Paroubek chce kvůli uhlí zbourat severočeské obce

Pavel Baroch
8. 2. 2010 14:15
Já osobně prolomení limitů těžby podpořím, prohlásil šéf ČSSD a lídr v Ústeckém kraji
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Tři měsíce před parlamentními volbami předseda ČSSD a lídr ústecké kandidátky Jiří Paroubek veřejně prohlásil, že je zastáncem prolomení těžebních limitů, které chrání severočeský Horní Jiřetín a Černice před postupující povrchovou těžbou uhlí.

"Já osobně prolomení limitů těžby podpořím," uvedl Paroubek v tiskové zprávě, kterou ČSSD rozeslala médiím.

"Prolomení těžebních limitů v severních Čechách by mělo zásadní dopad na snižování nezaměstnanosti v regionu, která hrozivě roste. Měla by však také významné pozitivní dopady na zvyšování strategie energetické bezpečnosti České republiky," dodal Paroubek.

Zároveň uvedl, že o zrušení limitů musí rozhodnout lidé v krajském referendu. "Pokud bude výsledek referenda v Ústeckém kraji opačný, budu jej respektovat," konstatoval předseda sociální demokracie.

Lídr ODS Gandalovič: Limity zachovejme

Lídr ODS v severních Čechách Petr Gandalovič se naopak postavil proti prolomení limitů těžby. "Krajina si zaslouží, aby se už nedevastovala," řekl Aktuálně.cz Gandalovič.

Dodal, že se zrušením hranice těžby, jak o ní rozhodla vláda Petra Pitharta v roce 1991, ODS nesouhlasí i kvůli ochraně soukromého majetku. Strana podle něj nesouhlasí s tím, aby se kvůli těžbě uhlí vyvlastňovaly domy a další nemovitosti v Horním Jiřetíně a Černicích.

Diskuse uvnitř sociální demokracie

Předseda socialistů Paroubek uvedl, že o případném prolomení těžebních limitů se bude diskutovat uvnitř ČSSD.

"Ve straně proběhne k této věci vnitrostranická debata, která bude dokončena před komunálními volbami," konstatoval Paroubek.

Jeho partaj není v této otázce jednotná. Například stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek s prolomením limitů nesouhlasí. "Ano, já jsem proti," řekl Aktuálně.cz Petržílek.

To nedopustíme
To nedopustíme | Foto: Pavel Baroch

Bursík s bouráním nesouhlasí

Proti prolomení těžebních limitů a bourání severočeských obcí je také čerstvý lídr Strany zelených v Ústeckém kraji Martin Bursík, který dokonce chce svou předvolební kampaň vést symbolicky z Horního Jiřetína.

"Paroubkovy výroky o prolomení limitů těžby uhlí potvrzují správnost mého rozhodnutí kandidovat v Ústeckém kraji. Jeho program bourat města a vesnice, odlesnit část Krušných hor, devastovat krajinu, pálit dalších čtyřicet let uhlí a vystavit obyvatelstvo Ústeckého kraje vyššímu znečištění jistě osloví ekologicky vnímavé voliče ČSSD," řekl Bursík.

Se zrušením hranic těžby nesouhlasí ani krajský lídr František Růžička z KDU-ČSL. "Bourání severočeských obcí kvůli těžbě uhlí je naprosto neopodstatněné," tvrdí Růžička.

"Prolomení těžebních limitů nebude znamenat zvýšení zaměstnanosti v regionu, protože racionalizace provozu dolů vede ke snižování nákladů a tím i k propouštění zaměstnanců. Bagry důlních společností se pouze přesunou na jiné místo," dodal Růžička.

Lídr TOP 09: Nepodporujeme zrušení limitů

Podle staršího vyjádření Jaromíra Drábka, který je na severu Čech v čele kandidátky TOP 09, se Česko prolomení těžebních limitů v severozápadních Čechách nevyhne.

"Žel jsme promarnili dobu, kdy bylo možné včas budovat další energetické zdroje z jádra. Je zřejmé, že alternativní zdroje energie naši spotřebu nikdy nepokryjí, nezbývá proto než racionálně počítat s tím, že těžební limity prolomeny s největší pravděpodobností budou. Rozhodně mne to netěší, ale neexistuje jiná cesta. Důležité je dokončit zdroje jaderné energie tak rychle, aby nedošlo ke zdevastování dalších, dosud nevytěžených ploch severočeské pánve," řekl Drábek loni v deníku Právo.

V reakci na aktuální Paroubkovo vyjádření pak Drábek, místopředseda TOP 09 prohlásil: "Nepodporujeme prolomení těžebních limitů v Ústeckém kraji. Takový krok by byl odůvodnitelný jedině v případě, kdy by byla ohrožena významným způsobem energetická bezpečnost státu. K takovému kroku však v každém případě musí být dosažena shoda jak na celostátní, tak na místní (obecní) úrovni."

 

Právě se děje

Další zprávy