Pan Radar se vrací. Rozjede Bakalovi think-tank z USA

Tereza Šídlová
18. 4. 2011 12:40
Někdejší mluvčí Václava Klause Tomáš Klvaňa se vrátil do Prahy
Klvaňa coby vládní mluvčí pro radarovou problematiku na rozhovoru v redakci Aktuálně.cz.
Klvaňa coby vládní mluvčí pro radarovou problematiku na rozhovoru v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Do Prahy se vrací "pan Radar". Novinář, manažer a poradce Tomáš Klvaňa se stal novým šéfem neziskových aktivit finančníka Zdeňka Bakaly. Jedním z jeho hlavních projektů je rozjezd pobočky amerického think-tanku Aspen Institute v Praze.

O tom, že politologická instituce z USA se chystá v Praze usadit za Bakalovy podpory, informoval deník Aktuálně.cz v březnu. Informaci v pondělí oficiálně potvrdil mediální zástupce Zdeňka Bakaly Pavel Kočiš.

Klvaňa se má podle něj starat i o projekt Knihovny Václava Havla a další aktivity Nadace Zdeňka Bakaly.

„Jedním z nejdůležitějších úkolů je založení a rozjezd Aspen Institutu," řekl Klvaňa po jednáních ve Washingtonu.

Americké think-tanky jsou výzkumné instituce, které se zabývají politikou a poskytují myšlenkové zázemí většinou přímo politickým stranám nebo pro veřejnou diskuzi.

Mluvčí Klause i radaru

V USA se vyznačují tím, že neskrývají své politické zaměření. O Aspen Institutu mluví zainteresovaní Češi jako o politicky neutrální instituci, lehce nakloněné americké Demokratické straně.

Ve své správní radě má Aspen Institute dvě bývalé ministryně zahraničí USA a každou z opačné strany amerického politického spektra - Madeleine Albrightovou a Condoleezu Riceovou.

O plánu přivézt do Česka americký think-tank se mluví roky. V USA za to loni lobboval i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten je také obchodním partnerem a přítelem Bakaly.

Klvaňa v minulosti působil jako novinář a také jako tiskový mluvčí prezidenta Václava Klause, poměrně záhy se s ním ale rozešel.

Za premiéra Mirka Topolánka byl mluvčím vlády pro věci týkající se amerického radaru, který měl být umístěn v Brdech. Samotný česko-americký projekt ale rozděloval českou společnost a Klvaňa si veřejnost získat nedokázal.

Poté, co podle svých slov svůj úkol - informovat Česko o radarové základně - splnil, se vrátil do společnosti British American Tobacco, kde působil jako manažer například v Londýně a v Bruselu.

 

Právě se děje

Další zprávy