Parlament přímou volbu prezidenta nepřijme, míní Havel

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 3. 2011 9:42
Exprezident o Klausovi: Zdá se, že může říct cokoliv a projde mu to
Václav Havel
Václav Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bývalý prezident Václav Havel považuje přímou volbu hlavy státu za dobrou věc, ale nevěří, že ji parlament odhlasuje.

Havel to řekl v rozhovoru uveřejněném v dnešních Hospodářských novinách. V rozhovoru, který listu poskytl před týdnem, mimo jiné také hodnotil působení vlády Petra Nečase (ODS) a vyjádřil se k některým krokům současného prezidenta Václava Klause.

Havel uvedl, že přímá volba prezidenta by byla dobrá především proto, že by jeden ústavní činitel měl jiný druh legitimity než všichni ostatní. "Vždycky jsem tu myšlenku podporoval, ale nikdy jsem nevěřil, že ji parlament přijme. Znamená to zbavit se významné kompetence, a to nikdo neudělá rád," řekl bývalý prezident.

Debata o změně kompetencí prezidenta, o níž se hovoří v souvislosti s přímou volbou, je podle něj zbytečná, kompetence není nutné měnit, stačí je jen zpřesnit.

"Zdá se ale, že se politici chystají rozvinout velkou míru tvořivosti kolem kompetencí prezidenta, a mám dojem, že to je ve skutečnosti zakamuflovaný nesouhlas s celou přímou volbou. Všichni ji sice odhlasovali, ale žádný ji nechce," podotkl Havel.

Na postu hlavy státu by prý rád viděl Šimona Pánka ze společnosti Člověk v tísni, ekonoma Jana Švejnara či ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Dobrou prezidentkou by podle něj mohla být i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

O svém nástupci ve funkci Václavu Klausovi Havel řekl, že významně ovlivnil atmosféru v zemi i její obraz v zahraničí. "Onen technokratický a ve své podstatě marxistický důraz na základnu a nadstavbu je začasté odvozován právě od postojů Václava Klause a upevněn jeho působením," poznamenal Havel.

K nedávné aféře kolem Klausovy obhajoby Ladislava Bátory, který kandidoval za Národní stranu a kterého údajně lidé kolem Klause doporučili na místo náměstka ministra školství, Havel řekl, že Klaus možná zkouší, kam až může zajít. "Zdá se, že může říct cokoliv a projde mu to. Když například řekne hlava státu, že koncentrační tábor (pro Romy v Letech) nebyl koncentračním, ale jen sběrným táborem, tak za to by v Německu musel rezignovat," prohlásil Havel.

Práci současného Nečasova kabinetu se bývalý prezident podle svých slov neodvažuje hodnotit, vládou rozpočtové kázně ale prý je, protože "škrtá, kde může". "To vítám, protože také nemám rád dluhy," uvedl.

Z členů vlády ocenil zejména ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) za jeho klidné vystupování během nedávné akce lékařských odborů "Děkujeme, odcházíme". Naopak prý nechápe, proč je každý večer v televizi ministr dopravy Vít Bárta (VV). "Jako by bylo jedno, co řekne, hlavně že je na vteřinu v televizi," podotkl Havel.

Exprezident leží od úterý se zánětem dýchacích cest v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, jeho stav je stabilizovaný. Havlova kancelář počítá s tím, že se bývalý prezident zotaví do premiéry svého filmu Odcházení. Havel film režíroval podle vlastní divadelní hry, snímek má jít do kin 24. března.

 

Právě se děje

Další zprávy