Paroubek: Dlouhý nemá morální právo být eurokomisařem

Domácí ČTK Domácí, ČTK
31. 10. 2009 14:50
ČSSD: Po vítězných volbách bychom omezili českou výjimku k Lisabonu

Praha - Premiér Jan Fischer chce, aby se českým kandidátem na eurokomisaře stal bývalý ministr průmyslu a obchodu z první poloviny 90. let Vladimír Dlouhý. Píšou to Lidové noviny s tím, že získaly informace z úřadu vlády.

Případná nominace Dlouhého, který pro stát naposledy pracoval coby člen Národní ekonomické rady, by prý řešila přetrvávající spor především mezi ODS a ČSSD. První navrhují Alexandra Vondru, druzí současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu, ale k dohodě zatím nedospěli.

Sociální demokrat Zdeněk Škromach to nechtěl v první reakci pro ČTK komentovat, ale Dlouhého vyloženě neodmítl. Nová reakce předsedy sociálních demokratů je ale zcela jiná.

"Pan premiér Fischer neměl očividně dobrý týden, pronikají-li z jeho okolí úvahy o nominaci bývalého ministra průmyslu v pravicových vládách Václava Klause a ekonomického poradce Topolánkovy vlády Vladimíra Dlouhého na evropského komisaře," vzkázal Jiří Paroubek přes své tiskové oddělení.

Dlouhý nemá morální právo

Vladimír Dlouhý se podle něho jako ministr zásadním způsobem "podílel na rozvratu českého průmyslu a jeho výprodeji podivným podnikatelským skupinám".

"Tento člověk po sobě zanechal trosky českého průmyslu, který musely dávat dohromady až vlády ČSSD, a proto nemá nejmenší morální právo aspirovat na jakoukoliv veřejnou funkci," dodává šéf strany. 

Paroubek také Fischera kritizoval za vyjednanou výjimku pro prezidenta Václava Klause, který žádal v Lisabonské smlouvě ochranu před prolomením Benešových dekretů. ČSSD takový požadavek od počátku považovala za nadbytečný.

Ministerský předseda Jan Fischer na posledních konzultacích v Bruselu 13. října. Vláda musí do Bruselu vyslat kandidáta do Evropské komise, což zatím neučinila.
Ministerský předseda Jan Fischer na posledních konzultacích v Bruselu 13. října. Vláda musí do Bruselu vyslat kandidáta do Evropské komise, což zatím neučinila. | Foto: Reuters

"Přijetí takové omezené výjimky ČSSD podporovala s tím, že v oblasti sociálních práv zůstane Charta základních práv EU platná. S takovým postupem byla ČSSD srozuměna, a proto je výsledek jednaní pro ČSSD nepříjemným překvapením. Pokud dnes pan premiér Fischer tvrdí opak, nemluví pravdu," tvrdí Paroubek.

Pokud Fischer hovoří o tom, že ochrana práv českých zaměstnanců zůstane na stejné úrovni jako při platnosti Charty EU, měl by prý odmítnout například páteční stanovisko ODS, která jeho jednání přivítala právě proto, že nedojde k "vyšší ochraně zaměstnanců v případě propouštění, vyšším nárokům na sociální zabezpečení či podmínkám kolektivního vyjednávání".

"I toto vyjádření vedení ODS je důkazem, že strany nebyly o průběhu vyjednávání a formě výjimky informovány tak, jak tvrdí pan premiér."

ČSSD je přesvědčena, že bylo možné naplnit prezidentův požadavek jinou formou akceptovatelnou pro partnery v EU - a to jen výjimkou z platnosti článku 17, odstavce 1 Charty, který se týká majetkových práv. Jednalo by se o zúžení požadavků, které nakonec česká delegace prosadila.

Strana píše, že premiér by měl jasně říci, zda pro švédské předsednictví nebyla přípustná jiná než tato forma výjimky. V případě, že ČSSD zvítězí příští rok ve volbách, bude její vláda uplatňovat takový požadavek při schvalování přístupové smlouvy s Chorvatskem.

Vláda, prezident i právníci však podle ČT24 odmítají interpretaci, že se dodatkem sníží ochrana práv zaměstnanců.

Zájmy země, nebo firem?

Fischer už minulý týden řekl, že pokud si strany nevyberou kandidáta na eurokomisaře, zvolí jeho vláda sama. Už tehdy premiér podotkl, že vláda může přijít "s divokou kartou, se svým kandidátem".

Ondřej Liška s reformou pod paží
Ondřej Liška s reformou pod paží | Foto: Ludvík Hradilek

Případná kandidatura někdejšího nejpopulárnějšího politika v zemi a nynějšího šéfa firmy Goldman Sachs pro střední Evropu by zřejmě nevadila ani velké části politiků. S Dlouhým by podle LN souhlasily ODS, KSČM a TOP 09. Dlouhý ani vláda nicméně informace nepotvrdili.

"Dospěl jsem k názoru, že už není možné výběr odkládat," řekl v pátek Fischer s tím, že předseda Evropské komise José Barroso Česko vyzval, aby svého kandidáta představilo v Bruselu.

"Je to pro mne překvapení, ale ostudu by nám pan Dlouhý neudělal. Je to osobnost, která na to má. Jen je otázkou, zda by víc hájil zájmy ČR, nebo spíš privátních firem," konstatoval místopředseda ODS Ivan Langer.

Za odborníka považují kandidáta i komunisté. "Vladimír Dlouhý jako bývalý ministr je člověk, který se v zahraniční politice i ekonomice vyzná. Pokud by šlo třeba o energetiku, byl by vhodným kandidátem," uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip. 

Za "velmi dobrý výběr" člověka s "velmi dobrými odbornými i politickými předpoklady" označil variantu Dlouhý i lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Proti této volbě by se však zřejmě postavili lidovci a zelení. "Pan Dlouhý je úzce spjatý s českou cestou transformace a jeho výběr by mi nepřišel příliš šťastný," řekla místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Podle předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky je Dlouhý pouze "záložním kandidátem ODS po Alexandru Vondrovi".

 

Právě se děje

Další zprávy