Parkanová hájila píseň, Jandákovi vyčetla jeho role

ves, čtk
7. 6. 2007 16:40
Dárek pro George Bushe se dostal na program sněmovny
Vlasta Parkanová
Vlasta Parkanová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová ve sněmovně obhajovala píseň, kterou nazpívala pro amerického prezidenta George Bushe.

Pusťte si píseň níže v audiu

V této věci ji interpelovala poslankyně Ludmila Mazuchová (ČSSD). Parkanová si za písní, kterou nazpívala, stojí, jejím cílem bylo odlehčit napjatou a nepřátelskou atmosféru, která se vytvořila okolo tématu radar.

Ministryně odmítla argumentaci, podle které se zachovala servilně a nedůstojně.

"Je lepší mít politika čitelného a zpívajícího než toho, o kterém se neví, co si myslí," řekla Parkanová. Agitovat ve svobodné společnosti je podle ní něco jiného než za totality.

Parkanová se "opřela" i do exministra kultury Vítězslava Jandáka, který na program jednání sněmovny prosadil bod, který se písní bude speciálně zabývat a který nazval píseň agitkou.

"Osvobození Prahy, Plavení hříbat, Zralé vílo či  Trasa, kde Jandák zvárnil postavu neprávem opomíjeného Slávečka," vypočítala ministryně Jandákovi role v politicky zabarvených snímcích.

Poslankyně Mazuchová ji naproti tomu vyzvala jestli nechce sněmovně - až se bod dostane na program - předvést píseň i se světelnou show ve stylu popové královny Madonny.

"Doufám, že až přijede do České republiky na návštěvu politik z rovníkové Afriky, neobleče si paní ministyrně oděv ve stylu domorodých žen," řekla Mazuchová.

Americký prezident George Bush přišel na tiskovou konferenci v dobré náladě.
Americký prezident George Bush přišel na tiskovou konferenci v dobré náladě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

George Bush v Praze
přečtěte si nejen o písni,
ale o celé návštěvě ZDE

Parkanová na téma písně pro Bushe mluvila i ráno v České televizi.

Píseň pro Bushe vyvolala posměšné reakce v médiích, kritizovala ji opozice, podle průzkumu STEM se nezamlouvá ani většině lidí, kteří v ní vidí podbízení Bushovi a Spojeným státům.

Průzkum: Téměř 70 % se song nezamlouvá

"České společnosti chybí nadhled a schopnost tolerance v širším slova smyslu," uvedla ministryně. Reagovala tak na výsledky průzkumu společnosti STEM pro ČT, podle kterých považuje 67 procent lidí účinkování Parkanové v písni za nevhodné, jen 13 procent si myslí opak, zbytek na tuto otázku nedovede odpovědět.

Parkanová k průzkumu řekla, že politická i společenská atmosféra je taková, že lidé berou i věci, kam patří odlehčení, příliš vážně. Ministryně je prý připravena na "sprchu od protiamerických a protibushovských nálad", postoj zbytku veřejnosti ji ale mrzí.

Prohlásila rovněž, že je věcí vkusu, jak kvalitní má která píseň text a komu se líbí. "Ale to ve svobodné zemi k tomu patří, že se někomu něco líbí a někomu něco nelíbí," řekla ministryně.

Parkanová v písni svým zpěvem doprovází v několika málo verších countryového hudebníka Jana Vyčítala. Autorem textu, ve kterém se oslavuje "prapor hvězd a pruhů" a předpokládané umístění amerického radaru protiraketové obrany v Česku, je Vyčítal. Popud k tomu, aby píseň napsal, dala Parkanová na oslavách konce války v Plzni.

Parkanová: Nebudu to já, komu bude trapně

"Honza Vyčítal je countryový zpěvák, vyjadřuje se přímočaře, jednoduše, nejsou to texty pro intelektuály. Není třeba v tom hledat nějaké velké literární perly. To co je tam důležité, je poctivost a vnitřní přesvědčení," míní Parkanová.

Blogy Aktuálně.cz k písni pro Bushe:

Podle ministryně autor v textu vyjádřil svůj celoživotní postoj k Americe. Parkanová podotkla, že by byla nerada, aby Češi zapomněli, jak důležitou roli hrály Spojené státy v jejich dějinné minulosti. "Nebýt Ameriky, tak bychom možná ani dnes nebyli svobodní," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy