Paroubek: Doufám, že Klaus už nebude prezidentem

zj
8. 7. 2007 16:42
ČSSD má údajně tři jména, z nichž vzejde Klausův soupeř
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek  řekl v pořadu České televize Otázky, že v současné době vede ČSSD sondáže, nikoliv jednání o tom, kdo může nahradit Václava Klause v úřadu prezidenta republiky.

ČSSD si za partnery sondáže vzala lidovce, zelené i komunisty. "Dvě až tři jména tu jsou," uvedl Paroubek, aniž prozradil, o koho jde. Šéf největší opoziční strany si myslí, že proti Václavu Klausovi bude mít šanci jen ten, na kom se shodnout ČSSD, lidovci, zelení a kdo také získá alespoň částečnou podporu KSČM.

"Prezident to musí být proevropský, s pochopením pro situaci širokých sociálních vrstev, duchem jako T.G. Masaryk či Edvard Beneš," prohlásil Paroubek.

Zeman? Vylučuji

Na Klausovi si lídr sociálních demokratů cení, že je silnou osobností, ale... "doufám, že už nebude prezidentem," dodal Paroubek.

Foto: Aktuálně.cz

Vadí mu totiž, že na Klausovi je vidět, na čí straně stojí. Paroubek připomněl, jak těsně před volbami Václav Klaus  v rozhovoru pro MfDnes varoval před tím, aby lidé volili Paroubkovu stranu.

Teprve v září, odhaduje Paroubek, bude jasné, kdo je pro většinu politických stran přijatelný jako Klausův protikandidát. "Zeman? To vylučuji," odpověděl Paroubek na otázku, zda levicovým kandidátem na prezidenta může být někdejší premiér.

Volba zase nepřímá

Prezident se bude volit na počátku příštího roku. Zatím jediným "oficiálním" kandidátem je Václav Klaus. Ten už oznámil, že se bude o svůj úřad ucházat znovu a ODS ho v tom podpoří.

Volit se bude v parlamentu, protože politici se stále nedokázali shodnout na přímé volbě.

Foto: Ondřej Besperát

 

Právě se děje

Další zprávy