Panák za pět tisíc. Na Hamáčkově opilosti vydělal hospic

Lucie Stuchlíková Kristýna Zemanová, Lucie Stuchlíková
15. 7. 2015 20:08
Když Jan Hamáček řídil schůzi poslanců, pletl se mu jazyk. Přiznal, že si dal dva panáky slivovice, a obratem poslal deset tisíc na charitu - do čerčanského hospicu.

Praha - Hospicu ve středočeských Čerčanech přišel v pondělí na účet nečekaný dar - deset tisíc korun. Už je tak jasné, kam předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD poslal omluvenku veřejnosti za exces z poloviny června, kdy řídil schůzi poslanců opilý a pletl se mu jazyk.

Čerčanský hospic si Hamáček pro svůj charitativní příspěvek vybral proto, že zná tamní poměry. Hamáček je sám Středočech - pochází z Mladé Boleslavi.

"Vybral jsem si ho, protože je to zařízení z mého volebního obvodu. Znám ho a vím, že velmi dobře funguje,” vysvětlil poslanec.

S informací o Hamáčkově opileckém výstupu na půdě Poslanecké sněmovny přišel jako první bulvární deník Blesk. Krátký sestřih videozáznamu visí i na YouTube a zhlédlo ho dosud necelých sedm tisíc lidí.

Hamáček zprvu odůvodňoval celý incident, při kterém se mu nedařilo vyslovit jména některých kolegů, jako kombinaci stresu, únavy a alkoholu. Později přidal k vysvětlení také léky, které prý používá proti bolesti zad.

Zákaz alkoholu

Prodej alkoholu je ve Sněmovně během jednání už od března minulého roku zakázán, a to paradoxně právě na popud Hamáčka. Tehdy nařízení podporovalo také hnutí ANO, sám Hamáček ho komentoval slovy, že "to konečně má ukončit debatu o tom, zda se v Poslanecké sněmovně může nebo nesmí během jednání konzumovat alkohol."

Hamáček není prvním českým politikem, který měl s alkoholem potíže. Podobné problémy řešil i exministra financí a nynější místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek nebo Petr Kott, nyní spíše známý z kauzy Rath, v níž nepravomocně dostal 7,5 roku za korupci.

 

Právě se děje

Další zprávy