Pardubice kritizují mítink ČSSD. Strana se brání útokem

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 4. 2010 14:35
Rada Pardubic přijala v souvislosti s pondělním mítinkem ČSSD usnesení "proti policejní zvůli"
Kampaň ČSSD je v plném proudu
Kampaň ČSSD je v plném proudu | Foto: Jan Langer

Praha - Průběh pondělního mítinku ČSSD na Perštýnském náměstí v Pardubicích zavdal dvěma největším stranám záminku pro ostrý střet.

Poté, co rada města kritizovala práci policie v průběhu předvolební akce, ČSSD ústy volebního manažera Jaroslava Tvrdíka obvinila pardubického primátora, že se podílel na organizování protestů proti shromáždění ČSSD a že tím porušil zákon.

Primátor jakoukoliv aktivní účast odmítá a vyráží do protiútoku těžkým kalibrem: policie se prý na mítinku chovala skoro jak před rokem 1989.

Co se stalo? Na mítink ČSSD v Pardubicích přišla skupina mladých lidí s transparenty proti ČSSD. Policie po nich vzápětí požadovala, aby se legitimovali. Pardubický primátor říká, že po nich průkazy chtěli opakovaně.

Do vyostřené diskuse s policisty se pak pustil i radní Jiří Rozskazov (ODS), který odpůrce ČSSD bránil.

Tip: Podívejte se, jak proběhl předchozí mítink ČSSD v Ostravě:

Tvrdík: Důkazy? Jsou na Facebooku

Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík na tiskové konferenci obvinil z organizování protestu pardubického primátora. Žádné důkazy ale nepředložil.

"Pan primátor a ODS by si měla sáhnout do svědomí, ty důkazy na Facebooku existují. Ať přestanou porušovat zákony," prohlásil Tvrdík.

"To je úžasné", reagoval v první chvíli na obvinění ČSSD pardubický primátor Jaroslav Deml, jinak také předseda oblastní rady ODS.

Že by protesty osobně organizoval, pro Aktuálně.cz odmítl: "To v žádném případě není pravda. Tak ať podají trestní oznámení.""

Deml: policie selhala

Legitimování odpůrců ČSSD ale považuje pardubický primátor za šikanu a za selhání policie.

"Policie se do té věci nechala vtáhnout, ale nezvládli to," dodává primátor. "Náměstí je veřejný prostor, který si pronajala politická strana. Ale to neznamená, že tam nemůžou být i lidé, kteří mají jiný názor, pokud nenarušují veřejný pořádek."

Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík dnes potvrdil, že policii kontaktovala ČSSD. Byla to prý její povinnost jako organizátora mítinku. A policie odmítá, že by lustrovala jen odpůrce ČSSD.

Rada Pardubic, ve které má převahu ODS, nicméně přijala usnesení "proti policejní zvůli". V něm "důrazně protestuje" proti jednání policie a odmítá, aby policie jednala na politickou objednávku.

Policie podle ČTK zatím žádné trestní oznámení kvůli pondělnímu mítinku neregistruje.

 

Právě se děje

Další zprávy