Paragraf na tuneláře v zákoníku bude

Martina Macková
5. 10. 2007 11:28
Mírnější tresty za eutanázii se do kodexu nedostaly
Ministr Jiří Pospíšil (ODS)
Ministr Jiří Pospíšil (ODS) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Trestní zákoník jde do vlády i s paragrafem trestajícím tuneláře. Ministerstvo spravedlnosti se po odborných a politických diskusích rozhodlo klíčový trestný čin v kodexu ponechat.

Jeho podoba je ale kompromisem, který se bude vztahovat jen pro určitá konkrétní provinění. Zákoník nyní míří do vlády.

Tajenkou paragraf o zneužití informací a postavení v obchodním styku zůstane až do poslední chvíle. "Jsme připraveni o konkrétní podobě ještě na půdě sněmovny jednat," řekl na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pospíšil doufá, že vládou projde zákoník během podzimu a už na začátku příštího roku doputuje do sněmovny.

Fakt, že by do zákoníku nakonec nebyl "tunelářský paragraf" vepsán, by mohl i tentokrát rozhodnout o přijetí celého díla. Loni totiž kvůli jeho absenci Parlament odmítl zákoník schválit.

Poslanec ODS Marek Benda tehdy bez povšimnutí prosadil vyškrtnutí paragrafu. Nakonec se však kvůli tomu pořádaly i demonstrace. A politici tehdy vládní ČSSD se nakonec rozhodli zákoník nepodpořit s tím, že by se mohli schválením kodexu aktéři velkých kauz vyhnout trestu.

Podle některých odborníků by totiž hrozilo, že kvůli absenci paragrafu by například skončilo stíhání podnikatele Radovana Krejčíře nebo by získal amnestii Karel Srba, bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí, kvůli kterému přišel stát v kauze pronájmu Český dům o 14,5 miliónů korun.

Poslanci ODS naopak považují tento paragraf za nadbytečný, protože pachatele tohoto trestného činu je možné odsoudit na základě jiných paragrafů. K tomu se kloní i současný ministr Pospíšil. "Dokážu si představit, že by paragraf v zákoníku nebyl," prohlásil dříve.

Loňská demonstrace proti přijetí zákoníku před Poslaneckou sněmovnou
Loňská demonstrace proti přijetí zákoníku před Poslaneckou sněmovnou | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zákoník měnili poprvé lidé

Kodex přitom v uplynulých měsících mohli měnit občané a instituce. Jejich návrhy odborníci posoudili a zapracovali do klíčové normy, která nahradí dosud platný, ale desítky let starý zákoník.

Ministr Jiří Pospíšil nakonec vyřešil otázku, zda nový zákoník bude řešit problém euthanazie i od kolika let budou mladí lidé v Česku nově odpovědní za své činy.

Usmrcení z milosti, po tunelářském paragrafu další sporný bod, jednoduše ze zákoníku vypustil. Má ho řešit samostatný zákon, o kterém se již začalo diskutovat a někteří politici dokonce napsali první návrhy. "Toto je pro jednoho z koaličních partnerů - KDU ČSL - nepřijatelné, a my jsme to respektovali," řekl Pospíšil. 

Trestní odpovědnost se sníží z 15 na 14 let.

Paragrafy na zločince, začíná se znovu - ČTĚTE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy