Památka i dům, kde se "zrodil" Hučín

Martina Macková
13. 2. 2007 0:00
Přerov - Přerovská "komuna", kvůli které je teď v pohotovosti policie, není jen zanedbaná památka, ale také místo, kde se zrodil fenomén Hučín.

Právě tady se Hučín stal Hučínem, jak ho lidé znají.

Jak? Osmnáctiletého kluka v zapřísáhlého antikomunistu, chartistu a dodnes bojovníka proti totalitním pořádkům změnila právě jedna "nevinná" návštěva budovy, kde byla dlouhá léta až do minulého týdne v pátek restaurace.

Hučín si šel koupit kofolu. Nekoupil. Skončil ve vězení.

"Šli jsme jednou kolem s kamarádem a měli jsme žízeň. Tak nás napadlo jít si tam, do restaurace, koupit kofolu. Tehdy byla snad za korunu padesát," vzpomíná Hučín na dobu, kdy byl náctiletým vyznavačem bigbítu a s hrdostí nosil dlouhé vlasy a tričko rockové kapely Led Zeppelin.

A vzpomíná také na 13.květen 1971, období tvrdé normalizace, kdy ani netušil, že v komuně právě místní komunisté slaví padesát let založení strany.

Kdyby tušil, mohl by předpokládat, že koupě limonády nebude jen tak jednoduchá záležitost. "Nevěděl jsem, že je tam nějaká oslava. A protože měl kamarád s sebou psa, prosil mě, abych pro limonády šel já," tvrdí dnes.

Dům "Komuna"

  • Dělnický dům byl postaven na počátku 20. století.
  • Objekt se stal střediskem stranického života, proletářské tělovýchovy, kulturních, divadelních a hudebních složek strany v přerovském okrese.
  • Konala se tam také shromáždění za účasti vedoucích pracovníků KSČ.
  • Objekt byl zapsán na seznam nemovitých kulturních památek jako památka dělnického hnutí s odkazem na činnost KSČ v roce 1963.

"Jak jsem vešel, vše ztichlo a já jsem do toho ticha řekl, že chci ty dvě kofoly. Ti lidé se ale na mě vrhli, odvlekli mě na záchod a surově mě zbili. Rvali mě za vlasy a pamatuju si, že mi mlátili hlavou o záchodovou mísu," popisuje Hučín.

"Zachránilo mě, že jsem vytáhl skládací nožík. Toho se trochu lekli a vyhodili mě ven. Najednou jsem byl zkrvavený na chodníku před šokovaným kamarádem," líčí jakoby to bylo včera.

Hučín poprvé za mřížemi, za provokaci

Mladý Hučín ale tehdy neskončil jen zbitý s roztrženým trikem rockové legendy, ale byl poprvé odsouzen. Za to, že "vyvolal provokaci" dostal deset měsíců.

"Tehdy začal můj odboj. Viděl jsem u soudu lidi, kteří nám byli dáváni za vzor a přitom mě bezdůvodně zbili a poslali do vězení. Řekl jsem u soudu, že jsem o oslavě nevěděl, že mě to nezajímá. A to byla přitěžující okolnost," dodal.

"Vyvolalo to ve mně velký pocit křivdy. Navíc moji matku jako učitelku potrestali také, přeložili ji do školy na vesnici. A já se změnil, den ze dne. Namísto bigbíťáka se ze mě stal bojovník. Začal jsem inklinovat k Mašínům," říká Hučín.

Vzpomíná i na to, že se pokusil několikrát zničit bustu Klementa Gottwalda, která stála v průčelí domu, i když dodnes není jisté, zda "první dělnický prezident" v domě někdy skutečně byl.

Hučínův zlý sen.
Hučínův zlý sen. | Foto: Aktuálně.cz

"Kdyby se ale budova zachovala, mohlo by tam být muzeum antikomunistického odboje. Takový okresní Ústav paměti národa," uvažuje Hučín. "Do něj bych mohl dát některé materiály, které z té doby Konfederace politických vězňů má," dodává místopředseda a nejmladší člen organizace.

I když byl za tehdejší proces rehabilitován, přiznává, že ještě dnes, když jde kolem, cítí mrazení v zádech. Kamarád, se kterým chtěl tehdy uhasit žízeň, se na demolici či záchranu domu dívat nemusí. Nedlouho po Hučínově odsouzení emigroval, dnes žije v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy