Paroubek byl v Rusku a dohody v ČSSD přestaly platit

Martina Machová Martina Machová
27. 6. 2009 0:04
V Teplicích se volila krajská ČSSD, koho postaví na kandidátku pro předčasné volby
Jiří Paroubek a jeho asistent a současně šéf krajské ČSSD vysvětlují, že šestá pozice pro Jaroslava Foldynu je volitelné místo
Jiří Paroubek a jeho asistent a současně šéf krajské ČSSD vysvětlují, že šestá pozice pro Jaroslava Foldynu je volitelné místo | Foto: Martina Machová

Teplice - Před Krušnohorským divadlem v Teplicích postávají hloučky. Mnozí pokuřují, hitem je i zmrzlina z pár kroků vzdálené cukrárny.

Převažují oranžové košile, na klopách se lesknou odznáčky s oranžovou růží. Sociální demokraté z celého Ústeckého kraje přijeli do divadla zvolit si kandidáty do předčasných voleb.

Na stranickou idylku to ale nevypadá, přestože lídrem má být dokonce sám předseda strany Jiří Paroubek.

"Mafiáni," procedí na adresu jedné z popošlapujících skupinek delegát, který právě vyšel z nitra divadla.

Již před kongresem je totiž rozhodnuto, že severočeská ČSSD opět odstavila v regionu populárního Jaroslava Foldynu, o kterém se po odstoupení hvězdy seriálu Pojišťovna štěstí Kateřiny Brožové hovořilo jako o trojce kandidátky. A v sále to vře.

V kuloárech se narychlo svolávají porady jednotlivých oblastí. Zejména Děčínští, odkud Foldyna pochází, živě gestikulují.

"Asi to budeme muset přenechat těm mladším. Už to není o cti, ale o byznysu," komentovala na konferenci jedna z děčínských delegátek.

Delegáti krajského sněmu ČSSD v Teplicích
Delegáti krajského sněmu ČSSD v Teplicích | Foto: Martina Machová

Právě část děčínských sociálních demokratů nakonec sněm ještě před hlasováním o nominacích na protest opustila.

"Řekl jsem, že s některými lidmi si už nemůžu říkat příteli a přítelkyně, protože to, co po krajských volbách - a teď zase - udělali, to se prostě nedělá," vysvětloval odchod části delegátů předseda místní organizace ČSSD v Děčíně Pavel Sinko.

V krajských volbách lídr místní kandidátky Jaroslav Foldyna získal devět tisíc preferenčních hlasů a stal se jejich absolutním vítězem. Přesto není ani hejtmanem, ani neusedl ve vedení kraje.

"Byl to útok nejenom proti Děčínu, ale také i proti příteli Paroubkovi. Byl to jeho návrh, který byl dvakrát bez připomínek akceptován na krajském výkonném výboru. Foldyna byl na třetím místě. Nikdo ani nemuknul," líčil rozzlobený sociální demokrat.

"Kdyby tady pan předseda byl, vypadalo by to jinak," míní Sinko. Jiří Paroubek totiž přijel až na závěr konference, kdy už bylo rozhodnuto. Zdržení vysvětloval schůzkou s ruským premiérem Putinem.

Sám Foldyna pak označil své umístění až na šestém místě, které nemusí být při současném klesajícím trendu preferencí sociálních demokratů volitelné, jako podraz.

"Já jsem zklamaný, otázka je, jak s tím budou spokojení voliči," odpovídal novinářům, kteří byli vykázáni až za dvoje zavřené dveře na ulici před divadlem.

"V minulých volbách jsem byl osmý, teď jsem šestý. Je to významný pokrok," sarkasticky komentoval své umístění politik, jež získal i v minulých parlamentních volbách nejvíce preferenčních hlasů hned za Jiřím Paroubkem.

"Já si velmi rád dávám jeden cíl, přeskákat i pana předsedu," konstatoval Foldyna.

Podle Foldynových stranických oponentů nejsou nářky děčínských sociálních demokratů na místě.

Vlastimila Aubrechta vyšachovali Bendovi příznivci již při okresním sněmu. Současný poslanec se na teplické kandidátce propadl hluboko pod hranici volitelnosti
Vlastimila Aubrechta vyšachovali Bendovi příznivci již při okresním sněmu. Současný poslanec se na teplické kandidátce propadl hluboko pod hranici volitelnosti | Foto: Martina Machová

"Jaroslav Foldyna je na šestém místě, tedy na místě pevně volitelném. To byla jedna z našich preferencí. A nerozhodlo o tom nic jiného než tajná volba," míní šéf krajské ČSSD Petr Benda.

"Vždycky je každý nespokojený, kdo není první druhý třetí. Na koho se nedostane. Ústecký kraj vždycky vyhrával parlamentní volby a tak myslím, že vyhrajeme i teď," reagovala na vlnu kritických hlasů ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

A jak vidí dění kolem nominací významný sponzor ČSSD, budoucí straník a zřejmě i nový poslanec Jiří Šlégr?

"Politiku vnímám takovou, jaká je. Nikdy není jednoduchá, vždycky v ní budou kontroverzní momenty a ty se budou dít v jakékoli straně," tvrdí hokejová hvězda z Nagana. "Nepřipadá mi, že odsud odcházíme naštvaní a rozhádaní,"dodává.

Nepřipadá si, že by ho předseda Paroubek nebo Petr Benda někam tlačili. A prý to neslýchá ani na ulici. Podle něj jeho nominace byla svobodným rozhodnutím delegátů, jestli ho vezmou, nebo nevezmou.

Z útržků rozhovorů, které bylo možné zaslechnout před Krušnohorským divadlem, to však příliš patrné není.

"Přece si nenecháme mluvit do toho, koho budeme nominovat na poslance. Copak je to nějaký tahoun? Ne, je to propadák," ošívali se totiž někteří delegáti z Litoměřic, kde měl hokejista původně kandidovat. Nakonec se ale díky odstoupení Brožové stal "jedničkou" Teplic.

Právě Litoměřice by ještě mohly hrát v nominačním maratonu v Ústeckém kraji roli. Během víkendu tu totiž odstoupila z funkcí značná část vedení. Prý na protest kvůli tlaku Jiřího Paroubka a Petra Bendy.

Nyní panují obavy, zda tamní konference proběhla podle stanov. Spekuluje se dokonce, zda v souvislosti s tím lze považovat i krajskou kandidátku za platnou. Bývalý poslanec a starosta Podsedic Robert Kopecký dokonce zvažuje podat na platnost litoměřické okresní konference správní žalobu.

 

Právě se děje

Další zprávy