Parlament měnil život v Česku. Stát bude přísnější

Hana Pražáková
13. 12. 2008 12:43
Poslanci a senátoři v tomto týdnu schválili řadu novel. Zde je jejich přehled
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Senátoři a poslanci tento týden schválili řadu změn, z nichž mnohé už od ledna změní život většiny lidí v České republice. 

Kromě toho, že se snížila částka, kterou bude třeba odvést z hrubého platu státu, přijal senát nové zákony, podle nichž se například sníží možnost unikat před soudními obsílkami  či před pokutou za dopravní přestupek.

Nové zákony či novely zákonů musí ještě schválit prezident.

Na jaké novinky se musíme připravit?

Zákaz zveřejňování odposlechů nebude

Senátoři nepřijali novelu trestního zákona, která zakazuje zveřejňování policejních odposlechů. Naopak beze změn chtějí nechat tu vládní část předlohy, podle které by se mělo více chránit soukromí obětí zločinů.

Zákaz zveřejňování odposlechů nebude. Senát je proti

Dávky v poukázkách pro chudé nebudou

Senát schválil novelu, která ruší původní legislativu, podle níž měli nezaměstnaní v hmotné nouzi dostávat alespoň část dávek v poukázkách. A to bez ohledu na to, zda peníze od státu zneužívají, nebo ne.

Povinné žebračenky pro chudé jsou nesmysl, uznal Senát

Rychlost budou na silnicích měřit i strážníci

Městští policisté budou od příštího roku opět měřit rychlost jízdy. Pouze však na úsecích, které jim vymezí celostátní kolegové.

Norma zároveň řidičům slibuje snazší přístup k získanému počtu trestných bodů. Informaci mají podávat pobočky Czech POINT v obecních a krajských úřadech či na některých poštách.

Soudy mají být rychlejší, vyhýbání se obsílkám těžší

Novela občanského soudního řádu slibuje zrychlení a zjednodušení projednávání civilních sporů před soudem.

Napomoci tomu má i nemožnost unikat před soudními obsílkami. Každý občan bude muset mít povinnou doručovací adresu. Zatímco nyní se po deseti dnech nevyzvednutá obsílka vrátí k soudu, nově by po uplynutí této doby měla putovat přímo do poštovní schránky adresáta. Považovat se bude za doručenou.

Ke zkrácení soudního řízení má přispět také pořizování zvukových nebo obrazových záznamů ze soudní síně místo písemných.

Brněnská úrazovka bude patřit městu

Senát posvětil převod Úrazové nemocnice v Brně ze státu na město. Pro návrh zákona sice hlasovala málo senátorů, ale nedostatečný byl i počet hlasů pro zamítnutí zákona či pro pozměňovací návrh.

Senát posvětil převod úrazovky na Brno. I s chybami

Zpřísní se podmínky pro držení střelných zbraní

Novela zákona o zbraních a střelivu zpřísňuje podmínky pro získání a držení střelných zbraní. Jejím cílem je omezit zneužívání legálně držených zbraní k trestné činnosti. Tvrdší má být i kontrola znehodnocených zbraní.

Neobstojí třeba ten, kdo prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje či ten, kdo se proti zákonu o zbraních proviní opakovaně.

O odkladu vydání trestně stíhaných do ciziny bude rozhodovat soud

Podle novely trestního řádu bude o prodloužení takzvané vydávací vazby u cizinců od příštího roku místo ministerstva spravedlnosti rozhodovat místně příslušný krajský soud.

Ministru spravedlnosti ponechává možnost odložit vydání trestně stíhaného člověka do zahraničí v případě, že je stíhán i v Česku. Cílem opatření je umožnit přednostní uložení trestu za zločiny spáchané v Česku.Podnikatelé ušetří na technických normách

Také senátoři uznali, že stávající systém tištěných norem je zastaralý a zbytečně drahý. Nově by kromě tištěných verzí měla cesta k normám vést také přes internet, kde budou zveřejňovány.

Kraje budou hlídat ochranu ovzduší

Kraje dostanou nový nástroj, jak bojovat proti velkým znečišťovatelům ovzduší. Třeba firmám, které za rok vypustí víc než 30 tun prachových emisí a které se nacházejí v lokalitách s nejvíc znečištěným ovzduším, budou moci určit emisní strop.

Schválen státní rozpočet

Sněmovna schválila státní rozpočet, který počítá s výdaji 1152 miliard korun. Kalouskův plán prošel prakticky beze změny. Poslanci nezměnili odhad příjmů, který počítá v příštím roce s pětiprocentním hospodářským růstem, ačkoli později Kalousek připustil, že schodek z tohoto důvodu nakonec může být vyšší.

Sněmovna schválila rozpočet pro nadcházející krizi

Sazba daně zůstává na 15 procentech

Češi budou i nadále platit patnáctiprocentní sazbu daně z příjmu. Dosud platný zákon přitom počítal s tím, že sazba klesne na 12,5 procenta. I přesto se však platy českých zaměstnanců už prvního ledna zvednou. Novela zachovává sazbu daně z příjmu fyzických osob na patnácti procentech, snižuje však platby na sociální pojištění o jeden a půl procenta.

Poslanci vzali zpět snížení daně. Sazba zůstane na 15 %

Konec výmluv na osobu blízkou

Skupina poslanců předložila novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která má udělat přítrž výmluvám řidičů, že dopravní přestupek nespáchali oni, ale "osoba jim blízká".

Výmluva na osobu blízkou už nepomůže. Poslanci ji ruší

Konec daňového osvobození u novostaveb

Poslanci schválili vládní novelu zákona o dani z nemovitosti, která ruší dosavadní osvobození z placení daní u novostaveb.

 

Právě se děje

Další zprávy