Paroubek a Topolánek: Vláda do 2 týdnů

ves, sim
13. 11. 2006 13:17
Praha - Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek opustil představu předčasných voleb v příštím roce. S ČSSD připravuje vládu s delším mandátem.
Paroubek a Topolánek
Paroubek a Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

Topolánek se na tom s šéfem sociálních demokratů Jiřím Paroubkem shodl na dnešní ranní schůzce. Po ní politici unisono řekli: Hledáme vládu "národního dialogu a českého předsednictví EU".

"Věděli jsme, že bez spolupráce s ČSSD není možné pokračovat," řekl Topolánek. "Budeme hledat vládu dialogu a českého předsednictví a pokusíme se najít takovou shodu, aby vláda trvala déle, než do příštího roku. Pokud má mít taková vláda smysl a ambice, pak by měla trvat nejméně do předsednictví EU."

Česko bude Unii předsedat v prvním pololetí roku 2009.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

Premiér Topolánek bude v úterý v 11.30 on-line odpovídat na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

"Hovoříme o mandátu od 1,5 roku do 3 let," dodal Paroubek.

Labutí píseň předčasných voleb

To je obrovský posun.

Mirek Topolánek doposud upřednostňoval opakování voleb - a to co nejdříve.

"Návrh zákona o předčasných volbách je zaparkován ve sněmovně a je zřejmé, že není řešením současné situace," řekl dnes. "První vláda, kterou jsem sestavoval, jasně deklarovala, že míří k předčasným volbám. Druhá vláda bude hledat stabilnější řešení."

Výstup z jednání ODS - Strana zelených byl mírně odlišný. Podle šéfa Zelených Martina Bursíka ODS od myšlenky předčasných voleb úplně neustoupila.

"Je evidentní, že případná vláda nebude na celé fukční období," povtrdil Topolánek.

Na tom, kdy by se předčasné volby měly konat, se strany zatím neshodnou. Bursík zásadně nesouhlasí, aby se konaly až v roce 2009. "To adjektivum předčasné pak už ztrácí smysl. Nejzazší termín, o kterém jsme ochotni jednat, je léto 2008," řekl Bursík.

Pokud by se Zelení staly jednou z koaličních stran, vyslali by za sebe do vlády odborníky.

Mirek Topolánek v obležení novináři.
Mirek Topolánek v obležení novináři. | Foto: Ondřej Besperát
  • ČTĚTE VÍCE:
    Topolánek má svou poslední šanci

    Předseda ODS dnes začne ostrá jednání ve svém druhém pokusu sestavit vládu. Má největší, ale zároveň poslední šanci, že se mu to podaří.

Kabinet za 14 dnů?

Šéfové nejsilnějších stran vyjmenovali už celou škálu témat, které by nově vzniklý kabinet měl řešit.

"Jde nám o stabilizaci veřejných financí, návrat ke konvergenčnímu programu, reformu policie, zpravodajských služeb... odstraňování bariér pro podnikání, nalezení konceptu pro rozvoj vědy a vzdělávání," diktoval Paroubek. "A to je nyní ve sněmovně možné jen na bázi společného diagolu a hlavně spoluprací dvou největších stran."

Paroubek, který minulý týden oznámil svůj plán stanout v čele Poslanecké sněmovny, vzápětí dodal: "Za sociální demokracii bych chtěl říci, že k takovéto spolupráci jsme připraveni."

Podobně vstřícně hovořil i Topolánek.

Pokud vše půjde hladce, mohl by prezidentovi představit vládu už během čtrnácti dnů, prohlásil.

Další schůzky

Na čem se Paroubek s Topolánkem neshodli, je obsazení kabinetu. Zatímco Paroubek preferuje některou z forem spojenectví ODS a ČSSD, Topolánek dává přednost širší koalici.

"Je naprosto jasné, že to nebude vláda na bázi těch dvou stran, které tu dnes vystupují," řekl po jednání s Paroubkem.

Ale šéf sociálních demokratů kroutil hlavou: "O tom se ještě budeme bavit."

Mnohaměsíční tápání

Názory jednotlivých stran na řešení volebního patu, který vznikl už před pěti měsíci, se zatím míjely.

Topolánek nechce svou druhou šanci složit kabinet promarnit a tvrdí, že má řadu starých i nových variant. Pro menšinovou vládu ODS nezískal před měsícem důvěru.

Místopředsedové dvou nejsilnějších parlamentních stran Petr Nečas (ODS) a Bohuslav Sobotka (ČSSD) v neděli řekli, že v nejbližších dnech zásadní průlom v jednáních neočekávají. Podle Nečase by se mohl případný výsledek dostavit do dvou týdnů. Sobotka si myslí, že se politici na nějakém řešení dohodnou nejdříve po víkendovém kongresu ODS.

S lidovci se premiér shodl na "vládě shody"

Druhým pokusem o sestavení vlády prezident Václav Klaus Topolánka pověřil ve středu. Jednání zahájil šéf ODS v pátek vyslechnutím názoru lidovců, souhlasí s nimi v tom, že vláda by měla vzniknout na bázi širší shody.

Zatímco ale ODS, lidovci a zelení nechtějí komunisty pustit k moci, sociální demokraté trvají na účasti KSČM v takzvané duhové vládě.

O výsledcích jednání hodlá ODS informovat prezidenta ještě v tomto týdnu.

 

Právě se děje

Další zprávy