Pardubický hejtman Michal Rabas zemřel

Zuzana Hronová
5. 11. 2007 16:12
Ve funkci ho už dva roky zastupoval lidovec Línek
Foto: Krajský úřad Pardubického kraje

Pardubice - Pardubický kraj přišel o svého hejtmana. Michal Rabas zemřel ve 43 letech po dlouhé nemoci.

Rabase, který loni podstoupil operaci kvůli nádorovému onemocnění, zastupoval již skoro dva roky první náměstek hejtmana Roman Línek. Ten je zároveň prvním místopředsedou lidovců. Rabas, který se v roce 2006 podrobil operaci nádoru, zastupoval ve vedení Pardubického kraje ODS.

Fakta

Michal Rabas:

  • - narozen 9. června 1964 v Pardubicích
  • - odmaturoval na Gymnáziu v Pardubicích, ve studiích pokračoval na národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze
  • - absolvoval odborné kurzy a stáže na institutu Ministerstva vnitra ČR, Vysoké škole ekonomické, Prague Business school, České národní banky, John Hopkins University a University Lusofona Lisabon
  • - v roce 1988 nastoupil jako referent na finanční odbor Okresního národního výboru v Pardubicích, v roce 1993 byl jmenován vedoucím finančního referátu Okresního úřadu Pardubice a současně zástupcem přednosty.
  • - v roce 1996 byl Vládou České republiky jmenován do funkce přednosty tohoto úřadu
  • - do politiky vstoupil se vznikem krajů v roce 2000; byl členem ODS a předsedou Regionálního sdružení ODS Pardubického kraje
  • - v letech 2000 - 2004 byl statutárním zástupcem hejtmana Pardubického kraje a od prosince roku 2004 vykonával funkci hejtmana Pardubického kraje
  • - v roce 2006 se podrobil závažné operaci.

Do politiky vstoupil pardubický hejtman se vznikem krajů v roce 2000. V letech 2000 2004 byl statutárním zástupcem hejtmana Pardubického kraje a od prosince roku 2004 vykonával funkci hejtmana Pardubického kraje.

Pak zasáhla nemoc.

Rabas věřil, že nad ní dokáže vyhrát. Po deseti měsících léčby se na podzim 2006 pomalu vracel do běžného rodinného života, toužil znovu pracovat.

Pardubický hejtman Michal Rabas v říjnu 2006, kdy se snažil po těžké operaci vrátit během náročné léčby do úřadu.
Pardubický hejtman Michal Rabas v říjnu 2006, kdy se snažil po těžké operaci vrátit během náročné léčby do úřadu. | Foto: Zuzana Hronová

"Je těžké kombinovat léčbu a práci, ale lékaři mi poradili, ať se prací bavím. Myslím, že to je ta nejlepší kombinace," říkal v říjnu 2006.

Chtěl se věnovat nejen hlavní agendě Pardubického kraje, ale přál si také pomoci onkologickému oddělení pardubické nemocnice.

Skutečnost, že poznal zdravotnictví zevnitř, ho přiměla k úvahám, zda je potřeba dávat tolik peněz například na nákladná řešení silnic, zda by tyto finance nebyly užitečnější právě na léčení pacientů.

"Více si netroufám predikovat, léčba není u konce a je dlouhodobá," zříkal se před rokem větších plánů Rabas.

Mnohé už nestihl. Poslední přání, které měl - aby dokončil své funkční období - se mu nesplnilo. V pondělí 5. listopadu ráno zemřel.

 

Právě se děje

Další zprávy