Paroubek: nebudeme vládnout s KSČM

rg, Redakce DOM
28. 1. 2006 15:16
Praha - Premiér a lídr ČSSD Jiří Paroubek dnes prohlásil, že strana po volbách nebude spolupracovat s komunisty na vládní úrovni. Uvnitř: FOTOGALERIE.
Jiří Paroubek po svém úvodním vystoupení na programové konferenci ČSSD v Kongresovém centru v Praze
Jiří Paroubek po svém úvodním vystoupení na programové konferenci ČSSD v Kongresovém centru v Praze | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Znovu chci zdůraznit, že ani po vítězných volbách ČSSD nikdy neuvažovala, neuvažuje a nebude uvažovat o spolupráci s KSČM na vládní úrovni, tedy ustavení společné vlády," uvedl volební lídr sociálních demokratů na programové konferenci své strany v Praze.

  • Podívejte se ZDE, jak ODS chtěla zesměšnit sociální demokraty

Paroubek nevyloučil žádnou jinou možnost povolební koalice. Za nejpravděpodobnější situaci po volbách ale Jiří Paroubek pokládá menšinovou vládu ČSSD, která by se ze dvou třetin skládala ze sociálních demokratů a z jedné třetiny z odborníků, nestraníků.

Oranžové jednání

Jednání sociálních demokratů se odehrává v oranžových kulisách, ať už jde o jednací sál, oblečení hostesek nebo barvu
akreditací. Oranžovou jako volební barvu si podle Paroubka ČSSD vybrala proto, že je "moderní a sebevědomá".

  • O oranžovém sjezdu si můžete více přečíst ZDE

 

ČSSD chválí svoji vládu, napadá ODS

V úvodních projevech na programové konferenci nešetřili sociální demokraté chválou vlastní práce a kritikou ODS.

Premiér Jiří Paroubek i úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka připsali růst hospodářství působení sociální demokracie v této i předchozích vládách.

Občanské demokraty Paroubek naopak nepřímo označil za "zemské škůdce".

  • Více o kritice na adresu ODS můžete číst ZDE

Znovu ostře kritizoval i některá média, která prý straní ODS. V návrhu programu ČSSD říká, že změní mediální legislativu a "sladí ji s obdobnými právními úpravami v tradičních demokratických zemích". O změnách těchto zákonů ČSSD uvažovala již v dobách Miloše Zemana.

Sobotka dnes prohlásil, že "sociální demokracie vstala z mrtvých" a patří mezi favority voleb.

On i Paroubek vypočítávali úspěchy ČSSD a kritizovali ODS za stav, ve kterém podle nich republiku zanechaly její kabinety. Premiér ODS obvinil z toho, že její vlády "zbídačily široké vrstvy lidu".

"Sociální demokracie přebírala zdevastovanou zemi," řekl Sobotka a Paroubek dodal, že teď je země ve vynikající situaci. "Musíme to sebevědomě říkat, odvedli jsme dobrou práci," uvedl Sobotka.

Ocenil i práci někdejšího šéfa ČSSD a expremiéra Miloše Zemana. Věří, že teď to bude Paroubek, kdo ČSSD pomůže vyhrát další volby. Premiér vyzval sociální demokraty k jednotě a kázni, podle něj si nesmějí počínat jako diskusní spolek Vltavan. "Volič nemá rád rozhádané strany."

Sociální demokraté schválí volební program

Delegáti dnes program pro červnové sněmovní volby posuzují v jednotlivých sekcích, odpoledne ho schválí. "Definitivně ho uzavřeme v březnu," řekl Paroubek.

ČSSD slibuje, že za její vlády do roku 2010 stoupne průměrný plat na nejméně 26.500 korun. Nezaměstnanost má ve stejné době klesnout na šest procent a ekonomika růst o více než pět procent. ČSSD chce vytvořit 150 tisíc nových pracovních míst.

Občanští demokraté s předstihem, již v pátek, v souvislosti s dnešní konferencí prohlásili, že sociální demokracie svůj program stejně neplní. Zasedání ČSSD prý spustí "vodopád lží".#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy