Pakt ODS-ČSSD: Socialisté odmítají pustit radar

Martina Macková
13. 11. 2008 11:15
ČSSD poprvé jednala o Topolánkově návrhu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté dnes poprvé uvnitř strany jednali o dohodě, kterou předsedovi Jiřímu Paroubkovi navrhl premiér Mirek Topolánek. 

Po stranickém grémiu dali najevo, že rozhodně odmítají jeden z Topolánkových návrhů, jimiž se předseda ODS snaží s opozicí dojednat dohodu na odpovědnosti za české předsednictví EU.

Topolánek navrhl dohodu mimo jiné proto, aby vláda v půlroce předsednictví nemusela čelit útokům opozice  a aby opoziční poslanci při hlasováních ve sněmovně nevyužívali nepřítomnosti ministrů-poslanců. Je totiž pravděpodobné, že členové vlády budou mnohem častěji než dosud na cestách. 

Radar nedáme

Požaduje také, aby opozice v době předsednictví podpořila klíčové zákony a zvedla ruce pro smlouvu o americkém radaru.

A to je bod, proti němuž se socialisté po dnešním jednání grémia postavili.  

"Smlouva o radaru je jiný příběh a ČSSD je proti umístění radaru. Nebude tedy hlasovat pro ratifikaci smluv. Pokud si někdo návdavkem myslí, že mu k dohodě schválíme, měl by si dát mokrý hadr na hlavu," řekl v online rozhovoru pro Aktuálně.cz předseda strany JIří Paroubek, který grémium o jednáních informoval.

„Radar rozhodně nepodpoříme. S tím nemohou počítat. Ani nebudeme schvalovat jejich zákony. Dohoda může a nemusí být," řekl po jednání grémia Aktuálně.cz místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Totéž uvedl i místopředseda Zdeněk Škromach. „Podporu smlouvy o radaru nemohou myslet vážně. Náš názor je stejný jako dřív, nebudeme souhlasit," uvedl.

Za radar a klid zbraní  nabízí ODS Jiřímu Paroubkovi křeslo předsedy sněmovny a také možné ústupky kolem Lisabonské smlouvy. ČSSD požaduje schválení smlouvy do konce roku a debatu o zavedení eura.

Obezřetná levice

Socialisté o dohodě s ODS mluví obezřetně. A spíš vyčkávají, jak se změní situace u jejich největšího stranického rivala po  kongresu, na němž může být místo Mirka Topolánka zvolen nový předseda.

Dnešní grémium se jednáním Paroubek-Topolánek zabývalo podle informací Aktuálně.cz spíše okrajově. Názory na to, zda vůbec něco ujednat nebo ne a za jakou cenu se mezi špičkami ČSSD různí.

Zaorálek i Škromach naznačují, že s ODS se rozhodně lze bavit o schválení Lisabonské smlouvy a jisté toleranci, ale dohoda v podstatě nesmí znamenat změnu role opozice a nějakou, byť i dočasnou, opoziční smlouvu.

 

Právě se děje

Další zprávy