ČSSD sama znovu propadne. Oslovme místní hnutí a vytvořme koalice, vyzývá Netolický

Tomáš Klézl Kateřina Frouzová Tomáš Klézl, Kateřina Frouzová
Aktualizováno 28. 5. 2019 15:34
Hejtman pardubického kraje a bývalý místopředseda ČSSD Martin Netolický chce založit nové regionální politické hnutí. Reaguje tak na neúspěchy sociální demokracie v posledních několika volbách. V Pardubickém kraji by chtěl pro regionální volby 2020 dát dohromady koaliční kandidátku složenou z regionálních osobností a členů ČSSD. "Nechci a nebudu čekat na další prohry," řekl Netolický Hospodářským novinám. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček si myslí, že může jít o cestu k úspěchu.
Martin Netolický.
Martin Netolický. | Foto: Zbyněk Pecák

Po zásadním neúspěchu ve volbách do Evropského parlamentu se v řadách sociálních demokratů začíná mluvit o nutnosti rázné změny a restartu strany. Zdá se, že první ze snah o zvrácení nelichotivých výsledků ČSSD z posledních let získává svou formu. Pardubický hejtman Martin Netolický by chtěl, aby strana v příštích krajských volbách spolupracovala v koalici s nezávislým hnutím, které sám založí.

"Protože nechci a nebudu čekat na další prohry, už několik měsíců pracuji na tom, že v Pardubickém kraji oslovíme, a oslovuji už v tuto chvíli, poměrně hodně významných komunálních politiků či významných osobností, a prosím je, jestli by se mnou nešli do nějakého volebního projektu," řekl Netolický Hospodářským novinám.

Za cíl si hejtman dává dát dohromady kandidátku sestavenou z členů ČSSD, místních nezávislých hnutí a také zcela nových politických subjektů. Oslovuje starosty, regionální politiky, ale také hasiče nebo osobnosti ze školství a medicíny.  

"Jsou připraveni založit politické hnutí, které by se sociální demokracií mohlo vytvořit například regionální koalici pro krajské volby a hlavně vytvořit silný tým lidí, protože regionální politika je založená na konkrétních lidech," řekl Netolický Hospodářským novinám.

Hejtman chce hnutí pouze iniciovat. Sám by se v něm neangažoval, sociální demokracii opouštět neplánuje. Název nového uskupení odmítl prozradit, potvrdil ale, že půjde pouze o regionální subjekt.

Hanzel: Maximálně s tím souhlasím

Původní plán počítal pouze s Pardubickým krajem, několik zástupců sociální demokracie už ale Hospodářským novinám potvrdilo, že se plán šíří i do čtyř až pěti dalších regionů.

Návrhu je nakloněn i předseda moravské ČSSD a místopředseda sněmovny Tomáš Hanzel. "Já s tím maximálně souhlasím, protože si myslím, že to je cesta. My jsme takto postupovali už při komunálních volbách v Karviné, kdy jsme oslovili celou řadu nestraníků," řekl Hanzel ČTK.

Dodal, že nepovažuje za nutné, aby se sociální demokraté spojovali s dalšími uskupeními. Na kandidátkách by ale každopádně chtěl výrazné osobnosti a nestraníky.

"Je to super, že se takto začíná uvažovat," podotkl Hanzel. Uvedl, že už nyní se snaží v kraji vyhledávat zajímavé osobnosti, které by mohly posílit kandidátku ČSSD pro krajské volby v příštím roce. 

Určitou cestu vidí v Netolického návrhu také další regionální šéf ČSSD, bývalý hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Plán i přesto ironicky okomentoval. "Mrzí mě, že to přichází od Martina Netolického, který mě často kritizoval za nejednotu v sociální demokracii," uvedl Zimola.

Není to revoluce

Netolický podotkl, že nepůjde o revoluci. "Rozhodně se nedomnívám, že by to mělo znamenat nějaké revoluce," uvedl hejtman. "Pokud bude mít sociální demokracie představu, že si neustále může dovolit ten komfort kandidovat pouze se svojí značkou, a nepůjde cestou otevření se ostatním, čeká nás další debakl, o tom jsem niterně přesvědčený," řekl Netolický s tím, že o připravovaném konceptu hovořil na krajském výboru sociální demokracie a ten mu udělil mandát pro jeho přípravu.

Mluvil i s některými členy vedení strany, kteří podle jeho slov přístup chápou. Zatím ale nechtěl prozradit, u koho z vedení může počítat s podporou. Zmínil pouze, že hovořil s jedním z místopředsedů Michalem Šmardou, který dlouhodobě prosazuje propojování ČSSD s regionálními subjekty.

Podle něj jde o strategii, která může integrovat levicové voliče. "Pravici se podobný postup už dvakrát osvědčil v případě Čtyřkoalice a nyní Spojených sil. Podstatné je, že na kandidátkách budou sociální demokraté kandidovat jako členové strany, nebudou se za ČSSD stydět a nebudou se chovat jako sekta, která není schopná se s nikým domluvit a jedná jen sama se sebou," řekl Šmarda.

S předsedou ČSSD Janem Hamáčkem Netolický zatím nehovořil. Šéf sociálních demokratů ale HN sdělil, že v návrhu vidí určitý potenciál.  "Může to být cesta k úspěchu, několik takových projektu uspělo v komunálních volbách," uvedl.

A co kdyby vedení strany jeho návrh odmítlo? "S vysokou pravděpodobností bych nekandidoval," řekl Netolický s tím, že by nadále zůstal členem a sledoval, jak se sociální demokracie pokusí vytvořit úspěšnou kandidátku. V to ale Netolický příliš nevěří. "Mohla by to být další fatální prohra."

Sestřih z eurovoleb: Sprostá antikampaň, hřímal Babiš. Tvrdá rána, bědovala ČSSD

Někteří čeští politici krátce po zveřejnění výsledků voleb do europarlamentu nešetřili tvrdými slovy. Podívejte se na jejich reakce. | Video: Jan Horák, Kateřina Frouzová, Radek Bartoníček, Radek Dragoun, ČTK, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy