Paroubek: Musíme před pravicí zachránit, co se dá

Eva Benešová
14. 2. 2009 11:04
Předseda ČSSD promluvil k delegátům, představil své plány a kritizoval média
Vítěz voleb skrývá emoce.
Vítěz voleb skrývá emoce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve Veletržním paláci na pražském Výstavišti vypukl první den sjezdu sociální demokracie.

Setkání, které vyvrcholí v březnu volbou nového vedení strany, zahájil předseda Jiří Paroubek.

V úvodu všechny varoval před dopady finanční krize a zároveň představil sociálnědemokratický plán, jak se s nimi vypořádat. Chce snížit daně občanům, zvýšit firmám, prodloužit podporu v nezaměstnanosti na devět měsíců a poskytovat dotace na nákup nových aut.

"Nezapomeňme, v co vyústila krize před 75 lety. Ve válku a 40 let totalitních režimů. Situace se může bohužel opakovat," varoval.

Druhé kolo referenda o vládě

Ujistil je, že stále usiluje o svržení pravicové vlády. "Ve sněmovně musíme zachránit, co se ze sociálního státu destruovaného pravicovou koalicí zachránit dá," hřímal předseda.

Vítězství ve volbách do europarlamentu chce zajistit stejně, jako v krajských volbách. "Bude to druhé kolo referenda o této vládě," prohlásil.

Opřel se i do novinářů. "Už šest týdnů jsme v defenzivě a musíme přejít do ofenzivy. Máme plán, jak na to, ale neřeknu ho. Musíme soupeře překvapit," pronesl.

Novináře obvinil, že píší na objednávku Ivana Langera a premiérova přítele Marka Dalíka. "Kdo dělá nacistu z Davida Ratha, kterému část rodiny vyvraždili nacisté, kdo dělal stalinistu z Jiřího Havla, kdo spustil kauzu Krejčíře a Pitra, kdo rozpoutal aféru biolíh a přišel pár dní před volbami s Kubiceho zprávou. Pánové Langer a Dalík se neštítí pro své mocenské cíle ničit lidské osudy," rozčiloval se.

Socialisté se dnes sešli především kvůli změnám stanov. proto, aby změnili stanovy. Před dvěma lety schválili přímou volbu do vedení, ale nyní to chtějí změnit. 

Mají totiž oprávněné obavy z toho, že by k volbě nemusel dorazit požadovaný, tedy nadpoloviční, počet straníků. Volba předsedy by tak fakticky nemohla proběhnout. Paroubek ale tuto skutečnost nechce příliš přiznat. Jako důvod uvádí, že by přímá volba příliž zatížila stranickou kasu. 

Po změně stanov bude dnešní část sjezdu ukončena, samotná volba vedení bude pokračovat 20. března.

 

Právě se děje

Další zprávy