Paroubek má sponzora. Jméno tají

aju
19. 3. 2007 19:50
Praha - Expremiér Jiří Paroubek je oslavován neobjemnější knihou, jaká kdy o českém politikovi vyšla. Pro sjezd ČSSD tisíc kusů koupí neznámý sponzor.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Kniha Minuty s Jiřím Paroubkem, která dnes vychází, váží přes čtyři kila. Od chvíle, kdy o ní koncem minulého týdne informovala MF Dnes, klesla několikrát její cena, za niž se bude prodávat.

Místo původních 999 korun, o nichž nejprve deník referoval, bude publikace vydaná nakladatelstvím Naše vojsko na internetu k mání za 392 korun. V obchodě přijde na 490 korun.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek se od publikace distancoval. "Já osobně s ní mám společné pouze to, že mne autoři požádali o závěrečnou korekturu," píše v prohlášení.

Dnes však uspořádal autogramiádu, na které se podepisoval prvním zájemcům o knihu. Paroubek byl s knihou viditelně spokojen. "Myslím, že ten výkon byl skutečně profesionální," uvedl.

Jiří Paroubek 2600krát jinak

V knize je minimum textu, stojí především na fotografiích bývalého dvorního fotografa vlády Miloše Schmiedbergera. Na 872 stranách křídového papíru je na 2600 fotografií. Objemná publikace váží přes čtyři kila.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Necelý týden před očekávaným sjezdem ČSSD poskytl její předseda Jiří Paroubek obsáhlý rozhovor redaktorům Aktuálně.cz.

To, že se kniha bude prodávat levněji, než bylo původně stanoveno, zařídil její hlavní hrdina. "Bylo to přání Jiřího Paroubka," řekl pro deník Aktuálně.cz Emerich Drtina, majitel Našeho vojska.

Nižší cenu zajistí knize blízký přítel Jiřího Paroubka Vratislav Šlajer. Člen sociální demokracie a podnikatel Šlajer ČTK řekl, že svůj sponzorský příspěvek odhaduje na necelý milion korun. Paroubek původně váhal s tím, zda prozradit jméno tohoto sponzora.

Knihy pro sjezd

Stále neznámý však zůstává další sponzor, který zajistil odbyt hned třetině celého nákladu. Koupí tisícovku knih pro členy sociální demokracie a budou se rozdávat na nadcházejícím sjezdu ČSSD.

"Zaplatí to jeden můj přítel. Strana by na to neměla," uvedl k tomu Paroubek.

Kdyby byla zachována původní cena knihy, šlo by nejen o nejobjemnější, ale také o nejdražší knihu o českém politikovi. Knihy prezidenta Klause běžně stojí asi tři stovky, dílko Miloše Zemana vyšlo na 249 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy