Padla poslední překážka, státní maturity budou

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
4. 2. 2011 14:06
Sněmovna odmítla senátní návrh na zrušení plošné maturitní zkoušky
Proti státní maturitě dlouho protestovali i studenti. Teď už se s ní zřejmě smířili.
Proti státní maturitě dlouho protestovali i studenti. Teď už se s ní zřejmě smířili. | Foto: Jan Langer

Praha - Po patnácti letech příprav je definitivně jasné, že středoškolské vzdělání v Česku bude zakončeno státní maturitní zkouškou.

Sněmovna v pátek smetla ze stolu senátní návrh na její zrušení, který jako poslední ještě mohl přípravy jednotného zkoušení ohrozit.

Zrušení navrhoval sociálnědemokratický senátor Marcel Chládek. Zatímco v horní komoře pro návrh našel podporu i u senátorů z řad koalice, ve sněmovně se vládní poslanci proti návrhu postavili jednotně.

Chládek návrh odůvodnil tím, že systém státních maturit považuje za značně předražený, netransparentní a nepřipravený.

Uvedl, že maturitu nanečisto nezvládl každý třetí student a podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) ostrou zkoušku dospělosti nesloží pětina studentů. Při loňské generální zkoušce na státní maturitu bylo chybně opraveno 12 tisíc testů, "což jednoznačně hovoří o nepřipravenosti tohoto projektu".

Naopak ministerstvo školství argumentovalo, že návrh přichází tak pozdě, že by už nestihlo vydat vyhlášku, podle které by studenti v květnu maturovali po staru, a byly by tak ohroženy maturity jako takové.

Nakonec ve sněmovně převládl názor, že pokud by se projekt zrušil několik měsíců před jeho spuštěním, ohrozilo by to všechny letošní čtvrťáky, kteří by maturitu nakonec vůbec nemuseli skládat. Část novely, v níž Chládek určuje pravidla pro konání náhradní zkoušky, je podle poslanců špatná a plná chyb.

Příprava zkoušek stála od roku 2000 celkem 342 milionů korun. Cena by se letos měla zvýšit o dalších 285 milionů. Samotný provoz bude ročně stát čtvrt miliardy.

Původně měly být státní maturity spuštěny v roce 2008, poté v roce 2010. Předloni kvůli jejich údajné nepřipravenosti vyšlo do ulic na 7000 studentů, nové zkoušky byly odloženy na letošní jaro.

Studenti budou maturovat v režimu státních maturit povinně z českého jazyka a volitelně z cizího jazyka či matematiky. Další předměty se mají přidat příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy