Paroubek do voleb s LEV 21 nejde, vzdal se kandidatury

Domácí Domácí
13. 9. 2013 13:17
Předseda LEV 21 si stěžuje na nezájem médiií o jeho stranu i osobu.
Jiří Paroubek ve volebním štábu LEV 21.
Jiří Paroubek ve volebním štábu LEV 21. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda strany LEV 21 Jiří Paroubek nebude kandidovat v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny.

LEV 21 podá kandidátky do jednotlivých krajů příští týden.

Bývalý předseda vlády za ČSSD uvedl, že hlavním důvodem, proč se on sám voleb nezúčastní, je přehlížení jeho strany i osoby ze strany médií.

"Pro ČT jsme prostě nebyli se dvěma poslanci a bez poslaneckého klubu parlamentní stranou. V závěru předchozího volebního období nově vzniklá strana TOP 09 se čtyřmi poslanci a bez poslaneckého klubu dostávala ale v ČT prostor jako zavedené, tzv. demokratické parlamentní politické strany," uvedl v prohlášení Paroubek s tím, že jde o dvojí metr.

Bývalý premiér se opřel i do deníku Právo nebo vydavatelství Economia, nešetřil ani nového vlastníka Mafry Andreje Babiše, který se bude o hlasy voličů ucházet v Praze. Paroubek Babišovy kroky na mediálním trhu označil za berlusconizaci.

Paroubek vyčíslil, že by jeho strana na konkurenceschopnou kampaň potřebovala 15 milionů, sehnala zhruba třetinu. "Bez možnosti dostat se do veřejnoprávních médií, do řady médií soukromých (média vydavatelství Práva, MF Dnes a HN) a s velmi omezenými prostředky finančními, nemá moje osobní účast ve volbách do sněmovny smysl," vysvětlil.

Zároveň ale dodal, že LEV 21 má dobře připravené kandidátky a byla by škoda, kdyby lidé na nich vedení nedostali možnost získat zkušenosti z kampaně.

"Předstírat ve volbách do sněmovny další hru na demokracii tentokrát nebudu. Svou stranu před volbami samozřejmě podpořím. Beru stranu LEV 21 jako dlouhodobý projekt," dodal Paroubek. 

Ani předčasné volby podle něj "stávající společenský marasmus v zemi" nevyřeší. Pravice prý schopnost vládnout neprokázala.

"Obávám se, že půl roku po volbách bude i vláda vedená ČSSD v podobné situaci, jako ta předchozí Nečasova. Rád bych se v tomto svém odhadu mýlil," uzavřel předseda LEV 21.

 

Právě se děje

Další zprávy