Pád vlády je stále ve hře. VV váhají, zda jí řeknou ne

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
19. 12. 2010 21:35
Špičky koaličních stran jednaly šest hodin
Budoucnost Nečasova kabinetu závisí na postoji Věcí veřejných. Ty zatím s podporou vládě váhají
Budoucnost Nečasova kabinetu závisí na postoji Věcí veřejných. Ty zatím s podporou vládě váhají | Foto: Jan Langer

Praha - Ani po šesti hodinách společného jednání představitelů vládní koalice není jasné, zda kabinet Petra Nečase přežije úterní hlasování o nedůvěře vládě, které vyvolala opoziční ČSSD.

Poslanci ODS a TOP 09 budou jednotní a vládu podrží, řekli v neděli večer premiér a předseda ODS Petr Nečas a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

S podporou vlády při hlasování váhají poslanci Věcí veřejných, kteří koaliční jednání vyvolali.

"Ta situace je vážná a potřebuje větší analýzu. Potřebujeme to konzultovat jak s vedením strany, tak s poslaneckým klubem," oznámil předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John.

První vážnou krizi Nečasova kabinetu, která vládne pět měsíců, vyvolalo podezření z manipulace s veřejnými zakázkami a z korupce na Státním fondu životního prostředí.

Foto: Ludvík Hradilek
Dokument: Stanovisko premiéra k jednání koalice

Kauza už stála křeslo ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) a v posledních dvou dnech jsou do událostí s ní spojených namočeni také ministr vnitra Radek John a premiér Petr Nečas.

Hra o prezidenta Martinů

Kabinet bojuje kvůli korupční kauze o důvěru a její představitelé teď narychlo slibují řadu opatření, které mají její obraz vylepšit.

O co v kauze jde

  • Ředitel fondu Libor Michálek tvrdí, že ho jeho první náměstek Dušan Fibingr a především Drobilův finanční poradce Martin Knetig tlačili k manipulování veřejných zakázek. Podle Michálka chtěl Drobilův poradce Knetig řídit fond do nejmenšího detailu.
  • Šlo například o to, do jaké banky uloží fond svých 5 miliard korun, které slouží ke spolufinancování ekologických projektů, placených z větší části Evropskou unií. Zmanipulovaná měla být i soutěž na poradenskou firmu pro financování vodohospodářských projektů, tedy budování čistíren odpadních vod a kanalizací.
  • "Panu Michálkovi jsem sdělil, že pokud má nějaké důkazy o trestné činnosti, ať jde na nejbližší policejní služebnu. A pokud ne, ať ty nahrávky zničí. A za tím si stojím," dodal Drobil.

Premiér Nečas po jednání koalice slíbil, že prvním bodem, který bude jeho kabinet v novém roce řešit, je protikorupční strategie.

Zda toto ujištění bude Věcem veřejný stačit pro to, aby vládu podrželi, není zatím jasné. Požadují hlavně odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

Ukázalo se totiž, že se bez vědomí ministra vnitra sešel v pátek s premiérem Nečasem, ačkoli premiér má být v případu vyslýchán jako svědek.

ODS zase upozorňuje na to, že Radek John věděl o celé kauze dřív než premiér. Ministr vnitra přiznal, že se v létě sešel s bývalým šéfem fondu Liborem Michálkem, který kauzu rozpoutal, a že ho s podezřením neposlal za policisty, ale za známými novináři.

"O osudu policejního prezidenta ještě není rozhodnuto, budeme jednat dál," uvedl premiér Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy