídal, že s jídlem poroste ODS apetit. ODS přece nevyhrála volby resp. neustavila svou vládu na základě volebního vítězství, ale díky politické korupci, kterou získala dva přeběhlíky - bývalé poslance ČSSD jejich jména ani nebudu vyslovovat. Nyní se pod tlakem exekutivy chová nejvyšší státní zástupkyně způsobem, který byl obvyklý u generálních prokurátorů komunistického režimu. Předat vyšetřovací spis k řešení poslušnému státnímu zástupci a vyřadit ze hry toho neposlušného, to se dělá v autoritativních režimech. Pokud o těchto věcech hovoříme, jde nám o svobodu a dodržování ústavních práv v této zemi.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:23Autor: Dr. Sam

Otázka: 1. Deník Blesk posunul vyprávění o Vašem soukromí do finanční roviny a Vaše protireakce byla okamžitá. Obáváte se tedy, že se na Vás připravuje podobný typ likvidační kampaně, který přivodil konec politické kariéry pana Grosse?

Jiří Paroubek: Zcela nepochybně by má likvidace nebyla některým vládním politikům či kruhům proti mysli. Svou finanční situaci jsem vysvětlil v nedávném rozhovoru v Právu a kdo má zájem, tak se s obsahem tohoto rozhovoru seznámí na webových stránkách ČSSD a nebo si najde výtisk Práva z minulého týdne. Neobávám se, že by jakákoli diskreditační kampaň mohla mít racionální jádro. V politice však, zejména v období tzv. mediokracie, tedy vlády médií, je zdání víc než skutečnost - jinak řečeno jak říkal Josef Goebels: stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:23Autor: čtenář z Jižní Moravy

Otázka: Dobrý den. Jak vysoké je riziko, že stát, tj. my všichni za ČSSD zaplatíme 20 miliardovou pohledávku po právníku Altnerovi, a tudíž tyto peníze budou chybět tam, kde jsou potřeba, např. ve zdravotnictví a nebo v sociální sféře?
Děkuji

Jiří Paroubek: To riziko je nulové.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:26Autor: čtenář z Jižní Moravy

Otázka: Proč jste s USA dříve za bývalé vlády jednali o raketové základně, když ji většina občanů nechce? Proč jste nic nedělali dřív proti tomu a nechali to zajít až tak daleko, že se v USA udělují zakázky na naší základnu? Děkuji

Jiří Paroubek: Já jsem s nikým nejednal, politická jednání o základně mohla začít až po 19. lednu 2007, tedy v okamžiku, kdy přišla oficiální nabídka ze strany USA. Tedy je odpovědností této vlády, jak se k této nabídce postaví. Já za sociální demokracii říkám, že my tento vládní projekt nepodporujeme a budeme prosazovat to, aby o případném umístění základny na českém území rozhodli občané v referendu.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:26Autor: čtenář z Jižní Moravy

Otázka: Oprava- myslím tím radarovou základnu. Omlouvám se

Jiří Paroubek: Rozuměl jsem tomu.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:30Autor: Jar

Otázka: Dobrý den, cením si na Vás, že se v politickém boji neuchyluje k podobným podrazům jako ODS před volbami. Je vůbec možno zvítězit v našich podmínkách slušností nad takovými praktikami?

Jiří Paroubek: Trvale se přesvědčujeme, že ODS pro získání politické moci a její udržení je schopna udělat prakticky cokoli. Ovlivnit výsledek voleb zásahem zpřátelené policejní složky, policejní korupcí získat dva poslance z jiného politického tábora, přimáčknout nejvyšší státní zástupkyni k rozhodnutí, které je z dílny komunistických generálních prokurátorů. Mimo ohromné vůle pomoci však ODS neovládá srovnatelným způsobem žádnou jinou dovednost. Změnit mocenské uspořádání v tomto státě bude opravdu obtížné a občané musí pochopit o co tady jde. Jde o vytvoření společnosti pro ty privilegované, bohaté s tím, aby dolních deset milionů občanů buď souhlasilo a nebo drželo ústa.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:34Autor: Jiri Ova

Otázka: Jinak než milenka vaši "partnerku" nazvat nelze, pokud jste stále ve svazku manželském, jiný výraz najít nejde. Ve vyspělé demokracii by to stálo politika kariéru. U nás z jsou z lidí jako Vy mediální hrdinové. Myslíte si, že dáváte naší společnosti dobrý příklad?

Jiří Paroubek: Netvrdím, že je to ideální situace, ale tuto situaci během několika příštích týdnů vyřeším. Ostatně v podobné situaci byl v okamžiku voleb do poslanecké sněmovny například pan Bursík či pan Gandalovič a my jsme o tom neřekli ani slovo. S panem Gandalovičem jsem měl tvrdý a z mé strany vítězný souboj v Ústeckém kraji, ale jeho soukromý život jsem ponechal stranou. Ostatně za pár týdnů budu rozveden a kdyby média neměla takovou péči o můj soukromý život, tak rozvodové řízení díky velkorysosti mé současné manželky mohlo proběhnout zcela v klidu. Zkuste mi napsat zhruba za měsíc, jestli také panu Topolánkovi budete celé 3 roky než se rozvede připomínat, že slečna Talmanová je jeho milenka. Pokud to budete dělat, jste hulvát. Nejsem žádný anděl, ale ve vztahu k dámám jsem narozdíl od vás gentleman.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:36Autor: Robert, Ostrava

Otázka: Imponuje mi,jak jste se zastal své současné partnerky, slečny Kováčové. Člověk s kterým žiji je partner, nikoliv milenec! Nebojíte se ale, že vám tento postoj může politicky uškodit? Preferujete chlapskou čest před populistickými gesty, i když za to nemusí znamenat kladné politické body? Fandím Vám.

Jiří Paroubek: Děkuji Vám za Váš postoj a myslím, že není ojedinělý. Férově jsem celou věc svého rozvodu probral se svou současnou manželkou, dohodli jsme se na rozchodu a poté jsem začal žít odloučeně a po čase se slečnou Kováčovou. Slečna Kováčová není můj chvilkový rozmar, není to dáma na pobavení, není to tedy milenka, ale partnerka, se kterou chci po té, až budu rozveden uzavřít manželství. Připadá mi pochopitelné, že se svého partnera musím zastat.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:40Autor: Jan

Otázka: Dobrý den. Prosím Váš názor na reformu financí. Není nárust stát. dluhu velkou mírou únikem peněz v oblasti korupce a zmanipulování státních zakázek (padáky v armádě), chybami státních úředníků ( (Diag Human ), nepotrestanými tunely ( Setuza), předražením investic (dálnice)? Jaký podíl to činí?

Jiří Paroubek: Určitě na tom co píšete je kus pravdy. Jistě se dají státní zakázky vypisovat efektivnějším způsobem. Jistě se dá pracovat ve státní správě efektivněji. Chci Vás ale upozornit na to, že míra veřejného zadlužení k ročnímu hrubému domácímu produktu se v ČR pohybuje již po 3 roky mirně nad hranicí 30%. To je méně,a to více než o dvojnásobek než ve SRN (tam je to kolem 65%). Myslím, že tzv. reforma, kterou chce provést tato vláda je špatně připravena. Má chybné základní parametry, povede k narušení sociálního smíru v zemi a neřeší reálně rozpočtové problémy země.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:42Autor: Hynek

Otázka: Pane Paroubka, co říkáte na to, že Kubiceho zprávu podle policie vynesl do médií poslanec KDU-ČSL Pavel Severa? Sám poslanec popírá, že by někomu svoji kopii poskytl.

Jiří Paroubek: Pokud je to věc resp. výsledek policejního vyšetřování, tak je možné to brát za bernou minci. Pan poslanec Severa by z toho měl vyvodit osobní závěry. Dopustil se - pokud je to pravda - trestného činu. A ministr policie Langer by neměl napříště zasahovat do vyšetřování vytváření nepřípustného tlaku na vyšetřujícího policistu.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:43Autor: Standa

Otázka: Pane Paroubku, plati porad Bohuminske usneseni ohledne spoluprace s komunisty?

Jiří Paroubek: Ano, toto usenesení platí. Sociální demokracie nehodlá na vládní úrovni spolupracovat s KSČM.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:44Autor: radek

Otázka: Prosím Vás zastavte tu tzv. reformu! Kroky které chystá ODS jsou namířeny proti normálním pracujícím lidem, zdraží snad všechno co jde ještě zdražit a naopak bohatým peníze přidají. Náklady spojené s běžným životem vyletí nahoru, lidé přestanou tak utrácet a bude to mít vliv i na ekonomiku.

Jiří Paroubek: Plně chápu Vaše stanovisko a shoduji se s ním. Uděláme všechno co bude v našich silách, abychom zabránili této tzv. reformě.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:44Autor: Pepa

Otázka: Vidím jistou paralelu mezi přiznáváním cyklistů z užívání dopingu, které se stalo běžným a komunální politikou v ČR, kde se běžnou praxí stalo přijímání úplatků za zakázky pro obce a města. Není na čase přiznat si, že se to děje, je to běžné a Čunek není jediným politikem, který si přišel na své?

Jiří Paroubek: Neodvažuji se tvrdit, že je to běžné.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:46Autor: ZOR

Otázka: Pane Paroubku, Váš současný vztah je podle mě jenom záchvat druhé mízy nebo se pletu? Myslíte si, že je vůbec omluvitelné po 28 letech společného života opustit ženu, která Vás podporuje celý svůj život? Není to od Vás náhodou "Zrada"? Jste pro veřejnost ještě člověk kterému se dá věřit?

Jiří Paroubek: V této společnosti se rozvádí zhruba 50% lidí. Já neříkám, že můj rozchod se současnou manželkou je něco, na co bych byl hrdý. Ale má celou řadu příčin a důvodů a já je nechci veřejně probírat. Myslím, že je dobré v každém případě mluvit pravdu a nemít pokryteckou morálku. Ostatně v podobné situaci jako já pokud vím byli i jiní čeští politici.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:48Autor: Petrh

Otázka: Dobry den. Jste pro snizeni kvora pro platnost obecniho referenda? Myslim, ze 50 % je moc. Diky

Jiří Paroubek: Ano jsem pro snížení tohoto kvora. Protože je například 30% občanů, kteří se zúčastní referenda resp. občanů, kteří jsou aktivní je víc než když o věci rozhodne zastupitelstvo.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:50Autor: Roman

Otázka: Investoval jsem jako servisní partner a prodejce peníze a úsilí do reg.pokladen.Pokladny jsou definitivně dobré pro omezení nepoctivých podnikatelů. Vrátí mi někdo peníze?Co bude se zákonem o reg.pokladnách? Proč jste před volbama obrátil o 180stupňů?

Jiří Paroubek: Já sám jsem nikdy neprosazoval registrační pokladnu. Pochyboval jsem o tomto rozhodnutí své strany, protože jsem se domníval, že by bylo lepší, kdyby uplatnění registračních pokladen bylo výběrové, například pro prodejce na tržištích. Resp. obecně tam, kde může docházet k potenciálně velkým daňovým únikům. Podle mé osobní zkušenosti má registrační pokladnu každý rozumný podnikatel, například v obchodě nebo ve službách typu restauračního stravování. Prostě proto, že chce mít nad věcmi kontrolu.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:50Autor: Jiri

Otázka: Rozvedl byste se s manzelkou i v pripade, ze byste nemel Petru?

Jiří Paroubek: To je příliš osobní otázka.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:53Autor: Tomas

Otázka: Dobry den, povazujete za korektni hodnotit rozhodnuti p. Salichova v kauze Cunek bez prostudovani spisu?
Jeste prosim o jednu vetu ke kauze poslance (bachare mlaticky) Vondrusky za KSCM. Dekuji za odpovedi.

Jiří Paroubek: Ve Vaší logice bych měl být zcela zticha. Myslím, ale že to hlavní co jsem kritizoval není tak ani samotné rozhodnutí pana Salichova, ale to, jak k němu došlo. Rozhodnutí nejvyšší státní zástupkyně bylo z kuchyně komunistických generálních prokurátorů. Prezidiálně rozhodla o přenesení projednávání případu korupce místopředsedy vlády z Přerova do Jihlavy. Tedy k povolnému státnímu zástupci.

Odpovězeno: 09. 08. | 11:55Autor: Marek P.

Otázka: J. Paroubek na zasedání ÚVV CSSD 16. 12. 2006

"My jsme potrebovali být ve vláde, abychom znormálnili tu cinnost policie. Je to smutné to ríct po osmi letech našich vlád. Ale ta policie se nám vymkla zcela kontrole. Nekteré policejní složky si delají co chtejí."

Pane paroubku, co jste tim chtel rict?

Jiří Paroubek: To je vytrhnuto z kontextu. Já jsem v tom projevu zdůraznil také to, že je potřeba se dohodnout na určitém reformování policie s hlavním politickým oponentem. Buďte tak laskav a uveďte ten citát celý a ne vykastrovaný.

Jinak děkuji Vám za veliký zájem. Otázek je opravdu ještě mnoho, ale můj čas je omezený. Ve 13 hodin mám v Praze důležitou schůzku. Samozřejmě pracovní. Těším se znovu na shledání. Váš Jiří Paroubek

 

Právě se děje

Další zprávy